Marechaussee onderschepte weer evenveel valse papieren als voor corona

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar bij de Nederlandse grenzen 1.465 valse reis-, verblijfs- en identiteitsdocumenten onderschept, blijkt uit de jaarcijfers. Dat is 10%meer dan in 2020, maar vrijwel gelijk aan de jaren voor de coronapandemie. "We hadden verwacht dat het cijfer zou dalen vanwege het beperkte reisverkeer door corona", zegt woordvoerder Robert van Kapel in het NOS Journaal op NPO Radio 1. "Maar we zagen toch een flinke toename. Dat komt bijvoorbeeld doordat allerlei migratiestromen weer op gang kwamen en mensensmokkelaars mensen met valse documenten op pad stuurden."

2 mannen aangehouden voor mensensmokkel

Bij 2 verschillende controles op de A67 nabij Venlo zijn 2 mannen aangehouden voor mensensmokkel. In hun voertuigen werd een rubberboot, buitenboordmotoren en zwemvesten aangetroffen. Bij een patrouille van het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) controleerden de Marechaussee en een Duitse politieagent een voertuig met Frans kenteken. Zij roken een sterke benzinelucht en zagen een jerrycan achter de bijrijderstoel staan. Bij doorzoeking van het voertuig werd ook nog een rubberboot, buitenboordmotor en handpompen aangetroffen. Hierdoor ontstond het vermoeden dat er sprake was van de voorbereiding van een mensensmokkeltransport, waarop de 40-jarige man uit Frankrijk is aangehouden.

Bij een controle Mobiel Toezicht Veiligheid op dezelfde dag is tevens een 33-jarige man uit Duitsland aangehouden. Ook zijn voertuig was volledig beladen met reddingsvesten, een buitenboordmotor en een jerrycan. De Marechaussee in Venlo doet verder onderzoek in beide zaken.

Marechaussee schiet 3 keer bij arrestatie van ‘vuurwapengevaarlijke’ Aaltenaar

Een 49-jarige man uit de gemeente Aalten is opgepakt op de A50 bij Vaassen, na een achtervolging die begon op de A12 bij Arnhem. De marechaussees die hem wilden aanhouden, hebben 3 waarschuwingsschoten gelost omdat het ‘aannemelijk was dat de bestuurder vuurwapengevaarlijk was’. Bij die achtervolging bereikte de Aaltenaar in zijn Saab snelheden van 185 kilometer per uur. Bovendien zagen de marechaussees dat de Achterhoeker tijdens de achtervolging een voorwerp uit het raam gooide, dat leek op een vuurwapen. Bij doorzoeking van de auto waarin de Aaltenaar reed zijn verschillende soorten soft- en harddrugs gevonden die volgens de Marechaussee ‘een gebruikershoeveelheid overstijgen’. In zijn auto is geen wapen gevonden.

Gewonde bij botsing fietsers, Marechaussee stopt om hulp te verlenen

Bij een aanrijding tussen 2 fietsers op het fietspad naast de Prinses Beatrixlaan in Delft is een vrouw gewond geraakt. Personeel van een toevallig passerende pantserwagen van het pantserwagenpeloton van de Koninklijke Marechaussee heeft eerste hulp verleend. De vrouw is uiteindelijk met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Het slachtoffer was op meerdere plaatsen bebloed.

Almeerder aangehouden wegens smokkel 900 kilo op Schiphol

Een 48-jarige man is in zijn woning in Almere aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via de luchthaven Schiphol. Bij huiszoeking in de woning van de man zijn diverse gegevensdragers en ruim € 78.000,- contant geld in beslag genomen. Hierop waren afbeeldingen te zien van containers die op Schiphol in gebruik zijn voor vervoer van goederen via luchtvracht. De verdachte zou betrokken zijn bij meerdere zendingen cocaïne van in totaal zo’n 900 kilo. Het rechercheteam heeft het vermoeden dat de verdachte in nauw contact stond met medewerkers van bedrijven die op Schiphol zijn gevestigd. 

134 arrestaties in internationaal onderzoek naar mensensmokkel

In een groot internationaal onderzoek naar mensensmokkel zijn 134 mensen aangehouden, onder meer in Nederland. Ook zijn gesmokkelde vreemdelingen onderschept, meldt de Marechaussee. Het onderzoek richtte zich op het smokkelen van mensen via de zogenoemde Balkanroute. Van de 134 aangehouden verdachten werden de meeste, 63, opgepakt in Oostenrijk. In totaal werden meer dan 900 smokkelincidenten ontdekt, aldus de Marechaussee, waarvan de meeste in Oostenrijk en Duitsland.

Ook in Nederland werden incidenten ontdekt, 6 in totaal, tijdens controles. Hier werden 4 verdachten opgepakt, die volgens de Marechaussee deel uitmaakten van een groter netwerk dat in meerdere landen opereerde. Ook speelde de Marechaussee informatie door naar andere landen, wat leidde tot de aanhouding van een aantal hoofdverdachten. Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Europol, en vond plaats in samenwerking met opsporingsdiensten uit Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, Roemenië en Servië.

Bekende crimineel Mink Kok vanuit Libanon uitgeleverd aan Nederland

De Nederlandse crimineel Mink Kok is samen met zijn schoonzoon Najim Z. uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Beide mannen werden in april in Libanon opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel.

Het tweetal is met een defensievliegtuig opgehaald en onder begeleiding van de Koninklijke Marechaussee overgebracht naar Nederland. De 41-jarige Najim Z. zou een rol hebben gespeeld bij de smokkel van 750 en 840 kilo cocaïne die in 2021 in de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn onderschept. Beide verdachten kwamen in beeld dankzij het kraken van de server van Sky ECC, een aanbieder van versleutelde communicatie.