06

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Kijken en aanraken

Alles uit de kast voor Techbase

Van Kodiak bergingstank tot Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem en van satellietcommunicatie tot serious gaming; 2 dagen lang ademde de voormalige RDM-werf militaire hightech. Op 23 en 24 september haalde Defensie in de Rotterdamse haven alles uit de kast voor de nieuwe generatie techneuten. Een ongekend wervingsoffensief dat een boost moet geven aan de werving van nieuwe collega’s met 2 rechterhanden.

Tekst: Ingmar Kooman  / Foto’s: SGT-1 Joyce Rutjes 

Kijken kijken

Het klassieke kijkje onder de motorkap mag natuurlijk niet ontbreken op Techbase. Maar tijdens de Techbase Challenges mogen de technici-in-de-dop de handen ook zelf uit de mouwen steken om echt te ervaren hoe het is als militair monteur. Defensie wil het komend jaar 900 technici aantrekken. Dat varieert van automonteurs tot wapensysteemtechnici en ICT’ers. Met deze tweede editie van Techbase presenteert Defensie zich nadrukkelijk als werkgever in de techniek.

Sim-Defensie

Serious gaming is inmiddels net zo onmisbaar als fysieke training. Onder het motto ‘kijken mag, aanraken ook’ testten de bezoekers hun computervaardigheden in één van de simulatiespellen. Ook andere simulatoren geven de jongens en meiden de look & feel van de militaire wereld. Foto: korporaal-1 Zadrach Salampessy

Verlanglijstje

Ook voor de landmachters zelf is Techbase een kijkje in de toekomst. Voor het verlanglijstje: het ops-vest en de rugzak van het Verbeterd Operationeel Soldaat Systeem (VOSS), de E-Lighter dieselbatterij en de nieuwe camouflageprint. Foto: KPL-1 Zadrach Salampessy

‘Ik uitgezonden?’

Studenten HBO Werktuigbouwkunde Dave (20, links) en Frank (23) bewonderen de Kodiak bergingstank. “We hebben allebei een brede interesse in techniek”, zegt Dave. “Mooi om eens een tank van dichtbij te zien.” Wat Frank betreft mag Techbase “nog wel wat meer diepgang” krijgen. “Ik zou ook willen weten hoe zo’n motor precies werkt. Al kan ik me voorstellen dat zoiets voor middelbare scholieren weer net te ver gaat.” En een baan bij de landmacht? “Het lijkt me zeker mooi om met zulke machines en wapens te werken. Maar of ik ook uitgezonden wil worden? Dat weet ik eerlijk gezegd nog niet.”

‘Nog even langs werving’

VMBO-t scholiere Shannon (15) bij een van de Techbase Challenges: “Ik denk dat ik van het werken bij Defensie veel kan leren. Ik vind het heel interessant hoe mensen samenwerken. Je moet op elkaar kunnen vertrouwen. Dat spreekt me aan. Zelf neig ik naar de landmacht. Ik vind het grote materieel zoals de tanks erg gaaf. En ik wil ook echt fysiek wat doen. Vorig jaar heb ik al gesproken met een wervingsvoorlichter, maar toen was ik te jong om te solliciteren. Straks ga ik er nog een keer langs.”

Eerste aanspreekpunt

“Per jaar komt Nederland 30.000 technici tekort”, vertelt eerste luitenant Jeffrey Vermeulen. Als parttime werver is hij het eerste aanspreekpunt voor Techbase-bezoekers die wel wat zien in een baan bij Defensie. Solliciteren kan ter plekke, bij Vermeulen en zijn collega’s. “De 900 techneuten die we zoeken gaan we niet allemaal in deze 2 dagen werven”, tempert hij de verwachtingen. “We staan hier vooral om mensen bewust te maken van de mogelijkheden die Defensie biedt. Want vaak denken ze niet eens aan het brede scala aan technische banen dat de krijgsmacht telt. Op Techbase prikkelen we hun interesse. Dan kunnen ze er thuis nog eens rustig over nadenken.”

Nog even oefenen

Bijna goed. Maar deze jongens hebben dan ook nog niet getekend. Een kleine 15.000 bezoekers lieten zich op de RDM-werf informeren over het technische werk bij Defensie en het leven als militair. De komende tijd zullen de wervers nog heel wat telefoontjes plegen en mailtjes sturen om alle vragen van potentiële collega’s te beantwoorden.