03

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Nederland kleurt legergroen

Tekst Redactie Mediacentrum Defensie
Foto Louis Meulstee (boven)

Tweede editie Landmachtdagen ‘nieuwe stijl’ geslaagd

‘De KL komt naar je toe.’ Dat was vandaag en gisteren de slogan van de Landmachtdagen 2015. Dat heeft Nederland geweten: op honderden openbare locaties lieten landmachtmilitairen zichzelf zien. Van Almere tot Rotterdam, van een fort tot in het klaslokaal.

VanUhm
Militairen klimmen steeds vaker in de pen. Onder wie voormalig Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

Zijn gezichtje is geschminkt met camouflageverf, de oude baret van zijn vader staat schuin op het koppie. Voor de 8-jarige Rick is de 2e editie van de Landmachtdagen een niet te missen evenement. “Mijn vader heeft in Bosnië gewerkt als verpleegkundige. Dat beroep wil ik later ook”, zegt Rick vastbesloten.

De jonge bezoeker was één van de vele geïnteresseerden die een bezoek brachten aan de Landmachtdagen ‘nieuwe stijl’. Dit gebeurde net als vorig jaar niet op de kazerne. Integendeel: de militairen gingen 2 dagen het land in, naar de mensen toe. Ze trokken de aandacht met static shows, acties, projecten voor het goede doel en schoolbezoeken. Militairen droegen hierbij het centrale thema ‘70 jaar vrijheid: erkennen en herdenken’ uit.

Dichters en krijgers
“Het is vooral een eerlijk boek. Een weergave van hoe ik de feiten heb ervaren”, begint majoor Niels Roelen zijn korte voordracht.  De auteur van ‘Soldaat in Uruzgan’ is samen met andere militaire schrijvers deze woensdag naar de Centrale Bibliotheek in Utrecht gekomen. Ze lezen voor, signeren boeken en beantwoorden vragen. Zoals: “Waarom schrijven zoveel militairen en waarom schrijft u?”. Roelen antwoordt: “Schrijven is voor mij een manier om mijn hoofd leeg te maken. Een manier om naar mezelf te kijken en na te gaan hoe ik in het leven sta.”

Een scherpschutter van 11 Luchtmobiele Brigade laat in Rotterdam zijn werktenue zien. Foto: sergeant Hille Hillinga

Almere
Meer naar het noorden worden militairen in Almere volop aangesproken terwijl ze sociale patrouilles lopen. Ze krijgen kinderen in de armen geduwd en moeten op de foto. Soldaat-1 Dave vindt het prachtig: “We zijn hier echt het visitekaartje van Defensie. Ik ben blij dat we van de kazerne afgaan en in het openbaar rondlopen.”

Op de Esplanada, Almere Haven, kijkt de 91-jarige Henry van Slochteren geïnteresseerd naar de militaire voertuigen. Met een half oor luistert hij naar de live-uitzending van Veronica’s ‘Operatie Victorie’.  “Zoveel militairen op straat zie je niet veel meer. Je zou bijna denken dat de dienstplicht weer is ingevoerd”, zegt hij in plat Amsterdams. “ Dat zou trouwens geen gek idee zijn.”

Rode Baretten aan de Maas
In Rotterdam is de Wilhelminakade, direct onder de kenmerkende Erasmusbrug, tijdelijk ‘ingenomen’ door de rode baretten van 11 Luchtmobiele Brigade. Waaghalzen klauteren op een klimmuur, terwijl anderen meer interesse hebben voor de uitgestalde wapens. “Mijn broertje volgt de opleiding van de Luchtmobiele Brigade en ik wil ook graag die kant op”, zegt de 20-jarige Lex Nederveen uit Krimpen aan den IJssel. Samen met zijn vrienden Bob en Sebastiaan is hij speciaal naar Rotterdam gekomen. “Het is fijn dat ze nu naar ‘jouw stadje’ komen”, zegt Bob Mels (18). “Dat is wel praktisch.”

Veteranen
De Maasstad was tevens het decor voor de KL Veteranendag. In de Cruiseterminal was het een drukte van jewelste met oude en jonge veteranen. “Deze waardering voor wat je hebt gedaan, is belangrijk”, zegt Frie de Kinderen (72), die als 19-jarige in Papoea Nieuw-Guinea diende. “Ik voel me hier thuis”, vult de 57-jarige Libanonganger Selwyn Timisela aan. “Hier telt voor mij alleen het legergroen, rood-wit-blauw en oranje boven.”

Bij Fort de Roovere in het Brabantse Halsteren moest een boom uit de gracht worden gehaald. Een mooi klusje voor een militair, die het dan ook lachend klaart. Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Onderhoud
De Landmachtdagen zijn ook bedoeld om een handje te helpen. Fort de Roovere in het Brabantse Halsteren was 1 van de 70 maatschappelijke projecten waar landmachtmilitairen letterlijk de handen uit de mouwen staken. Het fort uit 1628 was wel toe aan wat onderhoud, stelt Guust Hermans van Stichting Bezichtiging Monumenten. “Maar onderhoud is duur, dus ben ik blij dat de landmacht helpt. Dan kunnen we het publiek straks weer mooie rondleidingen geven.”

Klaslokaal
Duizenden basisscholieren waren gisteren getuige van de aftrap van de Landmachtdagen. Zij kregen 1 of meerdere militairen in de klas. Die vertelden over hun werk en lieten hun uitrusting zien. In Bussum ontving groep 8 van de Brandsmaschool eerste luitenant Jacqueline en soldaat-1 Dave. “Onwijs stoer”, vond groep 8-leerling Stijn dat.

