12 |11 Belgisch-Nederlandse staf in internationale mijnenbestrijdingsoefening

De internationale mijnenbestrijdingsoefening IMCMEX (International Mine Counter Measures Exercise) is bijna ten einde. De Belgisch-Nederlandse staf plus 9 duikers van de Defensie Duikgroep en Maritieme Explosieven Opruimingsdienst nemen deel aan deze grote mijnenbestrijdingsoefening.

De oefening wordt twee keer per jaar door U.S. Naval Forces Central Command (USNAVCENT) georganiseerd en vindt plaats in de regio van het Arabische schiereiland Bahrein. Rond het gehele Arabische schiereiland oefenen meer dan 40 verschillende landen samen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op mijnendreiging. Een groot gedeelte van de staf is geëmbarkeerd aan boord van de USS Ponce, een van de oudste schepen van de Amerikaanse marine. De duikers van de Defensie Duikgroep en Maritieme Explosieven Opruimingsdienst testen hun capaciteiten aan boord van een schip van de Verenigde Arabische Emiraten. Vanaf dit platform trainen zij de mijnenbestrijding in de uitdagende omgeving van de Perzische Golf. De oefening duurt tot 13 november.

Meer over deze oefening leest u in de volgende editie. 

x
x

11 | 11 Zr.Ms. Van Amstel voert tests uit met nieuwe onderzeebootbestrijdingssonar

In het kader van de varende materieelbeproevingen beproefde Zr.Ms. Van Amstel vorige week een nieuw systeem, de ‘Low Frequency Active and Passive Sonar’ (LFAPS). Dit systeem, een soort speciale sonar geschikt voor onderzeebootbestrijding, is nergens anders ter wereld in gebruik en geldt als ‘state of the art’ techniek.

Door zogenoemde acceptatietesten kon dit apparaat voor het eerst in een operationele setting aan het werk worden gezet. Projectofficier LTZ 2OC (SD) Vlaming vertelt over de testperiode:  “Ondanks de nodige technische problemen zijn er goede resultaten geboekt en waardevolle lessen geleerd.” Met de introductie van deze sensor binnen het CZSK wordt een grote stap voorwaarts gedaan in de onderzeebootbestrijdingscapaciteit van het CZSK. Ook Zr.Ms. Van Speijk wordt in de toekomst met dit systeem uitgerust.

x
x

10 | 11 Maritiem multitasken tijdens Bold Alligator

Schepen escorteren, burgers in nood evacueren en amfibische invallen opzetten. Stuk voor stuk niet nieuw voor de Koninklijke Marine. Maar wat als kleine en grote crises gelijktijdig spelen en veel landen hun militaire middelen moeten samenbrengen om dat alles het hoofd te bieden? Dat was de grote uitdaging tijdens de oefening Bold Alligator.

Maritiem multitasken, dat is waar het voor de oostkust van de Verenigde Staten om draaide. Maar liefst 19 landen namen tot 10 november op en in de wijde omgeving van mariniersbasis Camp Lejeune deel aan Bold Alligator. Alles bij elkaar goed voor 18 schepen en zo’n 8.000 militairen. En dus ook een breed scala aan militaire inzetten. Aan de 3 zogeheten amfibische taakgroepen de opdracht om al die militaire mankracht en al dat materieel goed op elkaar af te stemmen.

x

Stabiliseren brandhaarden

Eén van die amfibische taakgroepen stond onder leiding van commandeur Rob Kramer. "Een amfibische oefening op deze schaal is belangrijk", stelt hij. "Amfibische operaties zijn zeer complex en moeten dan ook goed worden getraind. Daarnaast versterken we met Bold Alligator ook de onderlinge samenwerking tussen alle deelnemende nationaliteiten." De oefening bereidde de deelnemende eenheden ook voor op deelname aan de NATO Response Force in 2016. Deze snelle reactiemacht kan binnen 5 tot 30 werkdagen wereldwijd worden ingezet voor het stabiliseren van brandhaarden. 

In de volgende editie leest u meer over deze oefening. 

x

08 | 11 Mariniers Sint Maarten bewijzen waarde voor Sint Maarten

Het marinedetachement Pointe Blanche heeft zijn waarde voor Sint Maarten afgelopen maand dubbel en dwars bewezen. De mariniers kwamen liefst drie keer in actie voor ondersteuning of bijstand aan de lokale hulpdiensten. 

