x

Fietsen voor veteranen met trauma

2.150 kilometer, 8 landen en 28.000 hoogtemeters. Het is de eerste grote uitdaging voor het fietsteam van Wounded Warriors Nederland. De toertocht voert van Doorn naar Sarajevo. Onderweg vraagt de stichting aandacht voor militairen met een posttraumatische stressstoornis.

Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif fietste samen met zijn ondercommandanten mee in de eerste etappe van 100 kilometer. Deze eindigde bij de Generaal-majoor de Ruijter van Steveninkkazerne in Oirschot. Onderweg krijgen de veteranen nog gezelschap van 2 Canadezen en 2 Duitsers. 21 september wordt de groep renners in Sarajevo verwacht. Aansluitend zullen zij daar een krans leggen.

Rustgevend

Het idee voor de fietstocht is ontstaan bij Bosnië-veteraan Ton van den Oetelaar. Door zijn uitzending in 1993 raakte hij getraumatiseerd. Na een lange zoektocht naar de juiste zorg, bleek fietsen helend te werken. Van den Oetelaar ervaart op de trappers rust en dat wil hij overbrengen op andere veteranen. “Mijn thuisfront had direct baat bij het feit dat ik een nieuw doel had gevonden in het leven. Wanneer ik sportte, kwam ik als ander mens terug. Dat Defensie de tocht aanmoedigt doet me veel. Het is een stuk erkenning en steun. Steun die we jaren niet zo hebben gevoeld.”

x

Regeling partnerbeleid bij veiligheidsonderzoeken verlengd

De termijn waarin een beroep kan worden gedaan op de regeling partnerbeleid bij veiligheidsonderzoeken is verlengd tot 1 februari 2016. Het betreft de ‘Tijdelijke Voorziening bij intrekking van de VGB i.v.m. onvoldoende gegevens over de partner’. Informatie hierover staat in een interne mail die 24 augustus door secretaris-generaal Erik Akerboom onder alle medewerkers is verspreid.

De secretaris-generaal heeft besloten de aanmeldingstermijn voor de regeling, die aanvankelijk 1 september zou vervallen, te verruimen.

Tijdelijke Voorziening

Alle militaire en de meeste burgerfuncties bij Defensie zijn vertrouwensfuncties waarvoor een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) nodig is. De Tijdelijke Voorziening maakt het voor medewerkers van wie de VGB is ingetrokken op grond van het partnerbeleid, mogelijk 5 jaar een vervangende functie te vervullen waarvoor geen VGB nodig is. Na die 5 jaar kan weer gesolliciteerd worden naar een vertrouwensfunctie waarvoor wel een VGB noodzakelijk is.

x

Markt en kinderpret op kamp Marmal

Sieraden met lapis lazuli, houtsnijwerk, shawls en andere typisch Afghaanse souvenirs. Deze week werden verschillende familieleden via de post verrast met een cadeautje uit het missiegebied. Aangeschaft op de bazaar van kamp Marmal (Mazar-e-Sharif). Voor het eerst verkochten Afghaanse vrouwen er hun waar.

Er werd overigens niet alleen handel gedreven op het internationale kamp. Militairen bezorgden ook meer dan 20 straatkinderen een dagje onbezorgd plezier met spelletjes, presentjes en ander jolijt.

Koekhappen
Zo maakten 2 Duitse militairen muziek met de jeugd. De jongeren legden verder een door Nederlandse militairen uitgezet parcours af. Daarbij draaide het om ouderwets koekhappen, tekeningen kleuren en waterballonnen gooien.  “Groot en klein, Afghaans en internationaal, iedereen genoot!”, vertelt genderadviseur luitenant-ter-zee der 1e klasse Huizenga, een van de initiatiefnemers van het project. 

Huizenga richt zich als genderadviseur vooral op een goede integratie van vrouwen in de diverse Afghaanse politieonderdelen. Daarnaast maakt ze zich hard voor een goede behandeling van iedereen die door de politie wordt opgepakt.

