Tekst TLNT Johanna van Waardenberg
Foto SGT-1 Eva Klijn

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

-
-

Wachtmeester-1 Patrick van Soelen van de Koninklijke Marechaussee (KMar) is luchtwaarnemer.

-
-

Een vliegtuig van de Nederlandse Kustwacht maakt de hele maand september deel uit van het Europese agentschap Frontex voor operatie Hermes 2014. Vanaf het Italiaanse eiland Pantelleria leidt de KMar, wat Nederland betreft, de operatie namens het Ministerie van Veiligheid en Justitie. 

-
-

“Als waarnemer is mijn aandacht tijdens onze 4-uurdurende, dagelijkse vluchten constant gericht op de zee. Vanuit het vliegtuig kijken wij of we migrantenstromen kunnen onderkennen. Als we iets aantreffen, maak ik foto’s, een risicoanalyse en geven wij al onze verzamelde informatie door aan de Italiaanse autoriteiten. Aan de hand daarvan ondernemen zij actie. Meestal sturen zij marineschepen naar de vluchtelingen om hen veilig aan wal te krijgen.”

-
-

Nederland is door Frontex gevraagd een bijdrage te leveren aan operatie Hermes 2014. Als lid van de Europese Unie is ondersteuning voor bewaking van de buitengrenzen van de EU niet meer dan logisch. Door het in kaart brengen van vluchtelingenstromen is het makkelijker deze bewegingen tijdig te signaleren om zo adequaat hulp te kunnen verlenen. “Van Soelen: “Voor mij is het belangrijk dat iedereen veilig aan land komt.”