Dagboek van onze commando’s in Mali

Beleef de missie in Mali door de ogen van een Special Forces operator die er samen met zijn collega’s voor gaat zorgen dat de rust en regelmaat terugkeert in het instabiele noorden van het Afrikaanse land.

In navolging van de succesvolle series Dagboek van Onze Helden (Uruzgan) en Missie Kunduz (politietrainingsmissie) is vanaf maandag 18 mei de nieuwe serie Dagboek van Onze Helden – Commando in Mali online.

‘Commando in Mali’  toont een nooit eerder vertoond verhaal van commando’s middenin de actie. Door de inzet van speciale dagboekcamera's geven de militairen een unieke inkijk in hun leven. Ruim 14 maanden werd er onafgebroken gefilmd met meer dan 30 HD camera’s.

Episodes 

Kijk vanaf maandag 18 mei. Iedere maandag en vrijdag om 18.00 uur een nieuwe episode op dagboekvanonzehelden.nl en op Youtube. Volg updates van De Commando via Facebook en @dagboekvanonzehelden (Twitter). 

x
x

Monument voor oorlogsheld

Ridder Militaire Willems-Orde majoor Marco Kroon onthulde 4 mei midden in Harmelen een monument ter nagedachtenis van collega-ridder wachtmeester Cor van Bemmel. 

Cavalerist Van Bemmel sneuvelde op 21 maart 1945 in Assen toen leden van de Sicherheidsdienst (SD) zijn schuiladres bestormden om hem te arresteren. "Dit monument getuigt van de keuzes die Cor in zijn leven maakte. Keuzes die nog steeds respect afdwingen. Op Bevrijdingsdag vieren we wat hij voor ogen had, een vrij Nederland”, aldus Kroon vlak voor de onthulling. “Oorlog is overweldigend groot, maar voor de soldaat die vecht, zijn wereld is klein. Zo klein als een schuttersput. Of zo klein als een schuilplaats in een Assens woonhuis."

Het onthulde monument is ontworpen door de Harmelense kunstenares Ineke Smienk en bestaat uit 3 stenen zuilen. Ze zijn rond het bestaande monument voor de vrijheid gegroepeerd en 'beschermen' het. De Nederlandse vlag die over de middelste zuil was gedrapeerd, werd geschonken aan de familie. 

x

Canadese soldaat na 70 jaar geïdentificeerd

Albert Laubenstein uit Edmonton, Alberta, is 6 mei op het Canadese Ereveld in Bergen op Zoom met militaire eer herbegraven. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn nabestaanden. De Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke landmacht (BIDKL) identificeerde vorig jaar de stoffelijke resten van deze Canadese soldaat.

De destijds 30-jarige Laubenstein diende bij het Lincoln & Welland Regiment en sneuvelde op 26 januari 1945 tijdens Operation Elephant. De Canadese militair werd in een tijdelijk veldgraf begraven, maar dat werd nooit gevonden. Daarom werd Laubenstein als vermist geregistreerd. Zijn stoffelijke resten zijn gevonden tijdens grondwerkzaamheden in de Overdiepse polder nabij Sprang-Capelle.

x

Skillslab voor medici

Dankzij een nieuw skillslab kan 11 Geneeskundige Compagnie zeer realistische casussen trainen. Filmbeelden maken de evaluatie compleet. De medische leeromgeving werd eind april in Assen geopend. Begin juli staat de opening van een soortgelijke ruimte gepland op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Foto: SLD-1 Aletta van Starrenburg