01

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 18

Defensie in beeld

Gouden groep

De Nederlandse zitvolleybalploeg pept zichzelf op in de strijd om brons tijdens de Invictus Games. Nederland veroverde op deze 'Paralympics voor militairen' in Londen totaal 2 gouden, 6 zilveren en 6 bronzen medailles. Maar het eremetaal was niet de belangrijkste oogst. Zes dagen konden de 23 (oud-)militairen en hun 400 lotgenoten zich onderdompelen in de waardering en het respect van het massaal toegestroomde publiek. Een warme deken voor de atleten die zich niet gewonnen gaven na hun fysieke en mentale verwondingen.

In de komende Defensiekrant en andere Defensiebladen meer over de Invictus Games. Kijk voor clips en weblogs van de deelnemers ook op de themapagina.

Foto: sergeant-majoor Maartje Roos

Dornier in de bocht

Een reportage over de marechausseemissie vanaf het Italiaanse eiland Pantelleria leverde dit mooie zomerse plaatje op van een Dornier kustwachtvliegtuig in de bocht. De gehele maand september doet het Wapen mee aan operatie Hermes 2014, die onder auspiciën staat van het Europese agentschap Frontex. 

Maleisisch bezoek

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert heeft deze week de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin ontvangen. De afgevaardigde kwam naar  Den Haag om te praten over onder meer de situatie in Oekraïne. Na afloop zei minister Plasschaert dat beide landen op dit dossier duidelijk op één lijn zitten. Inmiddels is bekend geworden dat de zoekmissie in het rampgebied op korte termijn wordt voortgezet.   

Zware artillerie in de hoofdrol

Het Noorse oefenterrein Rena werd afgelopen week geteisterd door zware artillerie. Het leek alsof het constant zwaar onweerde boven het imposante, woeste gebied, toen Nederlandse pantserhouwitsers, Belgische Giats (105mm) en Noorse M-109’s als samengesteld artilleriebataljon het vuur opende op een denkbeeldige vijand. De eenheid werd geoefend voor haar bijdrage aan de snelle interventiemacht van de NAVO in 2015. Met 6 imposante 155 millimeter houwitsers levert Nederland volgend jaar een flinke bijdrage aan de NATO Response Force. 

Donder en bliksem

Een patrouille van het Korps Commando Troepen wordt in Mali overvallen door een stevige onweersbui. Niets zo veranderlijk als het weer en wie denkt dat in Noord-Afrika de zon altijd schijnt, komt bedrogen uit.  In de volgende Defensiekrant dan ook een uitgebreid verslag van de verschillende weertypes in Mali. 

Foto: sergeant Hille Hillinga