04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07 | 2024

In-Formatie

Tekst Arno Marchand

Personeelsnieuws

x
Leestijd: 6 minuten

F-16-leveringen aan Oekraïne

In vele media zijn de afgelopen tijd berichten verschenen over leveringen van F-16’s aan Oekraïne. Daarin werd Nederland ook geregeld genoemd als leverancier. In navolging van de internationale afspraken over de leveringen geeft de Nederlandse overheid en dus ook Defensie tot nader order geen commentaar op het feit of er F-16’s uit ons land afkomstig zijn.

In Memoriam

Op 24 juni overleed sergeant-majoor Miranda Zeeuwen-Aarts. Ze was werkzaam op het Defensie Helikopter Commando als Bedrijfsbureaumedewerkster van de PVE OFF Equipment van 930 Squadron. Zeeuwen-Aarts werd 60 jaar.

Luchtmachtveteranendag op Soesterberg

Op maandag 7 oktober houdt de Koninklijke Luchtmacht een veteranendag om zijn veteranen in het zonnetje te zetten. Alle luchtmachtveteranen, samen met hun partners, worden uitgenodigd voor deze bijzondere gelegenheid. Het evenement wordt gehouden in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Om deel te nemen aan de Veteranendag worden luchtmachtveteranen buiten dienst vriendelijk verzocht om zich aan te melden via het Nederlands Veteraneninstituut. Veteranen in actieve dienst krijgen via de interne luchtmachtkanalen een uitnodiging. De Koninklijke Luchtmacht kijkt ernaar uit om haar gewaardeerde veteranen te verwelkomen op deze bijzondere dag.

Bevordering opperofficier

Kolonel Linda de Looper is per 19 augustus Transitiedirecteur Alpha, het programma voor vernieuwing Human Resource IT. Daarvoor is zij bevorderd tot commodore. De Looper gaat samen met Operationeel Directeur brigadegeneraal Jaco Brosky de verandering aansturen. Beiden hebben hun eigen verantwoordelijkheidsgebied. Foto: Defensie

Commando-overdrachten

Op NAVO-vliegbasis Geilenkirchen nam generaal-majoor Andreas Korb op 21 juni het bevel over van generaal-majoor Thomas Kunkel. Korb is daarmee commandant van de NAVO Airborne Early Warning and Control Force (NAEW&CF). Brigadegeneraal Stefan Neumann droeg het bevel over de E-3A Component over aan brigadegeneraal Kristen Thompson. De laatste is nu commandant van de vliegende eenheid op Geilenkirchen. Foto boven: NAEW&CF

Kapitein-luitenant ter zee Maurice van Mourik droeg op 27 juni het commando over 860 Squadron over aan ranggenoot Johan van Veenendaal. De ceremonie vond plaats op de thuishaven van de NH90-vloot van het Defensie Helikopter Commando, Maritiem Vliegkamp De Kooy. Foto onder: KLu

CLSK-dronedag 17 oktober

De Afdeling Onbemande Vliegtuigen en het Helicopter Warfare Centre houden op 17 oktober een CLSK-dronedag. Het doel ervan is om belangstellenden en belanghebbenden binnen het CLSK op het gebied van lichte drones (ongecertificeerd tot 25 kg) bij elkaar te brengen.
Op de dronedag wordt de inzet van lichte drones bespreekbaar gemaakt en worden de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze kleine systemen onder de aandacht gebracht. Het is bovendien een uitgelezen kans om te netwerken met subject matter experts (SME’s) uit diverse vakgebieden en collega's met dezelfde interesses. De locatie is de ruimte van AIR op de vijfde etage van de Luchtmachttoren in Breda. Het programma is nog in ontwikkeling. Aanmelden kan via de intranetpagina van AOV. Daar vind je ook meer informatie over het programma. Vragen over en ideeën voor deze dag kun je stellen en aanleveren op clsk.aov@mindef.nl.​ Foto: KLu

Luchtmachtverhalen in Defensiekrant

In de zomermaanden zijn in de Defensiekrant diverse verhalen verschenen over (inzet van) luchtmachters. Ben je geïnteresseerd? Klik dan op een van onderstaande links voor de verhalen.

Inzet na MH17-vliegramp onvergetelijk voor Defensiemedewerkers:

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/26/01_portrettenmh17_26

Luchtmachtmajoor scheidsrechter bij Olympische Spelen:

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/28/03_joey-ermens-op-spelen_28

Luchtmachter Bart Lemmen wordt toprenner bij wielerploeg:

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/30/01_oud-militair-wordt-toprenner_30

Nieuwe hoop in vermissingszaak Spitfire-vlieger Plesman:

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/29/01_nieuwe-hoop-in-de-vermissingszaak-van-spitfire-vlieger-plesman_29

https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2024/30/03_nieuwe-hoop-in-de-vermissingszaak-van-spitfire-vlieger-plesman_30

Definitief akkoord over nieuwe pensioenregeling

De vakbonden en Defensie hebben in juli met meerderheid overeenstemming bereikt over de nieuwe pensioenregeling voor militairen en burgermedewerkers. Dit gebeurde na raadpleging van de achterban. Het pensioenfonds ABP gaat nu aan de slag met de uitvoering van het akkoord. Het nieuwe pensioenstelsel moet ingaan per 1 januari 2027.
In het akkoord staan afspraken over de nieuwe pensioenregeling en over hoe de overgang naar de nieuwe regeling wordt vormgegeven. Sociale partners hebben voor de invulling van de nieuwe pensioenregeling de inhoud van de bestaande pensioenregeling voor militairen en burgermedewerkers als uitgangspunt genomen.
Sociale partners hebben verder vastgesteld dat het in het belang van militairen is om in de nieuwe situatie mee te doen aan de nieuwe algemene ABP-regeling, waarbij op sommige onderdelen voor militairen afwijkende en aanvullende afspraken zijn gemaakt.
Meer informatie over de nieuwe pensioenregels en de overgang daarnaartoe vind je op de P&O pagina. Algemene informatie over het nieuwe pensioenstelsel is te vinden op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Op de website van het pensioenfonds ABP is specifieke informatie te vinden over de pensioenregeling van Defensiemedewerkers.

