09

Dit artikel hoort bij: Landmacht 09

Genie helpt bij herstel Dominica

Tekst LTZ2 OC Maartje van der Maas
Foto Henny Strijbos, Jord Verheij (video)

Orkaan Erika laat diepe sporen na

Genisten van de CLAS-compagnie in de West kunnen met voldoening terugblikken op de noodhulp die zij onlangs leverden op het eiland Dominica. De tropische storm Erika veroorzaakte daar enorme aardverschuivingen en steenlawines, met als gevolg doden, gewonden en honderden vernietigde huizen en weggespoelde wegen. Samen met mariniers en lokale hulporganisaties zorgde de genie ervoor dat de belangrijkste infrastructuur weer enigszins op orde kwam.

Aan het begin van het orkaanseizoen hield de staf van de Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied de weersystemen op de Atlantische Oceaan nauwlettend in de gaten. De enorme schade die Erika aanrichtte op het voormalige Britse eiland Dominica, 900 kilometer ten noordoosten van Curaçao, kwam toch nog onverwacht. De wervelwind eiste daar zeker 20 levens. Voor de Nederlandse militairen in het Caribische Gebied zat er maar één ding op: snel handelend optreden. 

Dominica

Echt genistenwerk

Vanaf Zr.Ms. Pelikaan, die als logistieke basis lag afgemeerd in de hoofdstad, werd door zo’n 80 militairen met vereende krachten gewerkt aan 8 projecten, variërend van het bouwen van bruggen (typisch genistenwerk) tot het opruimen en schoonmaken van gebouwen en scholen. Daarvoor hadden de militairen een breed scala aan materiaal. De Pelikaan was afgeladen met onder meer een militaire ambulance, graafmachines en hulpgoederen zoals water, voedsel en medicijnen. Ook waren shelterboxen voor 10 personen aan boord. Deze kant-en-klare tijdelijke huisvestingspakketten zijn speciaal bedoeld voor noodhulp, inclusief kookgerei. 

Dominica

Vliegveld weer operationeel

FRISC-landingsvaartuigen werden gebruikt om hulpgoederen te brengen naar dorpen die niet meer over de weg bereikbaar waren. Ook evacueerden de hulpverleners mensen per FRISC. De helikopter van Kustwacht Caribisch Gebied bracht goederen naar ingesloten bewoners en evacueerde mensen door de lucht. De genisten richtten zich - samen met mariniers - vooral op het herstel van de wegen. Daarnaast ruimden de militairen modder, afval, brokstukken en boomstronken uit de weg. Zo maakten zij een vliegveld weer gereed voor de landing van vliegtuigen met hulpgoederen.

Nederland voelt zich nauw betrokken bij de situatie in Dominica. Ook de bovenwindse Caribische delen van het Koninkrijk hebben regelmatig te maken met tropische stormen. Het orkaanseizoen is nu nog in volle gang. Hoewel ze weer terug naar hun kazernes zijn, weten de militairen in de West dat er de komende tijd elke dag opnieuw om hun hulp gevraagd kan worden. 

Tropische storm Erika veroorzaakte enorme schade. Bekijk de video en de foto’s

De hulptroepen gaan aan boord van Zr. Ms. Pelikaan. Het schip dient als uitvalsbasis.

Bomen zijn met wortel en al uit de grond getrokken. De genisten werken met man en macht om de wegen weer enigzins begaanbaar te maken.

Veel dorpen zijn door de storm afgesloten van de bewoonde wereld. De genie richt zich samen met de mariniers op het herstel van de infrastructuur.

Dankzij hun jarenlange ervaring in het opbouwen van kampen in missiegebieden, hebben de genisten veel kennis in huis.

In totaal bieden 80 militairen noodhulp na de tropische storm. Elke dag kan Defensie opnieuw om hulp worden gevraagd, want het orkaanseizoen is nog in volle gang.

Het FRISC-landingsvaartuig van de marine wordt gebruikt om hulpgoederen te brengen en mensen te evacueren.

De genie installeert met lokale werkers een baileybrug. De wederopbouw van het eiland duurt nog wel een tijd.