02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Nieuwsberichten

100 militairen voor nieuwe NAVO-missie Afghanistan

Nederland doet met 100 militairen mee aan een nieuwe NAVO-missie in Afghanistan: Resolute Support. De missie is het vervolg op ISAF en start op 1 januari 2015. De Nederlandse bijdrage bestaat uit adviseurs, medisch personeel, een transporteenheid inclusief beveiliging en een logistieke eenheid.

Doel van Resolute Support is een verdere opbouw van een professioneel veiligheidsapparaat, leger en politie. De Nederlandse militairen worden in het noorden van Afghanistan gestationeerd, bij Mazar-e-Sharif. Duitsland heeft in deze regio de leiding over de missie. Daarnaast blijven Nederlanders actief in verschillende staffuncties in Kabul. Er is nog wel een belangrijke voorwaarde voordat de Nederlandse militairen daadwerkelijk naar Afghanistan gaan. Namelijk de ondertekening door de nieuwe Afghaanse president van overeenkomsten tussen Afghanistan en de VS en tussen Afghanistan en de NAVO over de missie.

Patrouilleschip Groningen terug uit de West

Zr. Ms. Groningen is sinds 5 september weer terug in Nederland. Het patrouilleschip was de afgelopen 4 maanden stationsschip in het Caribisch Gebied. De komende tijd ligt het schip voor onderhoud in Vlissingen.

Tijdens haar periode in de Caraïben was de Groningen inzetbaar voor onder meer kustwachttaken, rampen- en piraterijbestrijding én antidrugsoperaties. Begin juni onderschepte het schip net buiten de kustwateren van Panama een boot met 300 kilo cocaïne aan boord. Het boardingteam  van de Groningen arresteerde de opvarenden en droeg die later over aan de Amerikaanse kustwacht.

x

NAVO-conferentie: sneller op crises reageren

De NAVO moet veranderen om snel een antwoord te hebben op nieuwe dreigingen. Dat was de slotconclusie van de topconferentie die op 5 september in Newport (Wales) eindigde. De regeringsleiders stelden dat het bondgenootschap sneller in actie moet kunnen komen.

Om dat te bereiken treedt Nederland toe tot de Britse Joint Expeditionairy Force (JEF). Minister Jeanine Hennis-Plasschaert ondertekende daarvoor samen met Denemarken, Estland, Letland, Litouwen en Noorwegen een document. Daarnaast stelt ons land een compagnie beschikbaar voor de nieuwe supersnelle interventiemacht van de NAVO, de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).
Tijdens de vergadering bogen de deelnemers zich ook over de ontwikkelingen in Oekraïne, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Hennis en haar Duitse collega Ursula von der Leyen verklaarden de intensieve samenwerking tussen de 2 krijgsmachten nog verder uit te breiden. Beide ministers gaven aan dat ook andere NAVO-landen zich bij de samenwerking kunnen aansluiten.

x

Antiterreuroefening special forces in Noord-Nederland

De maritime special forces van het Korps Mariniers doen de komende weken mee aan een internationale antiterreuroefening in het noorden van Nederland. De mariniers trainen in het maritieme deel van de oefening vooral het bestrijden van kapingen en piraterij.

Hierbij maken ze gebruik van het amfibische transportschip Zr. Ms. Johan de Witt, het fregat Zr. Ms. Tromp en diverse kleine, snelle boten en helikopters. Ook gebruiken de special forces schepen van onder meer Boskalis en platformen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij. Special Operations Command Europe (SOCEUR) heeft de leiding over de jaarlijks terugkerende oefening. SOCEUR organiseert deze om in internationaal verband te kunnen samenwerken bij terrorismebestrijding. 

x

Benelux wil nog meer samenwerken

De militaire samenwerking tussen België, Nederland en Luxemburg moet de komende jaren nog hechter worden. Streven is om op termijn te komen tot een gezamenlijk helikoptercommando. Ook op het gebied van trainingen, opleidingen en medische ondersteuning moet er meer samen worden gedaan.  

Om de kosten te drukken, werken België, Nederland en Luxemburg al langer samen.

Zo ronden deze maand honderd Belgische en Nederlandse cursisten in het Belgische Schaffen de paraopleiding  (Brevet A-parawing) af. Sinds vorig jaar voeren beide landen ook vooral grootschalige trainingen en schietseries gezamenlijk uit. Voorbeeld daarvan is de tweejaarlijkse schieterie SOB/SOMS (Schieten op Bergen/Schieten op Munster-Süd).

x

Nederlanders op medaillekoers bij Invictus Games

1 zekere medaille en 1 finaleplaats is de voorlopige oogst van de Nederlandse equipe bij de Invictus Games. De boogschutters van Defensie gaven nog voor de pening van het  paralympische sportevenement in Londen een sportief visitekaartje af.

Roger Hack plaatste zich na een reeks spannende 1 tegen 1 partijen voor de boogschietfinale. Daar strijdt hij vrijdag mee om de medailles. Ook in de wedstrijden voor landenteams presteerden de Nederlanders goed. Sergeant-majoor Paul Gommers en adjudant John de Ruiter verwezen samen met Hack ‘Team USA’ naar de troostfinale. Vandaag neemt het Nederlandse drietal het op tegen Groot-Brittannië. Inzet: goud.

x

Commando’s starten hondenproject

Het Korps Commandotroepen (KCT) is een pilot gestart met zogeheten Military Working Dogs (MWD's). Deze speciaal opgeleide Mechelse herders zijn van grote waarde bij speciale operaties. Andere landen gebruiken al lange tijd honden op het gevechtsveld. De komende 2 jaar doet het KCT zoveel mogelijk praktijkervaring en kennis op.

Tijdens missies worden de viervoeters bijvoorbeeld ingezet om geïmproviseerde explosieven op routes en bij objecten bijtijds op te sporen. Daardoor kunnen de ploegen sneller door met hun opdracht en heeft de tegenstander minder tijd voor tegenacties. Een ander effect van een embedded hondensectie is dat het gevoel van veiligheid binnen de ploeg enorm groeit. 

x