Tekst LTZ 2OC (SD) Vanessa Strijbosch
Foto archief MCD

Unieke trainingsfaciliteit op de Nederlands-Belgische Operationele School

-
NLBEOPS is één van de OKM-scholen voor maritieme operaties. Officieren, onderofficieren en manschappen worden hier opgeleid voor operationele functies aan boord van de Groot Boven Water-schepen en onderzeeboten. Deze functies vereisen veel praktische competenties waarvoor praktijktrainers nodig zijn.

Met 9 schepen tegelijk  opereren. Op zee is het al een kunst, laat staan dat dit lukt in een gesimuleerde situatie.  Op de Nederlands-Belgische Operationele School (NLBEOPS) in Den Helder is 21 oktober de Combat Management System Training Facility (CMSTF) geopend waardoor virtueel opereren in vlootverband een feit is.

“Kijk, hier staan we in de ‘keuken’”, begint sergeant-majoor ODOPS Elco Dol zijn uitleg over de net in gebruik genomen trainingsfaciliteit. De naam lijkt wat gek gekozen, maar met al zijn beeldschermen ziet het er in ieder geval als een centrale ruimte uit. De beheerder van de trainer noemt het ook wel de ‘regieruimte’. “Vanuit deze ruimte worden alle oefenscenario’s gedraaid.” 

Aan elkaar koppelen

Rondom de ‘keuken’ bevinden zich nog 4 ruimtes. Het zijn de nagebouwde commandocentrales van de Nederlandse en Belgische Groot Bovenwater Schepen (M-fregatten, LC-fregatten, OPV’s, LPD’s en JSS) en onderzeeboten. Ogenschijnlijk lijkt hier niet veel revolutionairs aan. Dol legt de vernieuwing uit: “Voorheen draaiden we hier in elke commandocentrale een aparte gesimuleerde training. Nu kunnen we deze trainers aan elkaar koppelen. Hierdoor is het mogelijk om met maximaal 9 schepen tegelijkertijd te opereren.” 

Infographic X-Media | Mediacentrum Defensie

1 softwarefamilie

Door het gebruik van slimme software zijn de vier trainers geïntegreerd in één trainingsfaciliteit,  de CMSTF. Het JIVC, voorheen CAMS Force Vision, is de producent. Er is dus nu 1 softwarefamilie, genaamd Guardion, waarop  het Combat Management Systeem van alle eerdergenoemde GBW-eenheden en onderzeeboten is gebaseerd. Hierdoor is de basis voor de verschillende scheepstypen nu gelijk. Via touchscreens zijn besturingsknoppen nagebootst en communicatiesystemen zijn op elkaar afgestemd. De trainers kunnen opereren in 1 scenario met onderlinge ‘externe communicatie’ en data uitwisseling via een data link. Dit alles aangestuurd vanuit de centrale regieruimte.

-
In de oude situatie moest in elke commandocentrale een aparte gesimuleerde training opgestart worden. Dat kan vanaf nu centraal gebeuren door de nieuwe software, Guardion.

Voorop lopen

En het systeem heeft nog een belangrijk voordeel. Naast de Nederlanders en Belgen, kunnen ook andere trainers waar ook ter wereld gekoppeld worden aan het netwerk. Een unieke faciliteit, vindt Dol. “We lopen hiermee wat simulatiemogelijkheden betreft wereldwijd voorop. Geen enkele andere krijgsmacht heeft dit.”