08

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De agenda van de commandant

Wat houdt de commandant van de Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, allemaal bezig? Een keer per maand kijkt KMarMagazine met hem mee. Deze keer: een gastcollege aan studenten van de Middelbare Defensie Vorming (MDV).

Luitenant-generaal Hans Leijtens:

“Ik heb onlangs een gastcollege over de Marechaussee gegeven aan studenten van de Middelbare Defensie Vorming (MDV) die op bezoek waren in Den Haag. Dat gebeurde op verzoek van docent luitenant-kolonel Peter Tempelaar, die een quiz had gewonnen tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst en als prijs een dag met mij op pad mocht.

Een belangrijk deel van mijn werk bestaat uit mensen meenemen in het verhaal van de KMar. Dat heb ik hier ook gedaan. Omdat het een klas ‘paarse’ studenten betrof die de verdiepingsmodule Defensie Besturing en Bedrijfsvoering (DBB) volgen, ging mijn verhaal vooral over de aansturing van de Koninklijke Marechaussee, de taken van de KMar en in welke context die plaatsvinden. Dat is voor veel mensen van buiten de organisatie tamelijk onbekend terrein.

Het is heel goed voor deze studenten dat ze toch over deze kennis beschikken, omdat ze straks zelf op posities komen waar ze direct of indirect te maken hebben met afwegingen die de Marechaussee raken. Hoe worden bij ons besluiten genomen? Wat zijn de afwegingen waar wij voor staan? Hoe verhoudt zich dat tot dat wat ‘normaal’ is bij Defensie? Uitleg hierover leidt tot meer inzicht in en begrip van onze organisatie, en daar profiteren wij zelf ook van.”   

Luitenant-kolonel Peter Tempelaar.

Luitenant-kolonel Peter Tempelaar, docent/mentor Middelbare Defensie Vorming (MDV):

“Begin dit jaar werd er tijdens de online nieuwjaarsreceptie van CKMar een quiz gehouden onder de deelnemers. Tegen mijn eigen verwachting heb ik deze quiz gewonnen, want ik weet echt niet uit mijn hoofd wat bijvoorbeeld robothond Spot kost. De prijs was een dag meelopen met CKMar. Ik bedacht me dat het misschien wel leuk zou zijn om CKMar te vragen een gastcollege te verzorgen voor mijn studenten van de MDV binnen de verdiepingsmodule Defensie Besturing en Bedrijfsvoering.

De MDV-klas bestaat uit kapiteins en majoors van de verschillende krijgsmachtdelen, reservisten en burgers. Zij worden tijdens deze opleiding voorbereid op een functie op het meer strategische majoorsniveau. CKMar heeft een mooie presentatie gegeven aan deze studenten, die geïnteresseerd zijn in de besturing van Defensie.

De Marechaussee is bestuurlijk anders ingericht dan de andere krijgsmachtonderdelen. Hoe precies, is vaak onbekend bij militairen van andere krijgsmachtonderdelen. We voeren taken uit voor verschillende ministeries, zoals Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken, waar ook een deel van de financiering vandaan komt. CKMar heeft een inkijkje gegeven in wat dat betekent voor het aansturen van de KMar en de uitdagingen waarmee hij te maken heeft. Ook heeft hij uitleg gegeven over zijn rol in de totstandkoming van de Defensienota.

Leijtens heeft de presentatie gegeven op het ministerie van Defensie in Den Haag, waar wij die dag waren voor meerdere bezoeken. We hebben onder meer een bezoek gebracht aan de Vaste Commissie voor Defensie van de Tweede Kamer en we hebben een andere gastspreker gehoord van de Directie Aansturing Operationele Gereedstelling (DAOG). Al met al een intensieve, leuke en leerzame dag voor de studenten.

Het verhaal van CKMar werd enthousiast ontvangen door de studenten. Het was een unieke en leerzame inkijk in de visie van de commandant zelf. Daar waren de studenten erg over te spreken."

Tekst: kapitein Henny de Boer