07

Dit artikel hoort bij: Landmacht 08

Rode baretten blijven present in de West

Tekst LTZ 2 OC Maartje van der Maas
Foto SGT-1 Jay Blanken

Een enorme ontploffing op oefenterrein Wacawa markeert het einde van een termijn van 4 maanden voor de Bravo- ‘Pegasus’ compagnie van 13 Infanteriebataljon uit Assen. Op het afwikkelen en inpakken na, zit de tijd er als CLAS-Compagnie in de West op. “Een uitstekende periode”, benadrukt compagniescommandant kapitein Peter Korf. “De trainingsmogelijkheden op Curaçao zijn zeer uitgebreid.” 

De unieke omstandigheden op het eiland worden volledig benut tijdens de laatste live firing exercise. De infanteristen moeten een huis veiligstellen en gaan samen met de genie voorwaarts over ruig en stekelig terrein. Het duurt niet lang voor het eerste vijandelijke schot valt. Dat wordt onmiddellijk beantwoord door de diverse wapensystemen van de compagnie. De 81mm-mortieren staan hoog op een berg opgesteld en lanceren de granaten uiterst precies richting de vijand. Dat geldt ook voor de snipers. Verdekt tussen scherpe struiken schakelen ze zeer gericht de doelen uit. Vanuit de vuurbasis achter de optrekkende infanteristen komt nog meer vuur van de C7, MAG, Minimi en Panzerfaust. Als de mannen het object binnendringen, treffen ze daar een groot explosief aan. De genie komt meteen in actie om deze te vernietigen, terwijl de infanteristen het huis overnemen en veiligstellen.

Luchtmobiele snipers positioneren zich tussen de scherpe pikà-struiken.

Terugkijken

“We kunnen al onze wapens inzetten tijdens deze oefening. Dat is uniek. Daarnaast is het hier bloedheet, waait het erg hard en is er sprake van verraderlijke flora en fauna. Deze combinatie maakt het een uitdaging om hier te trainen”, concludeert Korf. Na 4 maanden kijkt hij tevreden terug op zijn ‘term’ in de West.

Binnen het scenario wordt ook een medische casus opgespeeld. De afvoer gebeurt met de eveneens op Curaçao gestationeerde Cougar.

Inmiddels heeft de Charlie-‘Tijger’ compagnie van 11 Infanteriebataljon uit Schaarsbergen de taken als CLAS Compagnie in de West overgenomen. De militairen vormen alweer de 19e rotatie (de compagnie wisselt om de 4 maanden, red.). Hoofdtaak is de verdediging van het territoriale grondgebied en het handhaven van de internationale rechtsorde. Daarnaast ondersteunt de compagnie de lokale autoriteiten door het verlenen van ‘harde’ en ‘zachte’ bijstand, bijvoorbeeld als het gebied wordt getroffen door natuurrampen rampen of bij andere situaties waarbij de stabiliteit in gevaar is. 

VIDEO: Bekijk de compagnie in actie.