Grenzen verleggen op toplocatie
Fan of niet. Abseilen van de Grolsch Veste, thuisbasis van FC Twente, kan je maar hebben afgevinkt. Voor de luchtmobiele infanteristen behoorden deze grensverleggende activiteit tot de laatste fase van hun opleiding. Om vervolgens tijdens de eindmars nog een keer verrast te worden. Minister-president Mark Rutte kwam de leerlingen namelijk supporten.
Rutte liep de laatste nacht 25 kilometer mee op de route van Oosterbeek naar de Oranjekazerne in Schaarsbergen, waar de militairen inmiddels bij de Luchtmobiele Brigade zijn ingelijfd. Het zwaarbevochten hoofddeksel werd zelfs uitgereikt door de premier. Rutte: “Wat mij vooral bijblijft, is de gedrevenheid en professionaliteit van deze mannen.”
Foto boven: SM Gerben van Es / foto links: SLD-1 Aletta van Starrenburg
BIDKL lost al 70 jaar ereschuld in
“De BIDKL vormt het toonbeeld van waar onze krijgsmacht voor staat. Wij zorgen voor elkaar en laten nooit iemand achter.” Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif zei dat tijdens de opening van het symposium ‘Zeventig jaar zorgplicht en ereschuld’.
Het symposium vond plaats ter ere van het 70ste jubileum van de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL). In de afgelopen decennia zijn onderzoeks- en identificatietechnieken sterk ontwikkeld. Sinds 15 jaar kan de BIDKL bijvoorbeeld gebruik maken van DNA-onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut.
Tienduizenden geïdentificeerd
Op 21 augustus 1945 werd de dienst officieel opgericht. Sindsdien zijn tienduizenden slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog geborgen en geïdentificeerd, ongeacht tot welke partij ze behoorden. Toch zijn er nog altijd zo’n 4.500 ongeïdentificeerde militairen en 1.500 onbekende burgerslachtoffers.
Privilege
Dat de impact van vermissingen nog steeds enorm is, ervaart hoofd BIDKL eerste luitenant Geert Jonker bij iedere identificatie. “Bij een identificatie komen honderden uren uiteenlopend onderzoek samen en maakt het grote emoties los bij nabestaanden. En zelfs als het niet lukt, betekent het voor mensen heel veel dat we het nog steeds proberen. Het maakt niet uit hoe lang het geleden is. Nog altijd geven wij kinderen hun vader terug.”
Duits eremetaal voor De Kruif
Luitenant-generaal Mart de Kruif heeft een hoge Duitse onderscheiding ontvangen. De hoogste landmachtbaas stond aan de basis van vergaande initiatieven tot samenwerking en integratie met de Duitse landmacht. Dat leverde hem het Groot Kruis van Verdienste met Ster op.
De Duitse ambassadeur in Nederland, Franz Josef Kremp, reikte het eremetaal in Den Haag uit. Hij roemde de inspanningen en bereidheid van De Kruif om over iedere vorm van integratie te praten en vormen te onderzoeken. Typische voorbeelden zijn de uitwisseling van stafofficieren en het integreren van 11 Luchtmobiele Brigade in de Division Schnelle Kräfte. Ook Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp is vorige maand beloond voor zijn ‘niet aflatende inspanning om Duits-Nederlandse militaire samenwerking te intensiveren’.
Waterboordetachement actief in Schoorlse duinen
Het waterboordetachement heeft deze zomer enkele permanente waterputten in de duinen bij Schoorl geslagen. De brandweer gebruikt die om bluswater op te pompen.
De putten zijn 70 meter diep. Dat is diep genoeg om aan de eis van de brandweer te voldoen om zo’n 90 kubieke water per uur omhoog te brengen. Voor de militairen van het waterboordetachement (onderdeel van 101 Geniebataljon) is deze klus een goede gelegenheid om de boorvaardigheden bij te houden. Het Schoorlse duingebied is de afgelopen jaren meermaals geteisterd door natuurbranden. In 2009 en in 2011 verleende Defensie bijstand bij bluswerkzaamheden in het gebied.
Halve parawing voor luchtmobielers
Sergeanten-1 Niels en Bjorn én sergeant-majoor Bas zijn onlangs geslaagd voor hun dispatcher-brevet. De uitreiking van de felbegeerde, bijpassende halve parawing vond plaats op de Benelux Paraschool in het Belgische Schaffen.
De dispatcher-opleiding is een strenge paratraining die kandidaten voorbereid op het instructeurschap voor ‘automatische opening’, static line en vrije val. De eisen waaraan de leerlingen moeten voldoen, zijn loodzwaar. Nadruk bij de opleiding ligt vooral op cognitief, didactisch en mentaal vlak. De luchtmobielers komen bij de Defensie Paraschool in Breda te werken. Behalve de rode baretten mochten ook 2 mariniers en een 1 commando hun wing in ontvangst nemen.
Defensie in beeld
Voor mooie kiekjes van Defensie kun je tegenwoordig ook terecht op fotowebsite Flickr. Op de fotostream staan honderden foto’s genomen door fotografen van het Mediacentrum Defensie. Ze zijn in hoge resolutie te downloaden. Het Flickr-account wordt gaandeweg steeds verder gevuld.