04

Dit artikel hoort bij: Alle Hens 05

De strijd tegen piraterij

Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto SGT-1 Dave de Vaal

De maritieme antipiraterijmissies Ocean Shield en Atalanta, waaraan ook Nederland met een marineschip deelneemt, blijken een succes. En ook op het land gebeurt er veel om het probleem in Somalië aan te pakken.

x

Nederland neemt sinds eind 2008 met diverse marineschepen deel aan antipiraterijmissies. Dat zal nog tot, in ieder geval eind 2014, doorgaan. En met succes. De cijfers tonen aan dat de aanpak werkt.

grafiek
zee
Sinds augustus 2009 patrouilleren NAVO schepen en vliegtuigen in de wateren van de Hoorn van Afrika, inclusief de Golf van Aden en voor de kust van Somalie, ter bestrijding van piraterij-activiteiten. Een gebied ter grootte van 2 miljoen vierkante mijl, zeg maar zo groot als West-Europa. Momenteel bestaat Task Force 508 uit het stafschip Cristobal Colon (Spanje), Mimbelli (Italie) en Gökçeada (Turkije) en tot half mei Zr.Ms. Evertsen (NL).

Tijd om de antipiraterij-acties te belichten. Hoe zet de marine zich hiervoor in, hoe ervaren de militairen dit werk en in hoeverre zijn de missies nog nodig? In deze editie van Alle Hens een mini-special over piraterij. 

Lees verder in deze Alle Hens over de verschillende vormen van inzet tegen piraterij: vanaf zee, vanaf koopvaardijschepen èn vanaf land. Klik op de oranje sticker bovenin de pagina om direct door te linken.

bedreigd