12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMar Wereldwijd

Sliač, Slowakije

In KMar Wereldwijd laten we elke maand een collega aan het woord die in het buitenland actief is voor de Koninklijke Marechaussee. Deze keer is dat senior opsporingsambtenaar opperwachtmeester Frank in Slowakije.

“Nederland zet – in nauwe samenwerking met Duitse collega’s – Patriots in ter verdediging van het NAVO-grondgebied. Sinds medio april staan de luchtverdedigingssystemen op een luchtmachtbasis in het Slowaakse Sliač voor de Multinational Air Missile Defence Task Force (MN AMDTF). Ter verdediging en afschrikking.

Senior opsporingsambtenaar opperwachtmeester Frank is 3 maanden in Slowakije geplaatst.

Roadmove

Samen met detachementscommandant en Hulpofficier van Justitie (HOvJ) eerste luitenant Thom ben ik – senior opsporingsambtenaar opperwachtmeester Frank - voor 3 maanden in Slowakije. We zijn hier in april samen met de eenheid naartoe gereden, wij als enige blauwe Amarok tussen allemaal groene Amaroks, MB’s, Scania’s en andere voertuigen met materiaal, radars en raketlanceerinstallaties. Zo’n grote roadmove had ik nog niet eerder meegemaakt.

Na aankomst is de missie opgebouwd. Iedereen heeft zijn of haar draai inmiddels gevonden. Thom en ik fungeren hier als een soort wijkoppers. Wij zijn onder meer het aanspreekpunt voor eenieder die vragen heeft over eventuele strafbare feiten, we geven advies aan de commandant als die met bepaalde vraagstukken zit en indien nodig verrichten we onderzoek naar bepaalde feiten die worden aangegeven bij ons.

Nederland zet Patriots in ter verdediging van het NAVO-grondgebied.

Luchtmachtbasis

Qua drukte valt het mee. We hebben een aanrijding in de kolonne afgehandeld op de heenweg in Tsjechië en er is hier een lichte aanrijding geweest tussen een Slowaaks en een Nederlands voertuig bij de poort. Verder is het rustig. Dit is een statische missie, dat scheelt. Heel anders dan in Litouwen, waar ik in 2020 op missie was. Daar heb je een groot oefenterrein, met veel verplaatsingen. Dan heb je nog wel eens te maken met een aanrijding. Hier is al het materieel op een bepaalde plek neergezet en het blijft daar staan.

We verblijven op en rond een luchtmachtbasis, een kleine postzegel middenin een soort vallei. De collega’s hebben relatief veel vrijheid. Ze mogen enkele steden in de omgeving bezoeken, onder bepaalde voorwaarden, en dat gebeurt dan ook. Op verzoek van een van de entiteiten hebben we een presentatie gegeven over wat wel en niet mag buiten de poort, waar mensen aan moeten denken.

“We verblijven op en rond een luchthaven, een kleine postzegel middenin een soort vallei.”

Patrioteenheid

De missie bestaat uit 4 entiteiten. Het commando-element, het logistieke element, een support element en de Fire Unit. Wij vallen op dit moment onder het support element, wat vooral uit externen bestaat, zoals de medische tak, de sportinstructeur en de public affairs officer. Om onderling de verbinding op te zoeken organiseren we elke vrijdagavond wat gezamenlijks, zoals een pubquiz of een barbecue. Ook zit ik in de activiteitencommissie voor het hele detachement.

Ik heb nog niet eerder samengewerkt met een patrioteenheid. Onderweg naar Slowakije heb ik tijdens de vele pitstops gesproken met de collega’s over hun werkzaamheden. En later hebben ze een rondleiding aan ons gegeven, heel interessant. Aan de ernst van het wapensysteem merk je toch dat de dreiging nu heel anders is dan tijdens mijn missie in Litouwen van 2020. Ook krijgen we intel-briefings over de situatie aan het front in Oekraïne, zo blijven we goed op de hoogte. De bevolking in Slowakije komt overigens ontspannen over. Ze zijn erg aardig. In het contact met hen merk je niets van de situatie in het oosten van Europa. 

In april stonden 99 voertuigen, 55 aanhangers en 150 militairen op de kazerne in het Limburgse Vredepeel klaar voor vertrek.

Mountainbike

De samenwerking met de andere entiteiten gaat prima. Ik sta er heel open in. Iedereen kan langskomen voor een bakkie en een praatje, zowel voor werk als zomaar. We voeren meerdere keren per week overleg met de commandanten van de overige entiteiten en verder gaan we regelmatig bij de collega’s langs met de mountainbike om te horen of er nog bijzonderheden zijn. 

De tijd vliegt voorbij. In juli gaan we alweer naar huis. Aan het einde dragen we onze werkzaamheden over aan de opvolgers en daarna gaan we enkele dagen adapteren. De missie zelf staat vooralsnog gepland voor 6 maanden.

Groet uit Sliač,  
Opperwachtmeester Frank

x

Meer weten over de missie MN AMDTF? Lees de artikelen in de andere bladen van Defensie:

https://magazines.defensie.nl/landmacht/2022/03/03_patriots-naar-slowakije

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2022/15/01_patriots_15

Tekst: kapitein Henny de Boer