06

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Viervoeters op festivalterrein

Multidisciplinaire hondenoefening rond draaimolens en dixi’s

Hondengeleiders van verschillende specialismen mochten onlangs samen oefenen op een bijzondere locatie: een festivalterrein in Enschede. Explosieven- en migratiehondengeleiders van de afdeling K9 draaiden meerdere scenario’s op het zogeheten ‘Freshtival’, net als een camerahondengeleider van de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB). Doel was om te kijken hoe de honden het zouden doen in deze nieuwe setting. En om ideeën uit te wisselen tussen de verschillende hondendisciplines van de Koninklijke Marechaussee, die normaal gesproken apart trainen. KMarMagazine nam een kijkje bij de fanatieke viervoeters en hun baasjes.

Een draaimolen doorzoeken op zoek naar een verdacht pakketje is heel wat anders dan een verdachte tas op Schiphol besnuffelen. Licht, geluid, podia en attracties...hoe gaan de honden daarmee om? “Normaal gesproken laat ik de hond wel eens los zoeken, dus zonder lijn”, vertelt explosievenspeurhondengeleider opperwachtmeester Bob van K9 . “Maar hier moest ik Beau strak aangelijnd houden, dichterbij me, want in deze setting hoorde hij de commando’s op afstand niet.”
Een vuurwapengevaarlijke verdachte was naar de dixi’s gevlucht en had zich verstopt in een van de mobiele toiletten. Zou de migratiespeurhond hem vinden? De hond kan het verschil ruiken tussen restgeuren van inmiddels vertrokken personen en geuren van aanwezige personen. Hij wist dan ook snel de dixi op te sporen waarin de verdachte zich had verschanst en maakte een actieve melding: hij blafte bij de betreffende toiletcabine. Daarop konden opsporingsambtenaren van de Marechaussee de man in de boeien slaan.
Een andere vuurwapengevaarlijke verdachte had tijdens zijn vlucht zijn pistool afgeworpen in het bosperceel van het festivalterrein. Aan de explosievenspeurhond de taak het wapen zelfstandig op te sporen. En dat lukte. “Dit ging zoals uit het boekje”, zei geleider Bob tevreden. Hond Beau maakte bij het aantreffen van het wapen een zogeheten passieve melding: hij ging zitten met zijn neus richting de vondst. Blaffen is te riskant voor explosievenhonden in verband met mogelijk instabiele ladingen.
Ook is de ‘non-politionele’ werkwijze beoefend, oftewel een heimelijke doorzoeking in openbaar terrein in burger. Op de foto loopt een hondengeleider in festivaltenue op het parkeerterrein naar een busje, dat volgens het scenario doorzocht moest worden op explosieven. Na de doorzoeking was het zaak om geen sporen achter te laten, zoals een hondenhaar of een pootafdruk, en weer ongezien weg te komen.
Gespannen kijkt de hond naar een Kong, een speeltje. De honden doen niets voor niets: ze ‘werken’ uitsluitend op basis van beloning.
Een speciaal ontwikkelde hondencamera op de kop en een porto om de nek. Dat is de uitrusting van de nieuwe camerahond van de BSB, Daisy genaamd. Terwijl Daisy op verkenning gaat, kan haar geleider tegelijkertijd meekijken via de camera. Zo heeft de BSB snel beeld van een moeilijk bereikbare locatie. Via de porto luistert de hond naar de commando’s van haar baasje, zoals ‘links’, ‘rennen’ of ‘oppakken’.
De nieuwe camerahond van de BSB kan bijvoorbeeld kruipruimtes verkennen of onveilige situaties. Het beest is van oorsprong een jachthond die werd aangestuurd met handsignalen. Het duurde een paar jaar om haar om te scholen. “Zo’n hond is makkelijker aan te sturen dan een robot, die over elke stoeprand begeleid moet worden. Dat is een belangrijk voordeel”, zegt haar geleider opperwachtmeester Matthijs van de afdeling Observatie en Techniek van de BSB.
Ook het observatieteam van de BSB was aangehaakt bij de grootschalige oefening, omdat het festivalterrein nieuwe oefenmogelijkheden bood, zoals optreden tussen festivalgangers. Een operator van de BSB kocht volgens het scenario drugs van een vuurwapengevaarlijke man op het terrein. Bij deze oefening was er niet alleen aandacht voor de transactie zelf en de complexe voorbereiding ervan op een afgeschermd terrein, maar ook werden er meerdere noodscenario’s getraind en was er aandacht voor het mentale en fysieke welzijn van de operators bij zulke risicovolle operaties.
Hoe de honden het deden in deze afwijkende setting? “Fantastisch, beter dan verwacht”, zegt hondengeleider Matthijs van de BSB. “We waren blij verrast dat camerahond Daisy zich nauwelijks liet afleiden door de omgeving.” De hondengeleiders moeten altijd blijven trainen om de vaardigheden van de honden op peil te houden. En om te kijken of ze zaken tegenkomen in nieuwe terreinen die de dieren eng vinden, zoals een trap op- en aflopen.
Ook hondengeleider Bob van K9 is enthousiast over de oefening. “Het was mooi om voor het eerst samen met de andere hondenspecialismen zo’n grote oefening te draaien. Je ziet andere dingen bij collega’s en dat leidt tot nieuwe ideeën over onze aanpak. Wie weet kunnen we zo’n grootschalige oefening in de toekomst vaker draaien en meer samenwerken.”

Bekijk hieronder een videoclip van de training

Tekst: kapitein Henny de Boer | Foto’s: sergeant-1 Cristian Schrik | Video en montage: sergeant-majoor Henry Westendorp