03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

De 12 mooiste foto's...

…van een opleiding voor instructeurs Integrale Beroepsvaardigheden Training

Ze hebben er bijna 30 weken opleiding opzitten. De module Vuurwapeninstructeur, Aanhouding en Zelfverdediging en 2 stageperiodes hebben de toekomstige instructeurs Integrale Beroepsvaardigheden Training al afgerond. Het enige dat ze nog scheidt van hun nieuwe functie als IBT-instructeur is het examen, ofwel de module Benaderingstechnieken en Gevaarbeheersing. Daarin neemt de sector IBT van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee proeven van bekwaamheid af. Aan de instructeurs in spe om aan te tonen dat ze al het geleerde in de praktijk kunnen brengen en realistische trainingen en opleidingen kunnen ontwerpen, uitzetten, begeleiden en evalueren.

De instructeurs in opleiding worden tijdens het examen in de IBT-straat op de Koning Willem III-kazerne om de beurt op de proef gesteld en beoordeeld. Om aan te tonen dat ze over de gewenste instructievaardigheden beschikken en in de toekomst nieuwe en ervaren collega’s kunnen opleiden en trainen, hebben ze zelf realistische casussen omschreven en scenario’s ontwikkeld voor hun opleidingsgenoten. Daarin maken ze gebruik van verschillende rollenspellen en agressiesoorten, die zich in de praktijk dikwijls voordoen en aansluiten bij de wens vanuit de operatie. Op die manier bereiden ze straks, in hun rol als instructeur, collega’s zo goed mogelijk voor op moeilijke gevaar- of geweldsituaties, zodat die in de praktijk veilig, adequaat en professioneel kunnen optreden.  

Ben je een ervaren wachtmeester en ben je geïnteresseerd in een functie als IBT-instructeur? Op intranet wordt vermeld wanneer er weer opleidingsplaatsen zijn. Dit is op z’n vroegst pas in 2023. Je kunt ook informeren naar de mogelijkheden bij jouw IBT-instructeur. Een afgeronde sportopleiding of affiniteit met sport is een pre.

Benieuwd naar de foto’s?

De instructeur in opleiding geeft een realistische melding. Aan het koppel de taak om een plan van aanpak te maken en na te denken over het beste, slechtste en meest realistische scenario waarin ze terecht kunnen komen.

De verdachte wordt - onder toeziend oog van de instructeur in opleiding - op een zo veilig mogelijke manier benaderd en aangesproken.

Om op een veilige wijze beeld te krijgen van de situatie, zoals de verdachte en de omgeving, wordt de zaklamp tactisch gebruikt.

Van vuil naar schoon werken. De verdachte wordt uit de kamer gepraat…

…en gesommeerd om op de grond te gaan liggen, zodat hij veilig kan worden geboeid.

In een ander scenario wordt de verdachte uitgerust met een mes. Vanwege de verhoogde dreiging kiest de collega ervoor om haar vuurwapen te gebruiken.

Dit keer wordt de verdachte op zijn knieën gedwongen, waarna hij kan worden geboeid.

De evaluatie: Is er veilig gewerkt en zijn de vaardigheden, bevoegdheden en de geweldsinstructie op de juiste wijze toegepast?

Even stoom afblazen. De actie is afgelopen. De 2 operationele collega’s bespreken samen hun handelswijzen. Op de voorgrond overleggen de instructeurs over wat ze hebben waargenomen.

In een volgend scenario gaat het agressieniveau verder omhoog. Een koppel stuit op vuurwapengevaarlijke verdachte.

Goed samenspel tussen de collega’s zorgt er voor dat ze de situatie snel onder controle krijgen en houden.

Fixeren, controleren en boeien. De aanhoudings- en zelfverdedigingsvaardigheden worden op de juiste manier toegepast. De verdachte kan worden afgevoerd.

Tekst: Robert den Hartog | Foto’s: sergeant Jasper Verolme