Luchtmachtvaantje vierdaagse voor GLR

Op de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt traditioneel de luchtmachtprijs uitgereikt aan het detachement dat het meest gedisciplineerd is en de vaardigheid van het marcheren het best beheerst. Voor het tweede jaar op rij viel het detachement van de Groep Luchtmachtreserve (GLR) die eer te beurt.
Aan de 106e editie van de vierdaagse deden 2.446 Nederlandse militairen mee. Van hen haalden 1.958 de eindstreep. In totaal deden 6.426 militairen uit 34 landen mee. Daarvan finishten er 5.455. Zij liepen dagelijks veertig kilometer met tien kilo bepakking. Vanwege de hitte besloot de organisatie dat militairen op de laatste dag een deel van hun ballast op het kamp mochten achterlaten. Voor de overige lopers werd de route met tien kilometer ingekort. Bijna 45.500 wandelaars deden mee aan deze editie van het grootste wandelevenement van Nederland.
Op Al Asad Air Base in Irak liepen 44 lopers de alternatieve Vierdaagse. Vier dagen liepen Nederlandse, Amerikaanse en Spaanse deelnemers tien kilometer in de hete Irakese omstandigheden, waar de temperaturen op kunnen lopen tot vijftig graden. Zij ontvingen een houten tulp bij de finish. Foto: KLu

Defensieboot op Pride Amsterdam

Vaartuigen in alle kleuren van de regenboog trokken op 3 augustus over de Amsterdamse grachten tijdens de Canal Parade, waaronder ook een van Defensie. Aan boord waren bijna honderd militairen en burgercollega’s. Met hun deelname lieten ze zien dat Defensie een organisatie is waarin iedereen zichzelf kan zijn.
Het thema van de defensieboot, aangekleed met een door vele handen gedragen opblaasbare wereldbol, was ‘Together’. Op de zijkanten van het vaartuig stonden ketens van handen afgebeeld. Aan boord droegen de burgercollega’s T-shirts met een wereldbol in regenboogkleuren.
“Juist in deze tijd heeft Defensie iedereen keihard nodig”, aldus paradecommandant brigadegeneraal Sandra Keijer van de marechaussee. “We dragen weliswaar allemaal een uniform, maar onze verschillen zijn juist onze kracht. Ieders talenten, kwaliteiten, perspectieven, inzichten en achtergronden zijn belangrijk. Voor discriminatie, ook op grond van seksuele oriëntatie en genderidentiteit, is bij Defensie geen plaats. We accepteren dat niet. We weten helaas ook dat de realiteit soms anders is. Hier laten we zien dat Defensie een organisatie is waar we het juist belangrijk vinden dat je jezelf kan en mag zijn. Aan onze collega’s, en aan de rest van de wereld.”

Bevrijding Nederlands-Indië herdacht

Bij het Indisch Monument in Den Haag is op 15 augustus stilgestaan bij de capitulatie van Japan en daarmee de bevrijding van voormalig Nederlands-Indië in 1945. Dat betekende 79 jaar geleden het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog. Alle burger- en militaire slachtoffers van de Japanse onderdrukking werden herdacht.
De plechtigheid begon zoals gebruikelijk met het intreden van het vaandel door de vaandelwacht van de Koninklijke Luchtmacht en het luiden van de Indische klok, eveneens door twee luchtmachtmilitairen. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim legde samen met Plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten schout-bij-nacht Harold Liebregs een krans namens de krijgsmacht.
Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten zo’n 100.000 Nederlanders vier jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast in internerings- en werkkampen. 13.000 van hen kwamen om. Onder anderen ter nagedachtenis aan hen onthulde koningin Beatrix in 1988 het Indisch Monument. Dat bestaat uit zeventien bronzen beelden, een kaart van Indië en de tekst ‘De geest overwint’. Foto’s: Hans Roggen

Zomeroffensief in het Nationaal Militair Museum

Komend weekend nog geen plannen? Ga dan naar het jaarlijkse ‘Soesterberg Zomeroffensief’ dat het Nationaal Militair Museum (NMM) in het weekend van 31 augustus en 1 september houdt.
Naast een spectaculaire tankshow staan er veel voer- en vliegtuigen op het platform, zoals de F-16BM ‘Orange Jumper’, de F-4E Phantom II en de Hawker Hunter F.Mk.4. Ook kunnen bezoekers een kijkje nemen in het depot, zijn er luchtmachtsquadrons aanwezig, kunnen bezoekers vliegtuigen van binnen bekijken en zijn er airsoft-optredens tijdens de tankshow. Er is een kleine militariamarkt en ook voor kinderen is er van alles te doen. Jaarlijks bezoeken ruim 10.000 mensen het evenement.
Kijk voor meer informatie op NMM.nl/zomeroffensief.