Tekst LTZSD 2OC Vanessa Strijbosch

235 kilometer fietsen voor het goede doel

“Het was best een end”, reageert adjudant TD Jimmy Brinkman nuchter nadat hij op Tweede Pinksterdag 235 kilometer op de fiets aflegde. “Ik had nog nooit zo veel kilometer achter elkaar op 1 dag gefietst. Maar het goede doel was een prima motivatie.” 

De adjudant fietste samen met 3 vrienden De Fietselfstedentocht, een 235 kilometer lange dagtoertocht langs de 11 Friese steden. Brinkman haalde samen met zijn teamgenoten in totaal 2.900 euro op voor de Stichting KWF Kankerbestrijding. “Wij hebben zelf dierbaren verloren aan deze ziekte. En ik heb collega ’s zien lijden aan kanker. Ik deed het voor hun. Het was een mooie ervaring.” 

sportief

Mariniers koplopers bij Roparun

Net als voorgaande jaren deden militairen en burgers van Defensie dit Pinksterweekend mee aan de Roparun. Koploper bij de estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam was een team van het Korps Mariniers. De militairen kwamen als eerste over de streep.

Het team rukte zo snel op, dat het zelfs even moest wachten op de Erasmusbrug. De Coolsingel was nog niet klaar voor ontvangst. De mariniers finishten rond 11.00 uur, onthaald door burgemeester Ahmed Aboutaleb. In het algemeen klassement eindigden ze op de 11e plaats. De Roparun met zo’n 8.000 man in 328 teams. Met de 2-daagse non-stop hardlooptocht over ruim 500 kilometer haalden de deelnemers geld op voor de strijd tegen kanker.

sportief

Zon verzwarende factor bij Mariniersloop

Met een deelnemersveld van 500 mannen en vrouwen (dit jaar deden ook 6 vrouwelijke deelnemers mee) was de 36e Mariniersloop weer een succes te noemen. Het hardloopevenement, georganiseerd door de opleidingseenheid Fysieke Training & Sport van het Mariniers Opleidingscentrum, kende een uitdagend parcours. Dit jaar met een extra verzwarende factor, de felle zon. 

De wedstrijd kende drie afstanden: EMV 5,5 km (1,5 ronde), dames 7 km (2 ronden) en senioren 10,5 km (3 ronden), veteranen (7 of 10,5 km). Bij zowel de korte als lange afstand werden al snel de eerste gaten geslagen tussen de snelste deelnemers en de rest. De winnaar bij de senioren maakte de hooggespannen verwachtingen waar. Na zijn winst vorig jaar bij de EMV wist marinier Langendam zich dit jaar bij de senioren de snelste met een tijd van 00:39:17. De beste loper van de EMV was MARNALG3 Theus. Bij de veteranen was dat SMJRMARNALG de Groot (7 km) en SMJRMARNVB Plaizier (10,5 km). En bij de dames greep LTZA3 De Haan naar het goud. 

sportief

Topprestatie militaire triatleten in Curaçao

Kapitein Andrea Jochems heeft bij de triatlon van Curaçao een huzarenstukje geleverd. De landmachtmilitair van 11 Geneeskundige Compagnie verpulverde het baanrecord in de West. Ze zwom anderhalve kilometer, fietste 40 kilometer en liep 10 kilometer in 2.18.56. Bij de mannen snelde LTZ 2OC Henk Elbertsen naar de tweede plek. Hij finishte in 2.09.02 op grote afstand van de winnaar, de internationale topper Gaetan Fetaud.

Nog meer succes

Er was overigens meer succes voor de militaire ploeg. Bij de vrouwen greep sergeant-majoor Angelique van der Linden het brons. Die prestatie leverde ze nauwelijks een week na terugkeer uit Mali en dat geeft de medaille nog meer glans. Landmachtmilitair Nijhoving kon zijn record niet verdedigen, hij moest opgeven wegens een spierblessure. Er was nog meer inbreng van Defensie bij de triatlon: de op Curaçao gestationeerde landmachtcompagnie leverde bijstand aan de organisatie.