De scholier had geluk: na de presentatie stond hij ook nog oog in oog met de populaire videoblogger Enzo Knol. Het tieneridool, bekend van zijn vlogs op videokanaal Youtube, trad op als hoofdrolspeler in een korte film die de landmacht voor alle schoolpresentaties had gemaakt. “Onwijs kicken”, vond Knol de samenwerking met de landmacht. “Het was interessant om zelf meer te leren over het leger. Ik ben blij te zien dat de kinderen er ook iets van hebben opgestoken.”

Landmachtambassadeur
Eerder op de dag zat de bekendste en fanatiekste ambassadeur van het groene krijgsmachtdeel, luitenant-generaal Mart de Kruif, op de universiteit van Tilburg. De Kruif vertelde tijdens een College Tour met studenten van het Brabantse kennisinstituut over vrede, veiligheid en het belang van de krijgsmacht voor de internationale rechtsorde.

Videologger Enzo Knol, populair bij tieners van zijn filmpjes op Youtube, verraste een schoolklas in Bussum na een meet and greet met militairen. Foto: sergeant Hille Hillinga
Landmachteenheden uit het zuiden van het land verzorgden gastlessen op basisscholen en middelbare scholen in de provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Deze scholieren smaakten het genoegen om de inhoud van een militair 24-uurs voedselpakket te mogen proeven. Foto: 13 Lichte Brigade.

Bekijk de foto’s van de Landmachtdagen 2015 in de carrousel.

Bij het monumentale Fort de Roovere in het Brabantse Halsteren gingen zo'n 50 militairen aan de slag. Ze gaven het fort, onderdeel van de West-Brabantse waterlinie, een flinke opknapbeurt. Tijdens 'hun' Operatie Victorie ruimden de militairen zwerfvuil op, haalden ze bomen en takken uit de gracht, plaatsten ze een vlaggemast en werd de loopgraafbrug onder handen genomen.

Foto: sergeant-majoor Gerben van Es

Militairen van 45 Pantserinfanteriebataljon komen al jaren graag in Almere. Woensdag gingen ze vol omgehangen de straat op in het centrum van de polderstad. Hun woodland-camouflage trok flink de aandacht in de Almeerse winkelstraten. Dat was in dit geval dan ook juist de bedoeling.

Foto: Louis Meulstee

Militairen zijn gewend om alle beschikbare kwaliteiten in een groep te benutten. In het geval van 11 Luchtmobiele Brigade is dat onder andere: zingen. Sergeant-1 Dennis Kroon, ex-deelnemer van talentenshow The Voice of Holland, gaf woensdag een show weg op de KL veteranendag in Rotterdam.

Foto: sergeant Hille Hillinga

De militairen van 230 Clustercompagnie hadden geluk. Zij bouwden in het kader van Operatie Victorie een ruimte in het geriatrisch centrum Meeuwenhof in Schiedam om tot expositieruimte. Daarbij kregen ze hulp van oud-militair en olympisch krachtpatser Mark Huizinga en dj Michael Blijleven. Ook een aantal missen kwam langs. Niks mis mee.

Foto: OOCL

Tijdens de Landmachtdagen 2015 werd niet alleen maar gepraat en feest gevierd. Er werd ook hard gewerkt. Onder de codenaam Operatie Victorie vonden, in samenwerking met Radio Veronica, door het hele land projecten plaats voor het goede doel. Hiervoor werden een heleboel sterke militaire handen uit de mouwen gestoken.

Eigen foto

Selfies zijn in het digitale tijdperk nog altijd hartstikke populair. Als je dan op school de kans krijgt een foto van je klas met een soldaat te maken, grijp je die natuurlijk meteen. In Overschie werd deze 'solfie' gemaakt met een militair van 101 CIS-bataljon.

Eigen foto

Een spectaculaire actie met rook, wapens en militairen. Daar kwamen een boel Rotterdammers op af. De demonstratie van 11 Luchtmobiele brigade in de Maasstad kreeg woensdag veel aandacht. Voor de luchtmobiele militairen was het ook best bijzonder, zo'n optreden in een 'openluchttheater'.

Foto: sergeant Hille Hillinga

Een rondje poffertjes, gemaakt en geserveerd door 400 Geneeskundig bataljon. De medisch specialisten van de landmacht serveerden woensdagmiddag oud-Hollandse kost in een verzorgingstehuis in Hilversum.

Foto: Louis Meulstee

Tijdens de Landmachtdag in Rotterdam werd woensdag ook de KL Veteranendag gehouden. Honderden oud-gedienden kwamen op het reüniefeest af. Zo ook Frie de Kinderen (72) uit Tilburg.

Foto: sergeant Hille Hillinga

Op het 18 septemberplein in Eindhoven was het CV90 infanteriegevechtsvoertuig een populaire eye catcher. De militairen uit Oirschot presenteerden zich in de Lichtstad aan het publiek met een static show, sociale patrouilles en een klimtoren.

Foto: sergeant-1 Joyce Rutjes

Militairen van 11 Luchtmobiele verlieten af en toe hun stek bij de Erasmusbrug voor een sociale patrouille door het centrum van Rotterdam. Aan de verraste gezichten bij de bushalte te zien een schot is de roos.

Foto: soldaat-1 Aletta van Starrenburg