02

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

Marine bij Britse D-Day herdenking

Tekst KPL-1 Thijs Imandt
Foto SGT 1 Eva Klijn

Zr.Ms. Johan de Witt ondersteunde met haar bemanning en een delegatie mariniers de D-day herdenking in het Engelse Portsmouth. Nederlandse mariniers voerden samen met hun Engelse tegenhangers een landing uit. De scheepsbemanning stond in tenue 6 aan dek tijdens de paradeerrol langs het drukbezochte strand.

Seconden voordat de kleppen van de 3 landingsboten opengaan, kijken de volledig uitgedoste en gecamoufleerde mariniers elkaar veelbelovend aan. Aan hun blikken te zien zijn de mannen van 11 Raiding Squadron (1Marine Combat Group) er klaar voor. De Engelse mariniers van de HMS Bulwark zijn aan wal maar liggen onder vuur, hun eerste aanvalsgolf is gestrand. Uitstijgen en consolideren is nu de opdracht, zodat de Britten verder kunnen oprukken. Zonder aarzelen stappen 24 Nederlandse mariniers het strand op om het veilig te stellen. Bovenstaand scenario klinkt als een oorlogsfilmscript, maar was op 5 juni onderdeel van de Britse D-day herdenking bij de Naval War Memorial in Portsmouth.  

JDW
"Deze actie samen met de Engelsen was wel bijzonder."

D-Day

Het was die dag namelijk exact 70 jaar geleden dat 4.500 schepen vanuit de Engelse kustplaats vertrokken. Het vertrek in 1944 maakte deel uit van de operatie Overlord. De geallieerde troepen maakten vanuit Zuid-Engeland de oversteek naar Normandië om vanaf daar de Duitse Atlantikwall (een 2.685 kilometer lange verdedigingslinie) te doorbreken. Engelse militairen, veteranen en burgers stonden 5 juni 2014 stil bij dat vertrek tijdens een ceremonie. In aanwezigheid van de Engelse prinses Anne herdachten ze alle omgekomen Britse militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder D-Day.

Reactie

Marinier 1 Maarten Volmeijer vond de actie in Portsmouth maar wat mooi. “We zijn vaak in het buitenland met oefeningen, maar deze actie samen met de Engelsen is wel iets heel bijzonders voor ons.” Commandant van Johan de Witt kapitein-ter-zee Frank Foreman gebruikt de ondersteuning om zijn personeel historisch besef mee te geven. “Onze veiligheid was en is niet gratis. Het is bovendien een enorme eer voor mij en mijn schip om deze herdenking mede vorm te mogen geven.” 

schip
De bemanning stond in tenue 6 in paradeerrol aan dek.

Joelen

Vanaf de brugvleugel nam hij deel aan de paradeerrol en joelde trots uit volle borst mee richting het Engelse vasteland. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom en Directeur Operaties brigadegeneraal der mariniers Richard Oppelaar bekeken het spektakel vanaf de boulevard. De Johan de Witt voer na de Engelse ceremonie via de historische route naar Normandië om daar bij de internationale D-Day herdenking aan te sluiten. 

tussen
vlaggen

Brits-Nederlandse marinesamenwerking

Op dezelfde dag van de herdenking in Porthmouth ondertekenden de Britse en Nederlandse marine een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van operationele opleidingen. Dat gebeurde aan boord van het oude vlaggenschip van admiraal Horacio Nelson. 

vlaggen
tussen
JDW

Tri Marine Corps Music

Ook de Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers lieten van zich horen tijdens de dagen voor D-Day. De militaire muzikanten traden op tijdens de traditionele Britse muzikale parade Beating Retreat op de Horse Guards Parade. Een uniek optreden.

Voorstellen

De parade begon met het voorstellen van de 3 korpscommandanten (Royal Marines, United States Marine Corps en het Korps Mariniers) aan koningin Elisabeth en prins Philip. Normaal gesproken verzorgt de Engelse landmacht de ceremonie, maar om de 2 jaar doen de Royal Marines dat. Dit jaar deden 2 buitenlandse mariniersorkesten mee, omdat de Royal Marines 350 jaar bestaan. Zij verzorgden de Beating Retreat ook ter gelegenheid van de verjaardag van prins Phillip, die Captain General of the Royal Marines is. 

Finale

De orkesten verzorgden een eigen show, gevolgd door een gezamenlijke finale. Het massaal aanwezige publiek genoot van het optreden van de orkesten. Na afloop volgde een defilé langs prins Phillip en koningin Elisabeth. 

JDW