06

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

100 beveiligingsteams op zee

Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto SMJRBDAV Peter van Bastelaar (en video)

‘Een ongoing event’

“We zijn aan de andere kant van de wereld een stukje Koninkrijk aan het beschermen. Dat is mooi om te doen!” Eerste luitenant der mariniers Casper van Os maakte 4 keer deel uit van een Vessel Protection Detachement (VPD). Dat is een beveiligingsteam van 10 zwaarbewapende mariniers aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. Afgelopen maand keerde het 100e team dat is ingezet terug.

x

Sinds februari 2011 zijn dus 100 VPD teams ingezet voor het beveiligen van kwetsbare Nederlandse scheepvaart. De schepen kunnen risico lopen om tijdens hun transit door de Golf van Aden en het Somalische Bassin ten prooi te vallen aan kapers. 

Het 21 Raiding Squadron levert nu voor 1 jaar mariniers voor de VPD. Kapitein der mariniers Alex de Haas, de commandant van het squadron, zorgt ervoor dat er altijd een team stand by staat. “Soms horen we pas een week van tevoren dat er weer een ploeg nodig is. Maar het is tot nu toe nog nooit voorgekomen dat we niet konden leveren.” 

x

Tot in detail

Luitenant-ter-zee 1 Peter Coster draait als chef van de VPD-cel in Den Helder dubbele uren. “We zijn als staf van de VPD-operaties verantwoordelijk voor de operationele en logistieke inzet van de VPD’s. “Dat gaat tot in detail. We zorgen ervoor dat de mannen naar de opstaplocaties komen. We regelen dat de VPD pakketten compleet zijn. Die bestaan uit wapens, munitie, medische goederen, communicatiemiddelen en alle overige logistieke en ondersteunende benodigdheden. Dat is soms best een puzzel.” 

Kijk hieronder hoe het logistieke proces van de VPD teams loopt

x
x
Sergeant-majoor van de mariniers Dave Rieborn maakte als plaatsvervangend commandant deel uit van het 100e team. Het was zijn eerste VPD-ervaring. “We lopen 24 uur per dag de wacht. 3 uur op, 9 uur af. Bij verhoogde dreiging schroeven we dat op. We moeten continu waakzaam zijn. Het is altijd de vraag: wat vaart er langs je? Is het een gewoon vissersbootje of zijn het piraten? Er is altijd een dreiging.”