10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

De beschermengelen van Mazar

Tekst ELNT Wouter Helders
Foto SM Gerben van Es, AOO Richard Frigge (video)

Het trainen, adviseren en assisteren van de Afghan National Defense Security Forces (ANDSF). Dat is het doel van Afghanistan-missie Resolute Support. Door ‘vastberaden ondersteuning’ te bieden moeten de Afghanen geholpen worden een professioneel en zelfredzaam veiligheidsapparaat op te zetten. Ze moeten zogezegd het klusje alleen leren klaren.

Nederland levert met 100 militairen een flinke bijdrage aan de internationale missie. Vanuit het noordelijk gelegen Mazar-e-Sharif draait het om een tiental militair adviseurs die contact onderhouden met hoge Afghaanse functionarissen, over gehouden en geplande operaties. De overige militairen zitten er vooral om de adviseurs op logistiek, medisch en staf-gebied te ondersteunen. Of, zoals in het geval van groepscommandant Force Protection sergeant-1 Sietse, voor hun bescherming.

Groepscommandant van de Guardian Angels

Sietse zorgt voor de veiligheid van adviseurs buiten de poort. De sergeant is ondanks zijn leeftijd van 32 jaar toch al een oude rot in het vak te noemen. Resolute Support is zijn 4e uitzending.

“Het grootste  verschil met mijn eerdere missies is dat ik hier, als groepscommandant van de ‘Guardian Angels’, echt een beveiligende rol heb. Daarnaast werken we als force protection veel samen met andere nationaliteiten. Soms is het lastig communiceren. Het Engels van buitenlandse collega’s laat wel eens te wensen over. Dat is leerzaam, maar soms ook frustrerend. Het kwartje valt voor mij nu wel; we hebben in ons leger de zaken (qua materieel en taalvaardigheid, red.) goed voor elkaar. Communicatie binnen het peloton loopt gesmeerd. De grootste uitdaging tijdens deze missie is scherp blijven. Omdat er nog niets is gebeurd en we vaak dezelfde locaties aan doen, bestaat het gevaar laks te worden. Daar moet je voor waken. We moeten goed blijven opletten en onze ogen open houden voor afwijkend of opvallend gedrag.”

Lees het ook het interview met de Nederlandse diplomaat in Afghanistan Ronald Sonnemans in Defensiekrant 20. Hij vertelt onder meer hoe de veiligheidssituatie momenteel is.