De meest recente bijstand was die aan de lokale brandweer. Na dagen van zware regenval raakte de weg versperd door afgedreven auto’s. De mariniers zette zich in om de wegen weer vrij te maken. Eind vorige maand kwamen de mariniers in actie voor een heel andere zaak. Ze borgen het lichaam van één van de 2 verongelukte vliegers van een vrachtvliegtuigje. Nog eerder die maand kwam er een verzoek tot militaire bijstand na de passage van orkaan Gonzalo op Sint Maarten. De mariniers, die sinds een klein jaar op het eiland gestationeerd zijn en juist dit soort hulp als vaste hoofdtaak hebben, verleenden noodhulp.

x
x

28 | 10 Ceremoniële go live DMI

“SAP is niet alleen van de projecten Orderbesturing en Logistiek, maar van ons allemaal”, sprak programmamanager kapitein ter zee (TD) Peter Knipping tijdens de ‘go live’ ceremonie van de Directie MateriëIe Instandhouding (DMI). Op maandag 27 oktober ging de afdeling Maritieme Logistiek (ML) live op SAP. Op 3 november volgden Maritieme Instandhouding (MI) en Maritieme Techniek (MT).

Deze migraties zijn belangrijke mijlpalen in de nieuwe bedrijfsvoering met SAP. Dat onderschreef ook de commandeur Boelema Robertus, directeur DMI. Hij gaf tijdens de ceremonie aan dat de migratie naar SAP binnen de DMI ingewikkeld was. “De afgelopen jaren hebben we allemaal ontzettend hard naar deze migratie toe gewerkt. Nu de migratie achter de rug is, begint het werken met SAP en de nieuwe bedrijfsvoering echt.”

x
x

28 | 10 Evaluatie Reorganisatie CZSK afgerond

De afronding van de reorganisatie van CZSK is een feit. Het evaluatierapport is officieel vastgesteld met instemming van de Medezeggenschapscommissie.  

“Hoewel de evaluatiefase van de reorganisatie nu is afgerond, houdt het niet in dat we klaar zijn”, licht transitiemanager KOLMARNS Marc Brinkman toe. Zo moeten we de aanbevelingen uit het evaluatierapport implementeren en vragen de maatregelen uit de nota ‘In het Belang van Nederland’ om nadere uitwerking. Daarnaast is de omgeving van het CZSK dynamisch. Dat vraagt om aanpassingsvermogen.”

Indrukken, behoeften en voorstellen

In de evaluatie van de reorganisatie is gekeken of de nieuwe organisatie, zoals bedacht en vastgesteld in het Definitief Reorganisatieplan, in de werkelijkheid functioneert. Alle indrukken, behoeften en voorstellen zijn gedurende de evaluatiefase informeel en formeel besproken met de Defensieonderdeel Medezeggenschapscommissie (DMC). De defensiebrede reorganisatieperiode loopt tot 1 januari 2016. Zo is de reorganisatie van het medische domein ook nog volop in gang. 

x

14 | 10 Reservisten CZSK ondersteunen mega oefening

Meer dan vijfduizend militairen, twintig schepen, onderzeeboten en andere eenheden op zee. De mega grote oefening Noble Justification vond afgelopen maand plaats nabij Cartagena (Spanje). De oefening werd op afstand ondersteund en aangestuurd vanuit het Maritiem Hoofdkwartier in Northwood. Ook de Koninklijke Marine ondersteunde de oefening en wel door inzet van een groep reservisten. 

“Het is indrukwekkend om te zien hoe een relatief kleine groep reservisten in staat is om dit geheel te ondersteunen”, aldus LTZ2OC KMR Ton van Koersel. Voor de oefening waren vijf reservisten vanuit Nederland ingezet om de afstemming met de koopvaardij te ondersteunen. De Nederlandse stafofficier Naval Cooperation and Guidance for Shipping (NCAGS), KLTZ KMR Rob van der Poel, leidde dit onderdeel van de oefening vanaf het Spaanse schip ESPS Castilla. Zijn overige Nederlandse collega’s maakten zich verdienstelijk aan boord, in het hoofdkwartier in Northwood en in Cartagena. 

x

10 | 10 Veteranenverhalen ‘verstript’

Voor wie in vogelvlucht een aardig beeld wil krijgen van wat een militair op missie zoal meemaakt, is er nu een heuse veteranenstrip. Geen flauwe humor, maar persoonlijke belevenissen van 10 militairen in de hitte van hun strijd. Het stripboek “Op Missie; 10 veteranen, 10 verhalen” zag op 11 oktober tijdens het Stripfestival in het Bredase Chassé Theater het levenslicht.

200 veteranendocenten gaan het stripboek tijdens het educatieve lesprogramma “Veteraan in de Klas” gebruiken. Dit onderwijsproject bestaat al 10 jaar voor de groepen 7 en 8 van de basisschool en de eerste drie klassen van de middelbare school. De strip is verschenen in 10 verschillende covers en voor €9,95 te koop in de striphandel. Kijk voor verkooppunten op www.strip2000.nl

x
x

06 | 10 Werkend Leren Lerend Werken

De Onderwijsdag 2014 stond dit jaar in het teken van Werkend Leren Lerend Werken (WLLW). Hoofd Opleidingen Koninklijke Marine (OKM), KOLMARNS Peter-Jan de Vin benadrukte het belang van deze vernieuwing in het onderwijs. 