Foto: The North Face© Lavaredo Ultratrail

Landmachters verleggen grenzen in zomerverlof

Je kunt tijdens het zomerverlof natuurlijk lui op het strand liggen, 2 onderofficieren waren dat totaal niet van plan. Wachtmeester-1 Antonio Musone en sergeant-1 Neequaye Dsane  kozen voor de loodzware Lavaredo Ultratrail in de Italiaanse Dolomieten. De race met een lengte van 120 kilometer gaat 6.000 meter bergopwaarts.

De tocht startte ’s avonds laat. De afstand moest hardlopend worden afgelegd. Musone hield door maagproblemen na 70 kilometer nog maar moeilijk vaste voeding binnen, maar haalde toch de eindstreep. Hij finishte in 25 uur en 43 minuten. Collega Dsane verging het beter en klokte 23 uur en 39 minuten. In beide gevallen een enorme prestatie, want het slechte weer onderweg en de zwaarte van het parcours zorgden voor veel uitvallers. Trots kijkt Musone terug: “Aan deze race ging een lange voorbereiding vooraf. Als je ‘m dan eenmaal uitloopt, is dat een ervaring voor het leven.”

x
Foto: SLD-1 Gregory Freni

Loop mee met de Sunset March

Als eerbetoon aan de geallieerde militairen die vochten voor onze vrijheid, wordt sinds 2014 dagelijks de Sunset March gelopen. Locatie: de nieuwe stadsbrug ‘de Oversteek’, vlakbij de Waal. Rond zonsondergang worden de 48 lichtmasten na elkaar ontstoken in het tempo van een trage mars. Met het aangaan van de lampen, loopt iedere avond een veteraan mee.

De Oversteek ligt vlakbij de plek waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen van de 82nd Airborne Division de Waal overstaken. Tijdens deze riskante ‘Waalcrossing’ sneuvelden tientallen militairen. Sinds juli van dit jaar hangen op de brug 2 plaquettes die tekst en uitleg geven over de bijzonder plek. De Sunset March is in het leven geroepen door veteranen uit de gemeente Overbetuwe.

Aanmelden kan via: www.sunsetmarch.nl in ‘aanmeldingsoverzicht’.

x

11 Bevo wint vaantje

Terwijl alle ogen alweer gericht zijn op de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse, geniet 11 Bevoorradingscompagnie nog even na. Zij wonnen deze zomer, voor de tweede achtereenvolgende keer, het felbegeerde vaantje voor geoefendheid, tenue en uiterlijk voorkomen.

Bij de Defensiebrug in Cuijk ontvingen traditiegetrouw de representatiefste detachementen van elk krijgsmachtdeel het Vierdaagse-vaantje. De andere genomineerden van de landmacht waren 20 en 30 Natres-bataljon.

Dit jaar namen meer dan 5.000 militairen uit zo'n 30 landen deel aan de wandelmars. Defensie deed met 43 detachementen mee. Ook in het missiegebied sloeg het Vierdaagse-virus toe. In Mazar-e-Sharif liepen 70 militairen uit verschillende landen 4 dagen lang elke dag 10 kilometer. Uiteraard wel met 10 kilo bepakking. Voor de 99e Vierdaagse in ‘cijfers en beeld’ bekijk Defensiekrant 15.

x

Medaille voor Peshmerga-trainers

De eerste Nederlandse militairen die Peshmerga in Irak trainen om tegen ISIS te strijden, ontvingen vorige week de Herinneringsmedaille Vredesoperatie. Dat gebeurde in Steenwijk. “Jullie hebben de mannen die veelal waren geschoold op de wapens van hun vader of grootvader - en die soms nog vanuit de heup schoten - levensreddende vaardigheden bijgebracht”, zei Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp tegen de 80 militairen en hun thuisfront.

De Koerdische strijders krijgen een basisopleiding van slechts 4 weken. Middendorp sprak zijn zeer grote waardering uit voor Nederlandse trainers. “Afgelopen juli zag ik met eigen ogen de strijdbaarheid, gretigheid en dankbaarheid bij de Peshmerga. Maar ook bij onze jongens zag ik iets. Ik merkte wat het betekent om mannen te trainen die een week later hun dorp en hun familie beschermen tegen ISIS.”

Geheel volgens de traditie werden de partners van de uitgezonden militairen niet vergeten. Zij kregen de zilveren anjer. De kinderen ontvingen het kindermedaillon.