Tekst LTZ2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto SGT Hille Hillinga

De Karel Doorman is vertrokken naar West-Afrika. Het Joint Support Ship brengt een grote hoeveelheid hulpgoederen voor de bestrijding van ebola naar de regio. Over ongeveer 1,5 week komt het schip aan in de Golf van Guinee. Daar zorgt het voor transporttaken en logistieke ondersteuning van partnerlanden.

Voor de missie ‘Humanitaire noodhulp ebola bestrijding’ bestaat de vaste bemanning van de Karel Doorman uit bijna 140 personen. Daarnaast gaat er een medisch team aan boord, bestaande uit de scheepsarts, een tandarts en 9 landmachtverpleegkundigen met quarantainetraining. Voor het ontladen van materieel en de verkenningen van stranden gaat een landingsvaartuigendetachement mee. Dit bestaat uit 23 mariniers, 2 landingsvaartuigen en 2 Fast Raiding Interception Special Forces Craft (FRISC’s). 32 mariniers van het 13 Raiding Squadron zorgen voor force protection.   

Bijzonder moment

“Elke vierkante meter hier in Den Helder werkt zo’n beetje mee aan deze operatie.” Vanaf de steiger op marinebasis Den Helder ziet luitenant ter zee 2OC Leontien Frielink-de Vrught dat een grote container aan boord van de Karel Doorman wordt gehesen. Het gaat om een mobiel laboratorium van de organisatie Hospitainer. Eigenaar Rolof Mulder kijkt tevreden toe. “Dit is een heel bijzonder moment. Prachtig om te zien dat dit is gelukt!” 

x
Alle dekken van de Doorman zijn vol beladen met goederen.

Testen in de praktijk

“De Karel Doorman kan dit en is uitermate geschikt voor dit soort taken.” Commandant van de Doorman, kapitein ter zee Peter van den Berg, staat op een nog leeg helidek. “Dit komt straks helemaal vol te staan. Maar we hebben daar genoeg ruimte voor. En dat blijkt, 1,5 dag later is het schip bomvol geladen met hulpgoederen.“Het schip is er klaar voor”, stelt projectleider kapitein ter zee Paul de Leeuw namens de Defensie Materieels Organisatie (DMO). De Karel Doorman is officieel in beheer van DMO, die ervoor zorgt dat de laatste modificaties worden verwerkt voordat het schip in dienst gesteld wordt. “Ik ben blij dat de Karel Doorman dit gaat doen. We gaan deze missie uitvoeren en tegelijkertijd wordt de Doorman uitgebreid getest door de ervaringen die het schip en zijn bemanning opdoet op diverse gebieden.” 

-

Schrikken

2 weken geleden hoorde de bemanning van de Karel Doorman dat ze hun spullen konden pakken voor deze missie. Matrozen 1 Lisa Silvius en Sissi Vonck wachten onder aan de valreep op hun ouders die afscheid komen nemen. “Het is zo snel gegaan. Onze ouders schrokken eerst wel even, maar daarna vonden ze het prima.” Silvius verheugt zich op de uitzending:  “Ik vind het een mooie missie en ben blij dat ik hieraan kan bijdragen. Daar doe je het toch voor?”

x
De bemaningsleden kregen 3 weken geleden te horen dat ze met Kerst niet thuis zouden zijn maar in West-Afrika.

Gezond terugkeren

MATR 1 Pim Jong staat te trappelen om te vertrekken. Hij zal zich voornamelijk concentreren op laden en lossen van containers. Zijn ouders Jonneke en Ton Jong staan daar iets anders in. “Ik vind het heel leuk voor hem, maar zal blij zijn als hij weer terug is, gezond en wel.”

x