18 meerdaagse patrouilles, veelvoudig vuurcontact en 21 aangetroffen Improvided Explosive Devices (IED’s). Tijdens Taskforce 55, rotatie III was er, in militair jargon, ‘veel stront aan de knikker’. 4 Militairen onderscheidden zich tijdens deze risicovolle uitzending zo opvallend in houding en gedrag dat zij een dapperheidsonderscheiding ontvingen. Onder hen 2 mariniers.

x
hand schudden

‘Ik ben niet zo snel ergens van onder de indruk’

kruis

De decoratie wordt verleend aan hen die ‘moedig of beleidvol’ optraden tegen de vijand. Het Bronzen Kruis moet worden verdiend aan het front. Of op een andere wijze waar ‘oog in oog’ met de vijand is gestaan.

Majoor der mariniers Christian (toen kapitein) was als commandant Meervoudig Ploegoptreden verantwoordelijk voor de grond-tactische planning en uitvoering van 18 meerdaagse operaties. Hij voerde zijn operaties uit, te voet en in een gepantserd voertuig, onder hoge dreiging en vaak met zeer nadelige gevechtsverhoudingen. Hij was regelmatig te vinden waar de strijd het hevigst was en lag meermaals zelf onder vuur. Voor zijn optreden kreeg hij het Bronzen Kruis opgespeld.

“Als On Scene Commander (OSC) was ik tactisch commandant tijdens het uitvoeren van opdrachten. Dit varieerde van gevechten tot op enkele meters, het afrijden van IED’s (met en zonder slachtoffers), en gecoördineerde aanvallen van de tegenstander. Zo werd mijn voertuig tijdens een actie in Kajaki (Helmand, red.) geraakt door klein kaliber patronen en vielen er antitankgranaten naast andere voertuigen van mijn eenheid. Gelukkig ben ik niet zo snel ergens van onder de indrk. Ik had geen last van emoties als: opwinding, enthousiasme, paniek, angst of euforie. Niet voor, tijdens of na een actie. Ik kon de situaties altijd vrij zakelijk en klinisch bekijken om zo objectief en doelbewust mijn taak uit te voeren. Waarom ik de onderscheiding nu krijg, weet ik niet. Tijdens eerdere uitzendingen heb ik hetzelfde werk gedaan en soortgelijke dingen meegemaakt. Als ik het vergelijk met andere voordrachten en toekenningen, dan hadden er wat mij betreft nog wel meer mensen uit mijn rotatie een onderscheiding mogen krijgen. Toch ben ik wel trots dat ik ben voorgedragen en dat collega’s met wie ik toen gewerkt heb, mij ook oprecht de onderscheiding gunnen. Ik zie het als een waardering voor wat ik gedaan heb tijdens de uitzending. Niet meer en niet minder.” 

x
onderscheidingen

'Ik zou zo weer gaan'

Kvv

Het Kruis van Verdienste wordt uitgereikt aan hen die zich in het belang van de Nederlandse staat in verband met vijandelijke actie door moedig optreden hebben onderscheiden. 

Toenmalig sergeant, Pascal, leider van de Joint Tactical Air Control heeft zich op bijzondere wjze onderscheidden. Hij was een belangrijk adviseur in de planning en uitvoering van vele operaties. Hij kwam hierbij zelf vaak onder vijandelijk vuur te liggen. Hij zorgde er vakkundig voor dat alle operaties afwisselend met mortieren, gevechtshelikopters en vliegtuigen werden gesteund. Hij ontving het Kruis van Verdienste.

“Tijdens de uitzending kwam het geregeld tot vuurgevechten. Mijn team en ik hebben daarbij vaak luchtsteun ingezet. Ik had zulke acties al vaker meegemaakt, maar ben toch vereerd dat ik een dergelijke onderscheiding mag ontvangen. Het feit dat ‘anderen’ de moeite hebben genomen mij voor te dragen, betekent veel voor me. De medaille symboliseert dat het team, waarvan ik deel uitmaakte, het goed heeft gedaan. Anderen hebben dit gezien en daar is dit uit voortgekomen. Dat de onderscheiding aan mij persoonlijk is toegekend, maakt me natuurlijk trots. Maar ik zie het nog steeds als een inspanning van het team. Wij hebben daar allemaal bijzondere acties ondernomen en zo kijk ik er ook graag op terug. De chemie in de groep was goed. De contacten koester ik nog steeds. Ik zou zo weer gaan.”