x

Eerste basiscursus in mobiel onderzoekslaboratorium

11 cursisten uit diverse Europese landen hebben vorige maand de eerste JDEAL-basisopleiding gevolgd. De cursus is een soort van Crime Scene Investigation. In het mobiel onderzoekslaboratorium, inzetbaar in missiegebieden, doen experts onderzoek naar sporen van makers en leggers van bermbommen.

JDEAL (Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory) is een Nederlands initiatief en opgezet als een samenwerkingsproject vanuit de European Defence Agency (EDA). Het brengt mensen met diverse specialisaties (forensisch, documentatie en media, elektronica, chemie en mechanica, red.) samen in het laboratorium. Hierin zoeken de specialisten naar data, afkomstig van een plaats delict. De cursisten trainen aan de hand van uiteenlopende (missiegerelateerde) voorbeelden de basisprocedures, principes, technieken.

Meer weten over JDEAL? http://magazines.defensie.nl/landmacht/2014/09/jdeal-artikel

x
Foto: SM Rosanno Sambajon

Korps Nationale Reserve krijgt Prins Mauritsmedaille

Het Korps Nationale Reserve (Natres) heeft op 11 april de Prins Mauritsmedaille ontvangen voor zijn verdienstelijke rol in de krijgsmacht. De Koninklijke Nederlandse Vereniging Ons Leger (KNVOL) reikte de onderscheiding uit bij het Nationaal Militair Museum, tegelijk met de landelijke beëdiging van nieuwe reservisten.

Voor het korps was het de kroon op het 100-jarige jubileumjaar. Namens de 3.000 militairen van de Natres nam korpscommandant kolonel Gerard van der Thiel de onderscheiding in ontvangst: "Deze medaille was niet gepland, maar vormt zeker de kers op onze taart. Het is een opsteker voor onze bataljons die operationeel zijn ondergebracht binnen de gevechtsbrigades van de landmacht."

Select gezelschap

De onderscheiding van de KNVOL bestaat al sinds 1953 en werd voor het laatst in 2012 toegekend aan de toen generaal Peter van Uhm. De medaille mag overigens niet op het uniform worden gedragen, omdat het ereteken aan een groep is toegekend en niet aan de leden van het korps persoonlijk.

x

Inlichtingenspecialisten voeren grote operaties uit

De ISR-Coy heeft eind april grote inlichtingenoperaties in Mali uitgevoerd. De inlichtingeneenheid kreeg onder meer steun van Chinook- transporthelikopters.

Voor de eerste operatie gingen specialisten van de Intelligence, Surveillance and Reconnaissance Company (ISR-Coy) naar Menaka. In deze plaats heersen spanningen door de aanwezigheid van MNLA/HCUA (Toeareg-separatisten) en het Malinese regeringsleger. De Toeareg weigeren een eerder tot stand gekomen akkoord te tekenen. Aan de inlichtingenspecialisten de taak om de situatie in kaart te brengen.

Dringend behoefte

De tweede operatie voerde een medisch team uit rond Djebok, een woestijnplaatsje zo’n 40 kilometer ten oosten van Gao. Deze operatie draaide om het civiel-militaire interactieteam. Het doel was om politieke spanningen bij lokale Toeareg-leiders te verminderen. Het moet de start van een aantal civiele projecten mogelijk maken. De burgers van Djebok hebben namelijk dringend behoefte aan een goede watervoorziening en medische hulp. VN-missie MINUSMA kan hiervoor zorgen. De ScanEagle zorgde bij deze missie voor extra informatie over de omgeving en mogelijke dreigingen.

x
Foto: SLD-1 Aletta van Starrenburg

Luchtmobiel onthaalt ‘zwarte baretten’

De Luchtmobiele Brigade is een nieuw specialisme rijker: een brigadeverkenningseenheid (BVE). De eenheid is nog in oprichting, maar die zwarte baret, die kan in Schaarsbergen natuurlijk niet meer.

In de strijd om de rode baret doorstonden de huzaren en korporaals alle ontberingen die bij de loodzware opleiding komen kijken. De 7-weekse opleiding (vergelijkbaar met de VAKOL, red.) werkt toe naar een eindoefening. Hier moesten de cavaleristen bewijzen dat zij écht luchtmobielwaardig waren. De cursisten werden onder meer beoordeeld op doorzettingsvermogen, teamgeest en samenwerking.

Met het slagen zijn de eerste 13 militairen binnen en kan de brigade verder met de oprichting. De BVE is naar verwachting in september operationeel. De verkenningscapaciteit is aanvullend aan de Pathfinders. Zij kunnen niet voldoen aan de inlichtingenbehoefte van de hele brigade. Een eigen BVE is dus nodig. De verkenners zijn afkomstig uit ’t Harde.

Inschrijven voor Grebbeberg Masters

Op donderdag 2 juli werken sportievelingen zich weer in het zweet voor onze gewonde collega’s. Dan vindt namelijk de 3e editie van de Grebbeberg Masters plaats. Het fiets- en loopevenement rond Rhenen is opengesteld voor alle Defensiemedewerkers.

Aan de Grebbeberg Masters is jaarlijks een goed doel verbonden. Deze editie staan de Stichting Hulphond en de samenwerkende Veteranenontmoetingscentra centraal. Overigens is financiële bijdrage niet verplicht. Het is aan de deelnemende teams om op de dag zelf te doneren.

Overtreffen

In 2014 deden ruim 1.700 medewerkers, onder wie gewond geraakte veteranen, mee. De teller stond toen op €28.000, een mooi resultaat. Maar de bedoeling is natuurlijk om die opbrengst dit jaar te overtreffen.

Inschrijven
Inschrijven voor de Grebbeberg Masters kan tot 13 juni via intranet. http://sportevenementen.mindef.nl.(Klik op overige evenementen)    

x

60 jaar Technische Staf Koninklijke Landmacht

Het dienstvak van de Technische Staf van de Koninklijke Landmacht bestaat 60 jaar. Om dit jubileum kracht bij te zetten, is een boek gemaakt dat terugblikt op de geschiedenis van de Technische Staf.

Het boek geeft een goed overzicht van de bijdrage van de officier van de Technische Staf in het instandhoudingsproces van de landmacht. Het maakt duidelijk wat het belang van het dienstvak is geweest voor het innovatieve vermogen van de krijgsmacht en de KL in het bijzonder. Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, nam het eerste exemplaar in ontvangst.