Codewoord flexibel

Vice-admiraal Matthieu Borsboom Commandant Zeestrijdkrachten, Admiraal Benelux
x
Twitter: @VADMBORSBOOM

We leven in een dynamische wereld. Dat is altijd zo geweest en dat zal altijd zo blijven. Dat besefte ik me eens te meer afgelopen vrijdag. Toen ik op het nu zo vredige strand van Arromanches de grootste militaire invasie van onze moderne geschiedenis herdacht. Zij aan zij met onze veteranen. Onze helden van weleer. Mannen die als jonge jongens naar Engeland vluchtten. Die zich daar aansloten bij de Marine Luchtvaartdienst, bij de marineschepen Flores en Soemba of als mariniers bij de Prinses Irenebrigade. Die met gevaar voor eigen leven de strijd met de vijand aangingen. Zo jong soms dat ze ook wel de 'knikkerjongens' werden genoemd. Zij pasten zich aan, aan de dynamische wereld om hen heen. En dat aanpassingsvermogen, die flexibiliteit kenmerkt de krijgsmacht. Toen en nu.

Veranderingen

De wereld is blijvend in verandering. Machtsverhoudingen verschuiven. Nieuwe dreigingen steken de kop op. Wij moeten gereed zijn om die dreigingen het hoofd te bieden. Om te leveren wat van ons gevraagd wordt. En dat doen we. Keer op keer tonen wij onze inzet voor een veilige en stabiele wereld. Gepland, maar ook ongepland. En dat vereist flexibiliteit. 

Onverwacht

Die flexibiliteit toonden de mariniers toen zij binnen twee weken een autonomous Vessel Protection Detachement leverden om humanitaire voedseltransporten van het Wereldvoedselprogramma bij Somalië te beschermen. Of de bemanning van Zr.Ms. Amsterdam die na een missie van vier maanden onverwacht opdracht kreeg om naar de Ivoorkust te gaan voor de eventuele evacuatie van EU-burgers. 

Recente voorbeelden

Die flexibiliteit toonde de bemanning van de Haarlem toen het plots bevel kreeg om op te stomen naar de territoriale wateren van Libië, om de bevolking te beschermen tegen de agressie van het Khadaffi-regime. En die flexibiliteit toonde de bemanning van de Makkum toen het vorige maand met een waarschuwingstijd van een paar dagen naar de Oostzee vertrok, nadat de NAVO besloot om haar militaire aanwezigheid aan de oostgrens van het bondgenootschap te versterken. Het zijn slechts enkele recente voorbeelden van velen.

Aanpassen

U bent soms moe van veranderingen. Dat begrijp ik. Maar zie het als een voorwaarde van ons voortbestaan. We moeten ons blijven aanpassen aan de ontwikkelingen in de wereld. We moeten flexibel blijven. Dat is onze taak. Dat is onze kracht. Dat is ons codewoord.