07

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Een dagje KMarren met...

Opperwachtmeester André Benthem-Poort, groepscommandant post Delfzijl

De brigade Waddengebied heeft er sinds 7 april 2022 extra werk bijgekregen. Op die dag werd namelijk de nieuwe cruiseferry-verbinding tussen Eemshaven en het Noorse Kristiansand in gebruik genomen. Aan boord van de 193 meter lange MS Romantika is plaats voor 300 voertuigen en 2.500 personen. De eerste maand passeerden al 20.000 reizigers de grens. Nu er een nieuwe mogelijkheid is ontstaan voor mensen om Nederland in te reizen is het de taak van de Koninklijke Marechaussee om daar toezicht op te houden. Omdat Noorwegen een Schengenland is, gebeurt dat met Mobiel Toezicht Veiligheid-controles en wordt van reizigers die van boord komen steekproefsgewijs gecontroleerd of hun documenten voor grensoverschrijding in orde zijn.

“Vroeger was dit gebied één groot grasveld”, vertelt groepscommandant post Delfzijl André Benthem-Poort, terwijl hij op een nieuw aangelegde parkeerplaats de MTV-controle opstart. “Alle grond hier is al verkocht en wordt de komende jaren volgebouwd, weet hij. “Vergeet niet dat dit de op twee na grootste haven is van Nederland.” André vindt het erg leuk dat de nieuwe vaarverbinding extra en nieuw werk oplevert. “De focus lag hier met name op grensbewaking. We controleerden opvarenden van koopvaardijschepen. Dit is ander werk. Het is voor onze informatiepositie interessant om te zien wie er allemaal gebruik maken van deze nieuwe ferrydienst. Tot nu toe hebben we al documenten voorbij zien komen die je in eerste instantie niet snel verwacht.”

André werkt sinds oktober 2001 bij de Marechaussee. Zijn eerste 4 jaar was hij werkzaam bij de brigade Den Haag-Beveiliging. In 2009 keerde hij als wachtmeester terug naar Noord-Nederland en werkte hij onder andere op Groningen Airport Eelde. 2 jaar geleden werd hij opperwachtmeester en groepscommandant op de post Delfzijl. “Ik geef nu leiding aan een team van wachtmeesters. Ik doe hun functioneringsgesprekken en houd hun ontwikkeling in de gaten. Daarnaast stuur ik de collega’s aan tijdens de operatie en ondersteun ik ze waar nodig. Ik geef werkopdrachten uit, coördineer acties en dien als vraagbaak. Tijdens een dienst bewaak ik het overzicht en zie er op toe dat alles goed verloopt. Als de collega’s hulp nodig hebben dan spring ik bij.”

“Ik ben echt mensgericht”, benadrukt André. Het is een eigenschap die in zijn rol als groepscommandant en tijdens het werk goed van pas komt. “Wat echt leuk is aan het werk is dat je de hele dag met mensen werkt, zowel met mijn eigen collega’s als de mensen die je tijdens het werk ontmoet en controleert. Dat levert mij veel werkplezier op. Je komt met zoveel verschillende mensen en nationaliteiten in contact. Ieder persoon heeft een eigen verhaal, dat vind ik echt fantastisch. Dat zorgt er ook voor dat geen enkele dag hetzelfde is. Ook vind ik het in mijn rol als groepscommandant erg mooi om mijn teamleden te coachen en ze, tijdens de periode dat ik met ze samenwerk, nog beter te zien worden in het uitvoeren van hun werk.”

Tekst: Robert den Hartog | Video: Olaf Jacobs | Montage: Karel Polack