Tekst kapitein Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Vanwege corona wordt alleen bij noodzaak gevaren

De Koninklijke Marine heeft vanwege corona besloten om per direct niet meer uit te varen, tenzij strikt noodzakelijk. Daardoor liggen oefeningen voorlopig stil. Voor de inzetten die wél door moeten gaan gelden aangescherpte quarantainemaatregelen. Die reizen zullen overigens niet meer in eskaderverband plaatsvinden. 

Het besluit is genomen, nadat op verschillende schepen coronabesmettingen zijn geconstateerd. Daaronder het eskader met Zr.Ms. Karel Doorman, De Zeven Provinciën, Van Speijk en Zr.Ms. Rotterdam, dat net een week op zee was. Eerder keerden ook Zr.Ms. Van Amstel en mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen terug van een oefening en certificering. 

‘We kunnen het risico niet nemen om nu met een schip uit te varen’

Voorlopig vaart de marine alleen uit voor noodzakelijke operaties.
Commandeur Ad van de Sande.

Grote kans

“Het aantal coronabesmettingen in ons land is zo hoog dat ook de marine er niet aan ontkomt”, zegt eskadercommandant commandeur Ad van de Sande, die eerder deze week met de Doorman terugkeerde in Den Helder. “De kans dat iemand besmet aan boord stapt en het virus overdraagt is zo groot, dat we het risico niet kunnen nemen om met een schip uit te varen. We hebben al verschillende maatregelen genomen om het risico op besmetting te beperken, maar dat blijkt niet voldoende. Vandaar dat is besloten om alleen het hoogstnoodzakelijke door te laten gaan. Tot wanneer dit duurt kunnen we nog niet zeggen." 

Is de marine straks nog wel inzetbaar?

Impact

Maar als niet-varen betekent dat er geen certificeringen, opwerktrajecten en oefeningen plaatsvinden, is de marine straks nog wel inzetbaar? “Dit alles heeft uiteraard impact op de gereedheid van de schepen en de bemanningen. Niet varen en dus oefenen is een stap achteruit. We kunnen op de wal nog wel iéts doen en bij een eventuele crisis zijn we inzetbaar. Wellicht minder gesmeerd, maar iedereen weet nog steeds wat hij moet doen.”

Aanscherping

Voor schepen die wel móeten uitvaren, zoals Zr.Ms. Van Amstel die moet opwerken voor een NAVO-inzet deze zomer, geldt dat ze louter nog  vertrekken na een aangescherpt quarantaineregime. Daarvoor zit de bemanning nu in isolatie op het Walaardt Sacré Kamp.

‘600 man breng je niet zomaar ergens onder’

Bij een reis die langer dan 24 uur varen is van Den Helder, mag de bemanning niet langer meer in thuisisolatie. Dat blijkt niet effectief genoeg. De enige manier is tien dagen op een afgesloten plek, waarbij ieder op een eigen kamer op bijvoorbeeld een kazerne moet blijven. Voor noodzakelijke reizen korter dan dat etmaal, geldt een medische screening voor vertrek. En niet te vergeten de bestaande afstand- en hygiënemaatregelen op zee. Als er onderweg toch klachten ontstaan gaat die persoon in isolatie en kan het schip snel terug naar de haven om te testen.

Archieffoto van Zr.Ms. Van Amstel in het Noordpoolgebied.

Capaciteit

Waarom dan niet iedere marineman- en vrouw tien dagen in afgezonderde quarantaine? Dan kunnen al de schepen toch weer varen? “Defensie heeft die capaciteit niet”, legt de commandeur uit. “Als je met een eskader van vier schepen uitvaart, gaat het om zeshonderd man. Die breng je maar niet zo ergens onder.”