10

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Skillslab houdt luchtmobielers in topvorm

Innovatief

Lichteffecten, zand, rook en helikoptergeluiden. Op de kazernes in Schaarsbergen en Assen kunnen tegenwoordig realistische medische casussen worden geoefend. Het ‘skillslab’ van 11 Geneeskundige Compagnie is van de nieuwste technieken voorzien. Zo streamen hightech camera’s de handelingen van de combat life saver en kan de commandant live meekijken. De Landmacht nam een kijkje in deze innovatieve leeromgeving.

Tekst: KAP Marlous de Ridder / foto’s: KPL-1 Zadrach Salampessy 

Oefendorp

Een eigen oefenruime was al lange tijd de wens van 11 Geneeskundige Compagnie. Nu moet Role-1 personeel (gewondenverzorgers en de Algemeen Militair Verpleegkundige, red.) voor kennisbehoud uitwijken naar het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (voorheen IDGO, red.) in Hollandse Rading. Hier wordt de basis gelegd voor al het geneeskundig en medisch personeel binnen Defensie, maar deze klinische omgeving is vooral gericht op het opleiden van het individu. Terwijl het nieuwe skillslab voorziet in het trainen van de geneeskundige keten.

Afghanistan

Innovatief, laagdrempelig en realistisch. Volgens projectleider adjudant Peter Peeters zijn dit de kernwoorden. “Personeel moet bij wijze van spreken ‘s ochtends kunnen bellen om ’s middags aan de slag te gaan. We hebben wel 100 scenario’s op de plank liggen, maar ook het herhalen van basisvaardigheden op alle niveaus kan hier prima. Het belangrijkste is dat militairen in het skillslab het gevoel van een uitzending ervaren. Alleen al die bak zand doet denken aan Afghanistan en Mali.” Het mini-oefendorp is door genisten gebouwd.

15 kuub

Adjudant Peeters is erg trots op het resultaat, maar heeft wel hemel en aarde moeten bewegen om het skillslab van de grond te krijgen. Bureaucratie en gebrek aan geld leidden er toe dat hij af en toe de handdoek in de ring wilde gooien. “Vind in financieel krappe tijden maar eens een potje”, zegt hij. “Daarnaast zaten de basecommandant en de Dienst Vastgoed Defensie niet te wachten op alle aanpassingen aan de bestaande panden. Steeds waren er weer nieuwe beren op de weg. Bijvoorbeeld het storten van 15 kuub zand of het aanbrengen van een gangenstelstel. Maar de aanhouder wint. Met veel lof voor 101 Geniebataljon, dankzij de genie bleven de kosten beperkt. Uiteindelijk hebben we iedereen weten te overtuigen van de trainingswaarde van een eigen skillslab.”

Regieruimte

Vanuit de regieruimte houden 2 beheerders zicht op alle camera’s. Op beide locaties heeft een beheerder een faciliterende rol en zorgt dat de training op rolletjes loopt. Het aanzwellende geluid van een Chinook, geweerschoten, het simuleren van een IED-aanslag: elk geluid is in de database te vinden. Een afgeschreven voertuig vol rook zorgt voor een extra dimensie. “We krijgen veel positieve reacties”, vertelt beheerder sergeant-1 Remy. “In Assen is het iets anders ingericht, daar hebben we zogeheten themakamers; jungle, desert en urban. Het interessante is dat ik vanaf de start mocht meedenken over de opzet van het skillslab.”

Hele keten

Naast een dynamisch trainingsgebied is er ook een ruimte waar de klinische vaardigheden, zoals infuus prikken en reanimatie op simulatiepoppen, kan worden beoefend. Belangrijk om te vermelden, is dat we hier de hele geneeskundige keten kunnen trainen, benadrukt Peeters. “Tot het afvoeren van gewonden naar de Role-2. De heli kan tenslotte landen op de Oranjekazerne.”

Paraat

Korporaal Armando, combat life saver bij 11 Infanteriebataljon, maakt voor het eerst gebruik van het skillslab. “Mooi om op je eigen kazerne te kunnen trainen, de scenario’s zijn gericht op paraat en minder op protocol. Door de harde geluiden en camera’s voel je meer de druk dan wanneer je in een leslokaal zit.” Het DGOTC blijft wél het enige instituut dat geneeskundig personeel mag certificeren. “Wij bieden een aanvullende trainingsfaciliteit”, zegt Peeters.

Binnenkort kunnen eenheden via het intranet van 11 Geneeskundige Compagnie het skillslab reserveren. De oefenruimte staat open voor alle eenheden van Defensie. Trainen kan tot en met pelotonsniveau.