Weerbaar

We leven in een wereld die in rap tempo verandert. Door de crisis in de Oekraïne, de oprukkende IS-rebellen en de burgeroorlog in Libië komt het gevoel van onveiligheid ook in Nederland dichtbij. Daarnaast zie ik in de toekomst door schaarste een grotere concurrentie rond fossiele brandstoffen en water ontstaan. De kans is groot dat die concurrentie niet alleen maar vreedzaam verloopt. Als internationaal georiënteerd handelsland maakt dit ons kwetsbaar. 

Streven naar rust

Door deze dreigingen moeten wij, samen met onze (inter)nationale partners, weerbaarder worden. Daarvoor zijn drie dingen nodig. Ten eerste focus op onze kerntaken en flexibiliteit in de uitvoering. Na jaren van bezuinigingen en reorganisaties moet er rust in de tent komen. Geen bestuurlijke veranderingen als het niet nodig is. Echter, streven naar rust mag er nooit toe leiden dat we geen antwoord kunnen geven op de veranderingen om ons heen. We moeten kunnen blijven inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Net zoals de bemanning van de Karel Doorman de afgelopen weken heeft laten zien. 

Medische en logistieke hulp

De humanitaire crisis die zich door de ebola-uitbraak in West-Afrika voltrekt, vormt een bedreiging voor de internationale vrede en veiligheid. Vorige maand gaf Nederland gehoor aan de oproep van de Verenigde Naties om medische en logistieke hulp te bieden. Voor de bemanning van de Karel Doorman betekende dit inspelen op de veranderingen om ons heen. In plaats van het uitvoeren van beproevingen is het schip vorige week beladen met zo'n 200 voertuigen en 150 containers/pallets met mobiele laboratoria, beschermende kleding, medicijnen, generatoren en mobiele ziekenhuizen om vervolgens naar West-Afrika te vertrekken. Deze flexibiliteit, deze verandercapaciteit is ook in bestuurlijke zin en in onze bedrijfsvoering noodzakelijk om als organisatie verder te komen, onderscheidend te zijn en een voorsprong te behouden.

Open en eerlijke communicatie

Op de tweede plaats moeten we blijven werken aan vertrouwen en een meer open cultuur. Het vertrouwen heeft door de bezuinigingen onder druk gestaan. Succes in ons werk valt of staat echter met vertrouwen in elkaar en in de leiding. De basis hiervoor is open en eerlijke communicatie. Dit betekent dat ik open sta voor uw mening en ideeën. Maar open en eerlijke communicatie betekent ook dat we elkaar durven aan te spreken als zaken niet kloppen. Ongeacht rang of stand. 

Slimmer gebruik van schaarste

Ten slotte moeten we inzetten op nog meer samenwerking als we het nut van de marine willen vergroten. Samenwerking met partnerlanden, de overige defensieonderdelen, andere ministeries, hulpverleningsorganisaties, kennisinstituten en de industrie. Zoals het voornemen om met vijf Europese landen deel te nemen aan de Joint Expeditionairy Force als antwoord op internationale crises, het als krijgsmacht slimmer gebruik maken van schaarse ‘enablers’ of het 'poolen & sharen' van schaars, meestal technisch, personeel met de Nederlandse defensie-industrie. 

Toekomstbestendige marine

Laten we ons hier samen voor inzetten, samen weerbaarder worden, zodat we de marine voor de toekomst bestendigen. Voor een toekomstbestendige marine moeten we ook beschikken over voldoende en gemotiveerd personeel. Daarom hoop ik van ganser harte op een verdedigbaar arbeidsvoorwaardenpakket, gegeven de financiële kaders. 

x
x
@Generaal Verkerk

Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk,

Commandant Zeestrijdkrachten