03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 15

Wist je dat…?

Tekst ELNT Wouter Helders
Foto SGTBDAV Sjoerd Hilckmann, SGT Hille Hillinga en het NIMH

Vierdaagse in cijfers

Wandelmars in cijfers en beeld

Wat startte als een militaire mars, groeide uit tot het grootste meerdaagse publieksevenement van Nederland. Met 42.684 deelnemers aan de start en circa 2 miljoen bezoekers was de Vierdaagse ook in 2015 een waar volksfeest.

…in 1909 de eerste Vierdaagse helemaal niet in Nijmegen startte, maar op 15 parcoursen verspreid over heel Nederland. Enkele startpunten: Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Zutphen, Schagen en Alkmaar. Het aantal deelnemers die eerste keer? 306, onder wie 10 burgers. Allemaal mannen trouwens.

…in 1913 de laatste uitvoering zonder tijdslimiet plaatsvond. Die beperking is ingesteld om het parcours zwaarder te maken. Het is immers een wandelprestatiemars. 

…sinds 1925 Nijmegen de enige echte Vierdaagsestad is. Dit kwam doordat in Nijmegen een kazerne stond, waar mensen gelegerd konden worden. 

...in 1929 de eerste oversteek bij Cuijk plaatsvond. Een pontonbrug was er nog niet. Oversteken gebeurde met een pontje. De eerste pontonbrug werd aangelegd in 1935. 

...5% tot 10% van de gestartte lopers uitvalt. Het record ligt veel hoger. In 1921 haalde bijna 45% van de wandelaars de finish niet. In 1939 vielen de minste deelnemers uit, slechts 1,8%. 

…Nijmegen eind jaren ’60 de Vierdaagse bijna kwijtraakte? De gemeente wilde graag feesten in de stad houden, wandelorganisatie KNBLO daarentegen niet.

…de teller na de 99ste Vierdaagse op ruim 1,5 miljoen uitgedeelde Vierdaagsekruisjes staat.

…6.356 wandelaars voor de eerste keer meelopen

…van de 5000 militairen die zich aangemeld hebben er 1.759 uit Nederland komen en 3.241 een buitenlandse nationaliteit hebben.

…er 15 deelnemers aan de laatste editie in een rolstoel meededen. Onder hen 1 Franse militair.

…er dit jaar in totaal 6.127 buitenlandse wandelaars met 60 verschillende nationaliteiten meededen. De militaire vertegenwoordiging kwam dit jaar uit 30 landen.

…de 2 oudste deelnemers 92 jaar oud zijn. De jongste is slechts 11. 

…de 83-jarige Nijmegenaar Bert van der Lans het record van de meeste Vierdaagsekruisjes in handen heeft. Na de laatste Vierdaagse heeft hij er 68. 

… de meeste wandelaars uit Noord-Brabant komen, terwijl Flevoland de minste lopers levert.

…er een Deense militair is die de Vierdaagse voor de 40ste keer liep. 

…het Rode Kruis met 500 hulpverleners paraat stond tijdens de wandeltocht. 358 EHBO’ers, tientallen artsen en verpleegkundigen en zo’n 100 vrijwilligers waakten over de gezondheid van de wandelaars.

…Kamp Heumensoord gerund wordt door de projectorganisatie Centrale Verzorging Militairen. Naast de medewerkers van Defensiecateraar Paresto bestaat die uit 1 vaste kracht en circa 300 steunverleners. 

…Vrouwelijke militairen vroeger apart in de stad sliepen en later in een afgezet deel van het kamp. Tegenwoordig slapen mannen en vrouwen in dezelfde tent.

2 handen op 1 buik

Een voetgangersbrug over de Oranjesingel, de pontonbrug bij Cuijk en gewondenverzorgers op hulpposten langs de route: Defensie speelt een hoofdrol tijdens de Vierdaagse. Ook voor het eigen personeel wordt goed gezorgd. Zo bouwt Defensie al sinds 1962 voor militaire deelnemers en ondersteuners Kamp Heumensoord op.

De logistieke operatie is in handen van het Operationeel Ondersteuningscommando Land. Spin in het web is adjudant Derk de Vries, sinds ’97 betrokken bij de organisatie. Eerst als liaison stafofficier en daarna als stafadjudant CVM. De Vries: “Op veel fronten is het opbouwen en runnen van het kamp een geoliede machine. Toch blijven we altijd verbeteren. Zo hebben we dit jaar nieuwe matrassen, is er meer douche- en WC-gelegenheid en zijn er meer schoonmakers voor het sanitair. Dit soort zaken dragen de militairen vaak zelf aan. We moeten goed blijven luisteren naar hun behoeften. Goed kan altijd beter.” 

Blarenbal

1148 blaren, 700 naalden, 15600 bloedlancetten, 13,9 kilometer tape, 8,94 liter (medische) alcohol, 4650 gram talkpoeder, 162 meter vette watten: de cijfers van het Nederlands Blarencentrum op Heumensoord spreken boekdelen. De verzorging tijdens de Vierdaagse was voor de hulpverleners business as usual.

Ook voor sergeant-majoor Shari Drenth (en het overige personeel van 400 Geneeskundig Bataljon en de buitenlande detachementen) waren het 4 drukke dagen. Drenth bestierde op Kamp Heumensoord de logistiek van de hulppost. “We hebben 14 mensen naar het ziekenhuis moeten sturen met uitdrogingsverschijnselen of voor foto’s van breuken. Ook andere gebruikelijke kwetsuren zien we: schuurplekken, overbelasting van gewrichten en losgelaten voetzolen of hielen. Mijn tip om dit soort dingen te voorkomen? Minstens 500 kilometer trainen en je goed voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan zonnebrandcrème, anti-insectenmiddel en voldoende voedsel en water. En vergeet de kledingdrill niet."

Vierdaagse toen

Vierdaagse nu