10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

‘Rookie’ versus ervaren rot

Tekst KAP Klaas Daane Bolier
Foto SGT-1 Eva Klijn/ eigen archief FP

2 infanteristen over hun missie in Afghanistan

De één is voor de vierde keer in Afghanistan en de ander heeft zijn eerste uitzending er bijna opzitten. Hoe ervaren zij een missie? Een gesprek met een ervaren rot en een groentje op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif.*  

Wie: sergeant-1 Jaap
Functie:  OPC Force Protection peloton
Aantal uitzendingen:

“Je staat anders in het leven. Toen ik voor de eerste keer wegging was ik 19 jaar. We werden naar Kunduz gestuurd om een oogje in het zeil te houden tijdens de presidentsverkiezingen in 2004. De dreiging was laag dus we waren pauzeloos buiten. Patrouilles van 100 kilometer met 2 MB's en alleen een satelliettelefoon. Dat soort werk. Die vrijheid was geweldig. Je bent dan ook jong en alleen maar met je werk bezig.

Hoogzwanger

Nu is mijn vrouw hoogzwanger van ons tweede kind en dat maakt het wel anders om hier te zijn. Je laat een hoop achter thuis. Ik vraag redelijk veel van haar. Daar hebben we het van tevoren ook goed over gehad. Moest ik wel gaan? We kwamen samen tot de conclusie dat het wel zou lukken. Mocht het voor haar toch te zwaar zijn, dan zou ik eerder naar huis komen. Daar zijn goede afspraken over gemaakt. Ik ga in ieder geval wel een paar weken eerder naar huis zodat ik zeker op tijd ben voor de bevalling. 

Heftig

Gelukkig staat mijn vrouw nog steeds achter mijn baan want ik wil dit tot aan mijn pensioen blijven doen. En daar horen uitzendingen gewoon bij. Ze zeggen altijd dat je werk en privé gescheiden moet houden en natuurlijk lukt dat vaak niet. Maar ik kan het wel heel goed scheiden als ik de poort uitga. Dan denk ik even niet aan thuis maar ben ik puur gefocust op mijn werk. Anders red je het ook niet.

Vooral mijn derde uitzending, in Deh Rawod, was erg heftig. Aan het begin van onze periode zat de Taliban op 500 meter van het kamp. We hebben daar 2 collega's verloren. In die omstandigheden kun je niet met andere dingen bezig zijn. Uiteindelijk hebben we daar een groot gebied veiliger kunnen maken en zagen we weer Afghaanse families terugkeren. We hebben daar dus wel wat bereikt en dat geeft voldoening. Hier in Mazar is de dreiging een stuk lager dan toen in Deh Rawod maar ik vind dat wel prima zo. We kunnen onze taken goed uitvoeren, al moet je altijd scherp blijven."   

Wie: Soldaat-1 Dennis de Vries
Functie: Chauffeur Force Protection peloton
Aantal uitzendingen: 1

“Eindelijk! Dat dacht ik toen ik hoorde dat we hierheen gingen. Ons peloton was al eerder aangewezen voor uitzending maar dat is ons toen door de neus geboord. Gelukkig ging het nu wel door. Ik ben nu 5 jaar militair. Maar ja een oefening blijft toch een oefening. Hier doe je het voor.

Tiptop

Mijn ouders en mijn broer vonden het wel spannend toen ik ze vertelde dat ik naar Afghanistan moest. Hoe ze dat nu vinden, weet ik niet. Daar hebben we het over de telefoon eigenlijk niet over. Ik was totaal niet zenuwachtig toen ik voor het eerst de poort uitging. Wat me het meest opvalt hier is dat de mensen zich niet zo druk lijken te maken over hoe hun kleren en huizen eruit zien maar dat ze wel hun auto's tiptop op orde hebben, voor zo ver dat kan natuurlijk.

Op elkaars lip

Dat mis ik wel het meest van thuis; gewoon de normale leefomgeving. Normaal voor ons dan. En weer even alleen zijn. Je zit hier 24 uur per dag op elkaars lip. Verder is het OK. Weinig hoogtepunten en dieptepunten. Redelijk neutraal, zeg maar. Er gebeurt hier genoeg in de omgeving maar daar krijgen wij niet veel van mee.”

*Inmiddels zijn beide militairen weer terug in Nederland. Ook de vrouw van sergeant-1 Jaap is bevallen.

Resolute Support en Force Protection

Sinds januari is de ISAF-missie opgevolgd door Resolute Support (RS). Het grote verschil tussen de 2 missies is dat ISAF de Afghanen nog daadwerkelijk ondersteunde. Resolute Support beperkt zich tot het geven van advies. De Afghanen zijn nu zelf verantwoordelijk voor de veiligheid. Nederland draagt met 10 militaire adviseurs bij aan RS. Deze adviseurs zijn gelegerd op het NAVO-basis Marmal in Mazar-e-Sharif. Zij reizen een aantal keer in de week naar Kamp Shaheen, de grote Afghaanse legerbasis aan de andere kant van de stad om daar hun Afghaanse collega's te adviseren.

Het Force Protection is verantwoordelijk voor de veiligheid van de adviseurs tijdens de verplaatsingen. Ook beveiligen zij de adviseurs tijdens hun verblijf op Kamp Shaheen.