09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 04

Speurders van de landmacht in beeld

Kennis genisten breed inzetbaar

Ze zijn een kei in het vinden van verborgen ruimtes. Technieken die ze opdeden tijdens het speuren naar wapens en explosieven in Afghanistan. Criminelen zijn gewaarschuwd voor de genisten van het Advanced Search Team (AST). De buit kan wel eens snel zijn gevonden. Een defensiemediateam ging mee bij een doorzoeking.

Tekst: KAP Marlous de Ridder l Foto’s: Phil Nijhuis

Op verzoek

Politie en justitie doen bij gerechtelijke onderzoeken steeds vaker een beroep op de zoekteams van Defensie. Ook bij 2 woningen in Roermond is het raak. Het Duitse ministerie van Justitie verdenkt de bewoners onder meer van illegale handel in medicijnen. Wat ze precies denken aan te treffen, is nog onduidelijk. Wel is de verwachting dat er veel contant geld aanwezig is.

Inventief

“Je begint in een hoek en werkt tegengesteld aan elkaar zodat je geen plekken mist”, vertelt korporaal-1 Dave terwijl hij het tuinhuis binnenstebuiten keert. “Technisch inzicht is wel een vereiste hoor. Hiervoor was ik 12 jaar timmerman en dan weet je wel wat van constructie. Dit is mijn 5de inzet. Waarover ik me blijf verbazen, is hoe inventief mensen zijn.”

Niets meer

De zogeheten tactische zoeking, vaak met een speciale geldhond, doen de civiele autoriteiten zelf. FIOD-medewerker Ruud is blij met de militaire assistentie: “We zijn wel eens 3 keer teruggeweest naar één locatie, bij de laatste poging hadden we het AST mee en vonden we de tas met geld. Als deze jongens zijn geweest, weet je zeker dat er niets meer ligt."

Tussen de velgen

“Een verborgen ruimte kan van alles zijn”, vertelt sergeant-majoor Marnix. “PVC buizen, stoelpoten, een gat in de muur, weggewerkt in de keukenla. Het is niet zo dat het geld in sporttassen in de kelder klaar ligt. Net als dat bommenmakers in Afghanistan steeds slimmer werden, worden criminelen dat ook.” Zo blijkt een auto een ideale plek om dingen te verstoppen.

Zintuigen

De militaire speurders zetten regelmatig hun zoekvaardigheden in naar wapens, drugs, geld en personen. Vaak gaat het op basis van zintuigen, soms geholpen door geavanceerde apparatuur als een grondradar waarmee ze enkele meters in de bodem kunnen kijken of een endoscoop om 'door' de muur te kijken.

Jackpot

Als de FIOD de bewijzen bijeen heeft, is het AST nog lang niet klaar. Duidelijk is dat doorzoekingen ongelofelijk veel tijd kosten. Dat de inzet van een search-team nagenoeg altijd succesvol is, ook. Of het altijd Jackpot is? “Nee, het uitsluiten dat er niets ligt, is ook belangrijk voor het onderzoek”, zegt Marnix. Ver in de middag gaat de telefoon. “We hebben een ton aan contant geld gevonden.”

Omdat het onderzoek nog loopt, mogen niet alle details naar buiten worden gebracht.