10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

KMarKort

Nationale Veteranendag 2022

De afgelopen 2 jaar werd Nationale Veteranendag in aangepaste vorm georganiseerd vanwege COVID-19. Dit jaar was het nationale evenement in Den Haag weer terug. Een extra bijzondere editie, want maar liefst 18 detachementen van de krijgsmacht ontvingen een vaandelopschrift van Koning Willem-Alexander. Daarnaast liepen zo’n 3.500 veteranen en militairen, waaronder een detachement Afghanistan-veteranen van de KMar, mee in een defilé door de binnenstad van Den Haag.

De KMar vervulde dit jaar een belangrijke rol. Zo trad de commandant van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) op als paradecommandant, was de ‘speaker’ bij de uitreiking van de vaandelopschriften een KMar-collega en liep het Orkest Koninklijke Marechaussee mee in het defilé. Bezoekers op het Malieveld konden verschillende voertuigen van de KMar en de BSB bewonderen. Voor kinderen was ook genoeg te zien en te beleven, zo konden zij onder meer meedoen aan het speciale ‘kids ME-spel’ van de KMar.

KMar-teams zetten zich in voor goede doelen

Collega’s van de Koninklijke Marechaussee hebben zich begin juni succesvol ingezet voor het goede doel. Team 320 deed in het pinksterweekend mee aan de Roparun 2022 en haalde meer dan € 10.000,- op. Ook was een afvaardiging van de KMar naar Frankrijk afgereisd om op 2 juni deel te nemen aan Alpe d’HuZes. De opbrengst van dat team passeerde zelfs de grens van € 26.000,-.

Het Roparun-team bestond uit 25 collega’s, waaronder lopers, fietsers, chauffeurs, navigators en ondersteuners. De teams startten dit jaar vanaf vliegbasis Twenthe (Enschede) en legden via de provincies Overijssel, Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland 530 kilometer af naar de finish in Rotterdam. Het geld wordt verdeeld onder instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van de Roparun: “Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven.”

Alpe d’HuZes is een sportief evenement in de Franse Alpen, waarbij zoveel mogelijk geld wordt ingezameld voor onderzoek naar kanker en naar verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker. Op één dag beklommen 5.000 deelnemers, waaronder een afvaardiging van de KMar, fietsend, hardlopend, of wandelend maximaal 6 keer de Alpe d’Huez, onder het motto ‘opgeven is geen optie’.

Simulatiecentrum KMar geopend

Op de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn is op woensdag 1 juni het Simulatiecentrum KMar (SimcenKMar) geopend. Willemijn Arends, plaatsvervangend commandant van het Opleidings,- Trainings- en Kenniscentrum KMar verrichtte de openingshandeling bij de ingang van gebouw 40.

Simulatietoepassingen zoals Virtual Reality (VR) zijn in de afgelopen jaren steeds meer ingezet binnen Opleiden en Trainen (O&T). Onderzoek wijst uit dat het belang en invloed van simulatie in de komende jaren verder zal toenemen. Deze toename vraagt om een toekomstbestendige organisatie van simulatie: het SimcenKMar vult deze behoefte in door de basis op orde te maken qua personeel, middelen en processen. Eveneens wordt ingezet op meer samenwerking binnen Defensie op het gebied van simulatie. Naast het ontwikkelen en begeleiden van simulatietoepassingen voor het OTCKMar zal het SimcenKMar in de komende periode haar taakgebied uitbreiden om KMar-breed simulatie omgevingen aan te kunnen bieden voor O&T. 

In de volgende uitgave van KMarMagazine verschijnt een uitgebreid artikel over het Simulatiecentrum KMar.

Nieuwe corporate videoclips beschikbaar

Naast de al bestaande corporate film van de Koninklijke Marechaussee, komen er 4 extra clips beschikbaar over de KMar op de luchthaven, de grenspolitietaak, internationale taken en bewaken & beveiligen. Van het toezicht op onze buitengrenzen en Mobiel Toezicht Veiligheid tot aan de beveiliging van personen of objecten en militaire vredesmissies.

De komende periode verschijnen de 4 video’s op externe communicatiekanalen van de KMar zoals YouTube en Facebook. Intern zijn de video's terug te vinden op KMarTV en toegevoegd aan de corporate presentatie. De video’s kunnen gebruikt worden bij bijvoorbeeld het geven van presentaties aan nieuwe collega’s of externe relaties.

Bekijk hieronder de onlangs vernieuwde corporate KMar-clip.

Marechausseemuseum 50 jaar in Buren

Dit jaar is het Marechausseemuseum 50 jaar gevestigd in het Koninklijke Weeshuis van Buren. En dat was reden voor een feestje! Van 14 tot en met 19 juni liep iedere bezoeker gratis naar binnen om te genieten van een uitgebreid programma.

Tijdens de lustrumweek leverde de Marechaussee iedere dag een bijdrage. Zo verzorgde de KMar bijvoorbeeld demo’s en een static show en was er muziek van het Orkest Koninklijke Marechaussee. Onder meer CKMar sprak tijdens de opening van de jubileumfeestweek. Daarna was er - vanaf 14 juni - iedere dag iets te zien of te doen in het Marechausseemuseum, waaronder demonstraties van de Bereden Brigade, motorpool, Landelijke Bijstand Organisatie en het Grensoverschrijdend Politieteam.

Wilt u in de vakantie het museum ook een keer bezoeken? Kijk op www.marechausseemuseum.nl voor meer informatie.

Waterstofvoertuig voor de KMar

De komende maanden rijden 33 nieuwe voertuigen van Defensie op geurloos en kleurloos waterstof. Deze week zijn de eerste 9 voertuigen afgeleverd, waarvan één aan de Koninklijke Marechaussee.

Een waterstofauto is een elektrisch voertuig met waterstof als energieopslag. De auto gebruikt de uit waterstof vrijgemaakte elektriciteit. De brandstof is te krijgen bij 15 tankstations in Nederland. Met een volle tank heeft de auto een actieradius van 500 tot 700 kilometer. De waterstofvoertuigen dragen bij aan het doel om in 2030 emissieloos te rijden.