x

04|06 Solarboot klaar voor de race

11 leerlingen van de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marine nemen dit jaar voor het eerst deel aan de Dong Energy Solar Challenge. Tijdens de race, die van Blauwestad (Groningen) naar Leeuwarden voert, racen de deelnemers 200 kilometer op zonne-energie over het water. 

De deelnemende matrozen volgen de Mechatronica MBO 3 opleiding die het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met de marine verzorgt. Die opleiding stoomt hen klaar voor een functie aan boord bij de technische dienst. Ze voeren projecten uit om te werken aan vaardigheden als:  samenwerken, plannen, budgetteren en projectmatig werken. Het solarproject geldt dit jaar als proeve van bekwaamheid voor de opleiding.

Doopster

De solarboot van de marine draagt de naam ‘Ra’ . Naast de Egyptische zonnegod heeft de naam een nautische betekenis; een aan de mast bevestigd houten paal waaronder scheepslieden een zeil kunnen bevestigen. Traditiegetrouw doopte een vrouw de nieuwe boot. Anja Koerse nam de honneurs waar. Zij is de echtgenote van de commandant van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, KLTZ (TD) Rob Koerse.

LB
x

06|06 Zr.Ms. Groningen vangt drugs bij Panama

Zr. Ms. Groningen heeft even buiten de kust van Panama een boot met drugs onderschept. Het schip voorkwam zo de smokkel van 300 kilo cocaïne.

Het stationsschip van de Commandant Zeemacht Caribisch gebied (CZMCARIB) ontving ’s nachts een melding van de Amerikaanse kustwacht. Een patrouillevliegtuig zag een bootje, een zogenoemde go-fast, in hoge snelheid naar het noorden varen. De Amerikaanse boordhelikopter steeg direct op vanaf de Groningen. Ook het schip zette koers naar de opgegeven plek.

Toen de opvarenden van het smokkelbootje de helikopter hoorden, zetten ze hun lading overboord. De Groningen arriveerde even later. De bemanning wist nog meerdere pakketten drugs uit het water te vissen. Ze haalde ongeveer de helft van de geschatte 300 kilogram naar boven. 

LB

Militaire bijstand

CZMCARIB kende een drukke maand. Eerder verleenden militairen gedurende 1 week 5 keer militaire bijstand verspreid over Curacao, Aruba en Bonaire. Combat truckers van de mariniers en de Cougar-helikopter zijn ingezet bij de zoekactie naar 2 ontsnapte gedetineerden op Curaçao. Landmachtmilitairen en combat trackers van de mariniers kwamen in actie tijdens een zoektocht naar voorwerpen die kunnen leiden tot de oplossing van een moordzaak op Bonaire. Mariniers en de Cougar traden op om de beveiliging bij een gevangenisopstand op Aruba te garanderen, nadat de combat trackers op dat eiland eerder hadden gezocht naar 2 ontsnapte gevangen. Tot slot patrouilleerde de snelle onderscheppingsboot FRISC voor de kust van Aruba om te voorkomen dat die twee ontsnapte gevangenen via het water het eiland konden verlaten.

x

28|05 Karel Doorman oefent verlaatrol

Hoe krijg je binnen 10 minuten 100 man van een schip zo groot en hoog als de Karel Doorman? Het antwoord daarop gaf de bemanning van het Joint Support Ship onlangs tijdens een oefening in de haven van Vlissingen. Sterker nog: tussen het uitrollen van de ‘glijbaan’ en het loskoppelen van het volle reddingsvlot zat nog geen 6 minuten.

De oefening vormde een verplichte toets voor het reddingssysteem van Liferaft Systems Australia. Eerder mag het schip niet de zee op voor de proefvaart, die deze maand op het programma staat. Ook Zr. Ms. Johan de Witt en de patrouilleschepen zijn van het systeem voorzien, dat bedoeld is om ‘opstappers’ veilig van boord te krijgen bij een calamiteit. Het LSA kan tevens dienen om drenkelingen uit het water te halen. 

