x

Regionale brandweer oefent op ASK

Het Artillerie Schietkamp (ASK) in ’t Harde is een brandweeroefencentrum rijker. Naast de Defensiebrandweer trainen hier nu ook regionale brandweerkorpsen.

Het centraal in de regio gelegen oefencentrum telt 7 aan elkaar verbonden containers. Hierin zijn talloze scenario’s te simuleren voor het bestrijden van zowel natuur- als gebouwbranden. Spuitgasten van Veluwe-Noord, Veluwe-West en de plaatsen Epe, Voorst en Apeldoorn kunnen er terecht.  Daarnaast kunnen chauffeurs van brandweerwagens zich bekwamen in  terreinrijden.

Samen beter worden
Brandweercommandant  ASK, kapitein Gerrit Bosch benadrukte bij de opening het belang van civiel-militaire samenwerking en kennis van elkaars werkwijzen en procedures. “Samen kunnen we hier nog beter en efficiënter onze brandweermensen trainen. Niet alleen oefenen we samen, ook wisselen we veel kennis en ervaring uit.”

x

Rode baretten herdenken Market Garden

Met een afsprong boven de Ginkelse Heide hebben zo’n 2.000 parachutisten, onder wie 750 rode baretten uit 8 verschillende landen, de operatie Market Garden herdacht. Met deze grote luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis wilden de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog Nederland heroveren op de Duitsers en doorstoten naar het Ruhrgebied.

De parachutisten hadden destijds de taak de landingszones veilig te stellen en de brug over de Rijn bij Arnhem in handen te krijgen. Die brug was cruciaal voor de verdere doortocht naar Noord-Nederland en Duitsland.

Tijdens de speciale Airborne-week waren er verschillende herdenkingen en evenementen. Zo marcheerden militairen vanaf de Ginkelse Heide een route van ongeveer 18 kilometer. Die voerde langs een aantal historische locaties van operatie Market Garden en eindigde na het doorkruisen van de binnenstad van Arnhem bij de beroemde John Frostbrug.

Tijdens de herdenking sprongen 100 parachutisten voor het eerst uit een Amerikaanse Boeing C-17 Globemaster III, één van de grootste militaire transportvliegtuigen.

x

Defensie deelt kazerne Assen

De Johan Willem Frisokazerne in Assen krijgt medegebruikers. De Dienst Vervoer & Ondersteuning van het ministerie van Veiligheid en Justitie vestigt er een opleidingscentrum en een vervoerseenheid.

Voor het onderbrengen van de 50 personen en 30 voertuigen is voldoende plaats. De ruimte voor de medegebruikers ontstond in de afgelopen jaren door het vertrek van enkele landmachteenheden en een inkrimping bij opleidingseenheid School Noord. De kazerne blijft thuisbasis van 13 Infanteriebataljon.

Besparing en samenwerking

Het medegebruik is financieel positief voor zowel Defensie als Veiligheid en Justitie. De netto jaarlijkse besparing voor het Rijk wordt geschat op €250.000. Ook bekijkt Assen meer samenwerkingsvormen in de regio met Defensie, Justitie en de Nationale Politie.

Aanschaffen camouflage wielertenue

Het speciale wielertenue met camouflageprint, voor het eerst getoond tijdens de ploegenpresentatie van de Tour de France, kan nu door iedere wielerliefhebber worden aangeschaft. Een deel van de opbrengst zal aan een goed doel worden geschonken. 

Het tenue wordt op een paar punten aangepast. Het landmacht-logo wordt vervangen door het Defensie-logo met de tekst www.defensie.nl.

Shirts met korte mouw gaan 40 euro kosten, shirt met lange mouw 50 en de korte wielerbroek ook 50 euro. Passen kan op de volgende locaties: Havelte, Amersfoort, Oirschot, Schaarsbergen en Amsterdam. De data hiervoor volgen nog. 

Aanmelden is mogelijk tot 2 november. In deze mail vermeldt u uw naam, welke kazerne/basis, volledig adres incl. MPC-code van uw onderdeel en welk kledingstuk u wenst te ontvangen. Sturen naar: wielertenue@outlook.com. Details over betalen etc. worden u persoonlijk gemaild. Voor vragen kunt u contact opnemen met eerste luitenant L. Nissen van de L/O Sportorganisatie. 

x

Monteurs tonen talent

Tonen van technisch inzicht en improvisatietalent. Dat was de belangrijkste uitdaging voor de deelnemers aan de Battle Damage Repair challenge, een wedstrijd voor monteurs en andere technici van 13 Herstelcompagnie uit Oirschot.

De technici moesten laten zien wat ze in hun mars hadden bij de reparatie van een Mercedes-Benz 280 CDI met gebreken. Zodra het voertuig gerepareerd was, moesten de 4 teams een parcours afleggen. Uiteindelijk zette het team van 132 Herstelpeloton daarbij de snelste tijd neer.

De challenge vormde 1 van de onderdelen tijdens de reünie voor herstelpersoneel. Verder was er een sportdag, kon men schieten in de simulator en was er een static show van oude en nieuwe voertuigen. Maar het gezellig samenzijn voerde de boventoon.