Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant 1 Joyce Rutjes

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

-
x

Majoor Ed van Scherpenzeel (49) uit Leeuwarden, commandant 303 Search & Rescue (SAR) Squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Hij stuurt zo’n 40 man aan: van vliegers en redders tot hoist operators (bedieners van de lier aan boord –red.) en technisch en ander ondersteunend personeel.

-
x

Topdrukte deze zomermaanden voor het SAR Squadron. In juli voerde de eenheid een recordaantal patiëntenvluchten uit: 36 stuks. “33 patiëntenvluchten van de Waddeneilanden en 3 evacuaties van schepen of booreilanden”, somt Van Scherpenzeel op. “Door het grote aantal pleziervaarten en de toestroom van toeristen naar de Waddeneilanden is het in de maanden juli en augustus altijd wel druk. Maar meer dan 1 per dag, dat is wel echt uitzonderlijk.”

-
x

Het SAR Squadron staat 24/7 paraat om met de AB-412 reddingshelikopter in actie te komen. “We pikken patiënten niet alleen op van de Waddeneilanden, maar ook vanaf booreilanden en schepen, tot in de territoria van Denemarken en Schotland toe”, vertelt Van Scherpenzeel. “We voeren medische evacuaties uit bij levensbedreigende situaties: ongevallen, hartproblemen, rug- en nekletsel en complicaties bij bevallingen. Bij de SAR vormen we een klein, hecht team, gedreven in het redden van mensenlevens.”

-
x

“Militaire search & rescue is onze hoofdtaak. De Noordzee is een van de belangrijkste oefengebieden voor jachtvliegtuigen. Bij schietseries op de Vliehors range op Vlieland staan we stand by. Sinds 2011 doen we bij daglicht de civiele search & rescue-taak. Patiëntenvluchten waren altijd een neventaak. Dat was immers altijd goed te combineren met de stand by taak op Vlieland. De minister heeft besloten dat het patiëntenvervoer en search & rescue geen militaire kerntaken zijn. Waarschijnlijk stoppen we hier medio 2015 mee. Jammer, want het is een heel dankbare taak. Maar we zullen ons werk tot die tijd met volle inzet blijven doen.”