08

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Bikkelen in Burundi

Tekst Leo de Rooij
Foto SM Gerben van Es

Handen uit de mouwen voor nieuwe IC

Burundi

Als eerste luitenant Bart van Meijl, in het dagelijks leven werkzaam als IC-verpleegkundige in het Maxima Medisch Centrum, de verpakking van een steriele naald openscheurt, ziet hij 4 paar nieuwsgierige Burundese ogen op zich gericht. “Niet aanraken nu, steriel”, waarschuwt hij. “Het is hier echt een andere wereld”, verzucht Bart, als hij via de tolk nogmaals de risico’s op besmetting duidelijk maakt. 

‘Burundezen zijn creatief met hun schaarse middelen’

Flexibel en creatief omgaan met lokale middelen, in soms lastige klimatologische omstandigheden. Een uitdaging voor de eenheden van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL) die onlangs de oefening African Support in Burundi draaiden. Een samengestelde eenheid van Nederlandse militairen hielp daar het gecombineerde militair/civiel hospitaal in Bujumbura met de bouw en inrichting van een gloednieuwe Intensive Care/Spoedeisende Hulp afdeling.  

Burundi

African Support bracht dit jaar zowel genisten (412 Pantsergeniecompagnie en 103 Constructiecompagnie), 400 Geneeskundig Bataljon (420 Hospitaalcompagnie) en 1 Civiel Militair Interactie Commando (CMI) naar dit kleine, in het verleden door genocide geteisterde land. De Nederlanders sloegen er 2 vliegen in 1 klap: niet alleen was hun specialistische hulp meer dan welkom in het land in opbouw; het bleek de afgelopen jaren ook een uitstekende ‘window of opportunity’ om eens out-of-the-box te oefenen.

“Het mes snijdt aan 2 kanten”, weet plaatsvervangend detachementscommandant kapitein Nesse Timmers. “Met een nieuwe afdeling Spoedeisende Hulp zet dit militair hospitaal een verdere stap op weg naar VN-certificering. En voor onze eigen militairen, zowel genisten, geneeskundig personeel als CMI, is African Support een perfecte gelegenheid voor eigen training en kennisuitwisseling in een beschermde leeromgeving. Terwijl we toch in een uitdagende setting opereren.” 

Burundi

Strakke deadline

Uitdagend is de setting voor de club genisten van eerste luitenant Bram Baars zeker. Met een strakke deadline als zwaard van Damocles boven het hoofd bikkelen zijn mannen en vrouwen onder leiding van sergeant Bart Koster stevig door om een perfecte Intensive Care uit de grond te stampen. En dat bij tropische temperaturen en extreem hoge luchtvochtigheid. “Onze grootste uitdaging is het werken met lokale spullen en gereedschappen”, zegt Koster, terwijl hij nog maar een flesje water achterover kiept. “Geloof me, een Chinees accutolletje loopt toch net even wat sneller warm en is eerder leeg dan het materiaal thuis. En het Burundese staal is gewoon bros, daar heeft onze lasser een flinke uitdaging aan. Maar de samenwerking met de Burundezen loopt weer helemaal prima; zij leveren goed werk!”

Burundi

Borstwond

In een klaslokaal laten algemeen militair verpleegkundigen sergeant Cindy Grooters en David Gerrits zien hoe zij een zuigende borstwond behandelen. Inclusief ‘inventieve’ oplossing voor als hightech middelen ontbreken. En daarna mogen de Burundese verpleegkundigen onder veel gegiechel oefenen op de meegebrachte pop. De eerdere genoemde luitenant Bart van Meijl van het Instituut Defensie Relatieziekenhuizen is meegereisd naar Burundi voor kennisuitwisseling. “We hebben wat spullen meegenomen, zoals steriele naalden waar hier altijd tekort aan is. Ik leg uit hoe wij onze middelen inzetten, zij doen hun verhaal. Daarbij valt op dat ze best creatief zijn met de beperkte middelen die ze hebben.”

Burundi

‘Pas als er betaald is, kijken we waar het bloed uitkomt’

Verkiezingen

In de stad stelt een team van 1 Civiel Militair Interactie Commando zich, samen met de Burundese luitenant-kolonel Dieudonnee, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom de naderende verkiezingen. Zowel aan de benzinepompen als op de lokale markt blijken de prijzen de laatste tijd met soms 100 procent gestegen. “Voor een militair commandant belangrijk om te weten, al is het maar om rekening mee te kunnen houden bij het uitstippelen van de eigen logistiek”, stelt het team, dat hard aan de weg timmert om het paarse CMI-werk in de juiste context te zetten. “Wij ondersteunen en faciliteren de interactie tussen militaire eenheden en de civiele omgeving waarin ze optreden”, zegt marechausseekapitein Patrick Bakker. “Dat doen we door nauw samen te werken met NGO’s, het Burundese leger en de lokale autoriteiten om zo te kunnen bijdragen aan het militaire besluitvormingsproces. Kennis van de lokale omstandigheden kan van levensbelang zijn!” 

Inmiddels is de afdeling IC/SEH van het ziekenhuis in Bujumbura officieel geopend en worden de eerste patiënten behandeld. Tegen contante betaling, want zo werkt dat nou eenmaal in een land als Burundi. “Pas als er betaald is, kijken we waar het bloed uitkomt”, schetst een lokale verpleegkundige treffend. De Nederlandse militairen zijn weer veilig thuis en maken zich op voor een volgende oefening of missie.

Door de lens

Het schieten van couleur locale geeft een reportage letterlijk kleur. De foto’s belanden helaas vaak ongezien in de archieven. Zonde! Onze fotograaf sergeant-majoor Gerben van Es is er namelijk een kei in.