02

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

‘Eindelijk een positief geluid'

Reacties personeel

Tijdens de CLAS-infodagen brengt de landmachtbaas op diverse locaties zijn eenheden op de hoogte van de laatste stand van zaken binnen de KL. Hoe is zijn verhaal ontvangen? Hebben mensen weer een beetje hoop voor de toekomst? De Landmacht peilde de reacties onder het personeel in Wezep en Ermelo.

Tekst: KAP Jaap Wolting, KAP Marlous de Ridder  / Foto: Herman Zonderland

Kapitein Roy Vrieling, commandant 431 Herstelpeloton

“Ik vond het verhaal van de generaal een opsteker. Goed om te horen dat hij licht aan het einde van de tunnel ziet. Door de visie van C-LAS krijg je meer beeld en geluid bij bepaalde keuzes en creëert hij begrip. Ik wist dat er geld bijkomt voor reservedelen, daar ben ik als commandant van een hersteleenheid natuurlijk erg blij mee. De afgelopen jaren werden wij er toch op aangekeken als voertuigen niet inzetbaar waren. Ik zie de toekomst van mijn baan zeker positiever, maar mijn vertrouwen in de organisatie heeft wel een deuk opgelopen. Om mij heen hoor ik dat vaker. Collega’s die door alle bezuinigingen  de burger ingaan - technisch personeel is erg gewild in de offshore - ik geef ze geen ongelijk.”

Korporaal Kevin, A-compagnie 45 Pantserinfanteriebataljon

“Goed dat de generaal zelf de kazernes bezoekt voor zijn boodschap. Wat vooral is blijven hangen, is dat écht alles een geldkwestie is. Als hij zijn keuzes toelicht, klinkt het allemaal heel logisch, maar soms vraag ik mij af of de hoge officieren doorhebben hoe het voor het allerlaagste niveau is. Om geen batterijen te hebben voor je nachtzichtkijker of een CV90 die niet rijdt. Ik nodig De Kruif graag uit om een dagje met ons mee te lopen. Maar los van dit alles heb ik het nog steeds naar mijn zin. De kameraadschap en het team zou ik niet willen missen. Samen komen we altijd weer tot creatieve oplossingen.”

Majoor Niels van Bekkum, commandant 112 Pantsergeniecompagnie

“Of ik vertrouwen heb gekregen door zijn verhaal? Ik noem het eerder hoop. Eerst zien, dan geloven. Het is – zoals De Kruif zelf ook zegt – een moeizaam jaar. Ik moet mijn mensen blijven uitleggen en teleurstellen waarom zaken uit het oefenprogramma zijn geschrapt. Het motiveren is dus best een uitdaging. Ik geloof wel dat, als de investeringen zichtbaar worden, het vertrouwen in de organisatie rap gaat groeien. Stel je ziet een soldaat met VOSS lopen, dat geeft toch moed? Voor nu noem ik het een positief geluid. Stel me de vraag volgend jaar nog een keer.”

Sergeant-1 Frits Sander, ploegcommandant Eltromat bij 432 Herstelpeloton

“Voor mijn dienstvak ziet de toekomst er positief uit. Dat we onze klanten een keer ‘ja’ kunnen verkopen, is hard nodig. Hoewel het natuurlijk nog even duurt voor de reservedelen op de plank liggen. Het moeten teleurstellen van collega’s vond ik persoonlijk het moeilijkst de afgelopen tijd. Ik ben ook blij dat De Kruif aangaf dat er beter naar VeVa wordt gekeken. Ik ben zelf instructeur en vind dat het niveau van de opleiding op bepaalde punten tekort schiet. Dat is zonde van de effort die de eenheden erin stoppen. Veel nieuws heb ik overigens niet gehoord, want ik zit als secretaris van de medezeggenschapscommissie al aardig in de loep. Wat ik goed vind van de CLAS-infodagen, is dat je alles uit eerste hand hoort.”

Kapitein Jordy Feenstra, commandant Bureau Individuele Uitzendingen/Security Sector Reform

“Ik vind het heel positief dat het verhaal zo open en eerlijk wordt verteld. De Kruif neemt ons mee in zijn wereld, met de dilemma’s die daarbij horen. Hij legt zijn keuzes uit en geeft een reëel vooruitzicht. Het is duidelijk dat we nog niet bij de finish zijn. Over die toekomst heb ik wel deels zorgen. De Kruif haalt terecht aan dat de vraag naar inzet alleen maar groter wordt. Nou, mijn eenheid ís van de uitzendingen, wereldwijd. Het beroep op het aantal missies wordt alleen maar groter. Ik ben bang dat we dat niet aankunnen. Het meest mooie wat vandaag wederom komt boven drijven is de onderlinge kameraadschap. De kwaliteit van de mensen en moed, veerkracht en toewijding. Dat moeten we koesteren.”

Cees Janssen, senior planner Materieellogistiek Commando Land

“Kijkend naar de eenheid waar ik werk, is de opdracht helder. Het complete budget tot de laatste cent opmaken en reservedelen aanschaffen om de inzetbaarheid van het materieel te verhogen. Ik vind de boodschap vandaag heel duidelijk. Luitenant-generaal De Kruif weet de plannen, hetgeen hij voorziet en de problematiek waar hij tegenaan loopt, goed uit te leggen. Wat ik mis in zijn relaas, is de opbouw van de logistieke keten. Zijn verhaal is té operationeel gericht. De logistiek loopt in dit verhaal echt achteraan.”

Sergeant-1 Björn Aertssen, instructeur Koninklijke Militaire School

“Een hoop was stiekem al bekend, maar wordt nu veel duidelijker weggezet. Ik heb een beter beeld gekregen van hoe het er voor de landmacht momenteel uitziet. Dat er oefeningen worden geschrapt, kwam voor mij als een complete verrassing. Gelukkig zitten er ook goede ontwikkelingen in de pijplijn en worden sommige zaken versneld doorgevoerd. Vooral het vlotter inruilen van oude voertuigen klinkt mij als muziek in de oren. Dat hebben we bij de opleidingscentra hard nodig als we goede onderofficieren willen afleveren. Wat me ook na het betoog van C-LAS nog steeds zorgen baart, is dat we weinig tijd krijgen om mensen goed klaar te stomen.”