Bij WLLW wordt nadrukkelijk de verbinding met het leren in praktijksituaties gezocht. Deze praktijksituaties zijn op scholen te vinden en op de (operationele) werkplekken. Dit heeft tot gevolg dat het operationele domein nauw betrokken wordt bij het opleiden van het personeel.  Kolonel De Vin meldde tijdens de Onderwijsdag dat alle opleidingsvoorschriften op WLLW zijn aangepast. Begin 2015 worden de initiële opleidingen conform WLLW aangeboden. Daarna volgen gefaseerd de overige opleidingen.  

Meer over Werkend Leren Lerend Werken leest u in de volgende editie.

x
x

Wie wat waar

x

31|10

Groepsoudste Onderzeedienst, kapitein-ter-zee Hugo Ammerlaan heeft een bijzondere plaquette overhandigd gekregen van de Alkmaarse wethouder  Anjo van der Ven. De placquette is een herinnering aan het leven van Cornelis Drebbel, uitgeroepen tot grootste Alkmaarder aller tijden vanwege zijn faam als uitvinder.  Hij bouwde telescopen, de eerste microscoop en verschillende fonteinen en was pionier op het gebied van meet- en regeltechniek. Ook bouwde hij een onderzeeboot. 

x
x

20|10

MAJMARNS KMR Ralph van Houdt heeft het commando over de RMT Eenheid Rotterdam overgedragen aan MAJMARNS KMR (desig.) Robbert Bliek. CZSK beschikt over drie eenheden RMT-reservisten, behalve in Rotterdam ook in Den Helder en Doorn. Zij worden ingezet ter ondersteuning van CZSK, onder andere bij de organisatie van grote publieksevenementen, leveren van oefenvijand en ceremoniële taken.

x
x

23 | 10

De Directie Materiële Instandhouding (DMI) en Thales Nederland gaan nog nauwer samenwerken op het gebied van instandhouding van de door Thales geleverde sensoren en systemen. Ze ondertekenden daartoe een intentieverklaring. Thales Nederland BV is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en integratie van complexe high tech systemen voor de defensie, transport en veiligheidsindustrie zoals radar, command & control, OV chipkaart, communicatiesystemen en cybersecurity.  

x
x

16|10

92 matrozen hebben de eed of de belofte op het vaandel van het Eskader afgelegd. Dat deden ze ten overstaan van CDR Ludger Brummelaar en KLTZ Alexander van der Kraan. Hiermee treden de matrozen in opleiding officieel toe tot de Koninklijke Marine. 

x
x

14|10

TLNT van de Curaçaose Militie William Plaate is beëdigd in het bijzijn van de gouverneur van Curaçao, mevrouw Lucille George-Wout. Plaate is de eerste officier die deze eer ten beurt valt sinds het ontstaan van de Curaçaose Militie in 2010. 

x
x

13 | 10  

Zr.Ms. Zeeland en Zr.Ms. Groningen zijn officieel overgedragen van de Defensie Materieels Organisatie (DMO) aan het CZSK.  Dit betekent dat beide schepen hiermee volledig in onderhoud zijn bij de Directie Materiële Instandhouding (DMI).  Drie van de vier patrouilleschepen van de Hollandklasse zijn nu overgedragen aan de gebruiker en onderhouder, het CZSK.  

x
x

06 | 10

AOOTD Michel Holtkamp is de nieuwe Chef der Equipage Klein Boven Water. Tevens is hij bevorderd tot stafadjudant. Hij heeft AOOODND Henk van Dorp afgelost. Van Dorp gaat per 31 oktober met functioneel leeftijdsontslag.

x

Gezocht

Het bestuur van de Marine Onder Officieren Club (M.O.O.C.) is op zoek naar een collega (actief dienend) om het bestuur te versterken.  Belangstellenden kunnen reageren via info@mooc.nl of telefoonnummer: 0223-612896. 

x
x

Kerstgeschenk 2014

In december krijgen de navolgende medewerkers van het CZSK een kerstgeschenk verstrekt: alle medewerkers die op 1 december werkzaam zijn binnen het CZSK; militairen en burgerpersoneel die in 2014 de dienst met LOM, FPU of UBM hebben verlaten en het laatst hebben gediend bij het CZSK; nabestaanden van in 2014 overleden CZSK militairen en burgers; reservisten die in 2014 zijn ingezet; vrijwilligers structureel werkzaam bij het CZSK; stagiaires die op 1 december 2014 werkzaam zijn binnen het CZSK. Het in het Caribisch gebied geplaatste personeel krijgt lokaal een separaat kerstpakket. Het kerstgeschenk wordt naar het postadres van de medewerker verzonden zoals vermeld in Peoplesoft op 1 december 2014. Verzending van het kerstgeschenk vindt plaats vanaf week 50.