kmarmagazine 28-01-2021

Dit artikel hoort bij: Specials 01

Hier verleenden zij bijstand

2 BE’ers vertellen over hun inzet

Opvolgend pelotonscommandanten Stefan en Toon leidden de afgelopen dagen de inzet van de Bijstandseenheid van de KMar op straat. Daar waar het uit de hand liep, gingen zij zo snel mogelijk met hun peloton ter plaatse om op verzoek de politie te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde. Waar de BE werd ingezet ziet u in onderstaande graphic, hoe Stefan en Toon hun inzet ervaarden leest u in hun reactie. 

Opvolgend pelotonscommandant BE adjudant Toon 

“Ik ben met de BE in het verleden al een aantal keer ingezet. Bij de vuurwerkramp in Enschede, tijdens de rellen in Kootwijkerbroek vanwege mond- en klauwzeer, in Schinveld bij de protesten tegen boskap en na orkaan Irma op Sint Maarten. Maar een optreden als nu heb ik nog niet eerder meegemaakt. Dit is van een andere orde, dit zijn echt on-Nederlandse taferelen. Wat mij met name opviel is het grote aantal kinderen dat agressie vertoonde. Dat baart me wel zorgen.

We hebben een politiebureau ontzet, op linie straten schoongeveegd, een GGD-locatie beschermd en arrestaties verricht. We zijn opgeleid om in diverse geweldspectra op te kunnen treden, van ME-werk tot situaties waarbij vuurwapens worden gebruikt. Je weet hoe je met die situaties moet omgaan, maar het live ervaren van zoveel agressie is toch anders. Het is dan ook erg prettig dat je een hechte club hebt, die op elkaar let en ervoor zorgt dat iedereen weer veilig thuiskomt.”

Opvolgend pelotonscommandant BE tweede luitenant Stefan

“We treden als BE niet vaak op in het nationale domein. Dat maakt deze inzet wel erg bijzonder. Van te voren hebben we geen idee waar we ingezet gaan worden. Tot op heden ben ik met mijn collega’s in Eindhoven, Stein en Den Bosch geweest om de lokale politie te ondersteunen met het handhaven van de openbare orde. Op de locaties waar we zijn ingezet, waren de problemen snel opgelost en gingen de relschoppers ervan door. Zodra wij voorwaarts gingen, schoot de menigte uiteen. 

Het is frustrerend om te zien dat eigendommen van mensen werden vernield en dat personen zich niet aan de coronamaatregelen hielden. Ze verstoorden maximaal de openbare orde, daar baal ik echt van. Het vloog de pan uit. Als je dan iets kan betekenen als eenheid is dat mooi, daar train je ook voor. De groep is super gemotiveerd om er te staan als het erop aankomt. De collega’s van de politie waren blij met onze hulp en ook werden we op locatie bedankt voor onze inzet door de inwoners.” 

Overzicht van de geleverde bijstand

Tekst: Robert den Hartog | Foto: sergeant-1 Mike de Graaf | Video: sergeant-majoor Robbert Harteveld en Paris Hidden