LB
x

15|05 Chipknip verdwijnt

Nog even en het doek valt voor de chipknip. Per 1 januari 2015 stopt dit betaalsysteem en dat heeft ook gevolgen voor heel Defensie. Vanaf september moet het mogelijk zijn ‘contactloos’ te betalen.

Dat kan nu nog alleen met speciale passen van de ING en ABN AMRO. Maximaal valt een bedrag van 25 euro te besteden. Pinnen kan trouwens ook. Wie nog geld op de chipknip heeft staan, kan die bij een oplaadpunt op ‘nul’ zetten. Het geld komt dan automatisch terug op de bankrekening.

LB
x

Wie Wat Waar

01|07

De Centrale Ziekenboeg te Den Helder heeft per 1 juli gewijzigde openingstijden. Tijdens kantooruren blijft de zorgverlening onveranderd. De centrale ziekenboeg is op werkdagen bezet van 0800-1700 uur.  Het laatste spreekuur is om 1500 uur. Na vastwerken is er geen personeel meer aanwezig op de centrale ziekenboeg. Patiënten met een spoedeisende klacht bezoeken na vastwerken de huisartsenpost in de woonplaats. 

x
LB

10|06

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK), luitenant-generaal Ton van Ede, bracht voor de laatste keer een bezoek aan een eenheid van de marine. Ditmaal bezocht hij het Netherlands Maritime Force (NLMARFOR). Op 30 juni draagt hij zijn functie over aan generaal-majoor Bart Hoitink.  

x
LB

04|06

LTZ1 Ongering heeft zijn Master in Military Studies diploma ontvangen uit handen van Generaal John M. Paxton, Assistent Commandant of the Marine Corps. LTZ1 Ongering volgde de USMC Command and Staff College aan de Marine Corps University. Ongering onderscheidde zich als Distinguished Graduate.

x
LB

28|05

KLTZ Dick van der Neut heeft het commando van Zr.Ms. Van Amstel over genomen van LTZ1 (TD) Joop van Heezick. Van Heezick leidde gedurende zijn commando het schip door een groot deel van haar onderhoudsperiode en instandhoudingprogramma. KLTZ Van der Neut staat voor de taak dat te doen voor het nieuwe opwerkprogramma van het schip. Ook Zr.Ms. Van Amstel heeft een nieuwe commandant. Op 24 april droeg KLTZ Ad Van de Sande het commando over aan KLTZ Jansen. 

x

19|05

Vice-admiraal Matthieu Borsboom volgt in oktober Lex Hendrichs op als directeur van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Hendrichs vervult deze functie sinds december 2006. Wat hij hierna gaat doen, is nog niet bekend. Viceadmiraal Borsboom is sinds 22 januari 2010 Commandant Zeestrijdkrachten. Na bijna 5 jaar draagt hij op 26 september het commando over aan generaal-majoor Rob Verkerk. 

x
LB

19|05

De Nederlands Belgische Operationele School heeft het kwalificatieprofiel van de Korporaal Operationele Dienst onderzeedienst ontvangen. Dit betekent dat deze opleiding als eerste van alle opleidingen binnen de NLBEOPS is gemoderniseerd naar een Beroeps Gerichte Opleiding.

x
LB

16|05

De marine is vijf nieuwe militaire duikleiders rijker. Deze duikers van de Defensie Duikgroep mochten na een zwaar opleidingstraject hun certificaat in ontvangst nemen. Een van de vijf duikofficieren was niet aanwezig bij de certificaatuitreiking omdat hij gelijk op missie is gestuurd na het behalen van zijn certificaat. 

x
LB

08|05

Na 9 weken intensieve opleiding hebben 61 matrozen de eed of de belofte op het vaandel van het Eskader afgelegd. Met het afleggen van de eed of de belofte treden de matrozen in opleiding officieel toe tot de Koninklijke Marine.