Tekst LTZ2OC Maartje van der Maas
Foto divers

‘We kunnen het niet alleen in zo’n enorm gebied’

x
C-ZMCARIB commandeur Hans Lodder

Met de Nederlands-Frans-Curaçaose oefening Tres Kolos nog vers in het geheugen, spreekt de sinds afgelopen zomer aangetreden Commandant Zeemacht in het Caribische gebied zich uit over het belang van internationale samenwerking in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden. “Op alle onze omringende eilanden is er slechts een beperkte militaire of kustwachtaanwezigheid. Als we gecoördineerd met elkaar optreden, zijn we veel beter opgewassen tegen de taken die we hier hebben”, concludeert commandeur Hans Lodder. Hij wil de samenwerking met andere landen uit bouwen. 

Afgelopen maand voer het Franse transportschip Dumont d’Urville Curaçao binnen. Aan boord een compagnie militairen uit Martinique en Frans Guyana die twee weken lang intensief trainden met Nederlandse mariniers, landmachters en de Curaçaose Militie. “Het is goed dat we elkaar op deze manier beter leren kennen en elkaars taal leren spreken”, concludeert commandeur Lodder. “Tenslotte zijn we belangrijke partners en treffen we elkaar ook regelmatig in heel andere omstandigheden.”

Anti-drugsoperaties

De omstandigheden waar de commandeur op doelt, liggen verscholen in twee van de drie hoofdtaken die het ministerie van Defensie heeft. “Wij zijn in het Caribische gebied voornamelijk bezig met anti-drugsoperaties en het tegengaan van de smokkel van mensen en wapens”, verklaart hij . “Dat kunnen we niet alleen in zo’n enorm gebied, daar hebben we partners voor nodig. Dat zijn bijvoorbeeld de Fransen, de Amerikanen en de Britten. Maar ook de eilanden en landen die om ons heen liggen zoals de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Colombia.” 

x
Met in Curaçao het hoofdkwartier reikt het operatiegebied van CZMCARIB tot mijlenver in het Caribisch gebied

Elkaar vinden

Lodder: “Wat ik nu merk, is dat we een uitstekende informatiepositie hebben om drugs- en mensensmokkel te bestrijden. Maar door de wereldwijde bezuinigingen op de diverse ministeries van Defensie hebben we minder eenheden tot onze beschikking. Een goede coördinatie van de inzet van de vliegende en varende eenheden is dus nodig om succesvol te blijven en dat lukt alleen als je elkaar goed weet te vinden.” 

x
De eenheden van CZMCARIB.

“Een goede coördinatie van de inzet van vliegende en varende eenheden is nodig om succesvol te blijven”

x
Militairen van CZMCARIB worden regelmatig ingezet voor het verlenen van militaire bijstand. Onlangs nog na de passage van orkaan Gonzalo.

Noodhulp

De tweede hoofdtaak gaat over het ondersteunen van lokale autoriteiten bij de rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire noodhulp. “Op Sint Maarten is dit middenin het orkaanseizoen actueler dan ooit”, vindt Lodder. De mariniers van het marinesteunpunt Pointe Blanche verleenden afgelopen maand hulp na de passage van orkaan Gonzalo (orkaan van de categorie 1). Ze patrouilleerden samen met de politie en waren dagenlang bezig  met opruimen van omgewaaide bomen en herstellen van de infrastructuur.

Handen in elkaar slaan

Sint Maarten bestaat uit een Nederlands en een Frans deel en ligt tezamen met een aantal Amerikaanse en Britse eilanden in de zogenaamde orkaangordel. Het is wachten op de volgende orkaan. “We moeten de handen in elkaar slaan om van een aantal kleine militaire of kustwachtdetachementen op zo’n moment één grote macht te maken die gezamenlijk kan proberen de schade te beperken en noodhulp kan verlenen.” 

x
Regelmatig wordt er geoefend met buitenlandse militairen.

“We moeten één grote macht maken die gezamenlijk kan proberen de schade te beperken en noodhulp kan verlenen”

Samenwerking uitbouwen

De commandeur wil de internationale samenwerking graag uitbouwen. “Landen zoals de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico en Colombia leveren al een essentiële bijdrage in de bestrijding van de drugssmokkel. Door te helpen met het opleiden van hun personeel, bijvoorbeeld in het omgaan met informatie en het tactisch inzetten van hun eenheden, kunnen we gezamenlijk nog beter worden.” 

x

Uitnodiging

Ook op het gebied van het verlenen van noodhulp ziet hij mogelijkheden. “Ik wil graag vertegenwoordigers van andere landen uitnodigen voor onze jaarlijkse orkaannoodhulpoefening op de Bovenwindse Eilanden. Daar kunnen we met elkaar bespreken hoe we deze noodhulp organiseren. Op termijn wil ik ook andere landen en eenheden uitnodigen om mee te doen met de oefening. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de militairen van CZMCARIB af en toe de eilanden in de regio tijdens oefeningen bezoeken. Dit om het omgevingsbewustzijn op te bouwen en hoog te houden.”

“Door te helpen met opleiden van personeel van andere landen kunnen we gezamenlijk nog beter worden”

x

Samen in de uitgestrekte regio

‘Samen staan we sterk’ is een algemeen bekende uitspraak. Deze uitspraak is extra van toepassing in het Caribische gebied, met al haar kleine eilanden in de enorm uitgestrekte regio. Voor commandeur Hans Lodder is samenwerking dè sleutel tot succes.