05

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07 | 2024

20e Nederlandse Veteranendag

Al twee decennia jaarlijks eerbetoon aan (ex-)militairen

x
Leestijd: 5 minuten

Twintig jaar geleden vond in Den Haag de eerste Nederlandse Veteranendag plaats. Een moment waarop de inwoners van ons land de duizenden militairen – en later ook uitvoerders van andere dienstbare beroepen – danken voor hun (wereldwijde) inzet. Twee decennia later vat koning Willem-Alexander het aan het begin van de dag treffend samen: “De veteranendag is ingeburgerd. Nederland heeft deze dag omarmt als een jaarlijks nationaal moment waarop wij samen onze veteranen eren.”

Tekst: Arno Marchand | Foto’s: Frank van Beek, Keesnan Dogger, Phil Nijhuis en Herman Zonderland

De veteranendag is een moment voor erkenning en waardering voor militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Maar ook van herkenning van militairen onderling, iets wat de hele dag door gebeurd. Tot aan het overlijden van prins Bernhard op 1 december 2004, was het bevrijdingsdefilé in Wageningen de plek waar hij en het Nederlandse volk de Nederlandse (WO II-)veteranen een eerbetoon brachten. Het jaar erop werd als herinnering aan de ‘veteraan der veteranen’ de verjaardag van prins Bernhard – 29 juni – gekozen als Nederlandse Veteranendag. Destijds viel dat op een woensdag. Sinds vindt 2008 vind het evenement plaats op de laatste zaterdag in juni.

Volgend jaar is de veteranendag vooralsnog op zaterdag 28 juni. Echter, door de NAVO-top in Den Haag van 24-26 juni kan de stad waarschijnlijk niet de gebruikelijke ondersteuning bieden. De exacte datum, invulling en plaats van de dag wordt aan het einde van deze zomer verwacht.

Kijk voor een impressie van de twintigste editie van de Nederlandse Veteranendag naar de twaalf foto’s in onderstaande fotocarrousel.

De opening van de Nederlandse Veteranendag is de laatste jaren in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met koning Willem-Alexander.

Daarna volgde op het Lange Voorhout de uitreiking van Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties en de anjerspeldonderscheidingen aan ruim veertig veteranen.

De koning met luchtmachtveteraan Hans van Leest, in 1994 als sergeant 1 uitgezonden naar Rwanda en Congo voor de operatie Provide Care.

Aan de gruwelijkheden die hij daar zag – “de hel op aarde” – hield hij PTSS over. Van Leest was één van de veteranen die in de Koninklijke Schouwburg zijn persoonlijke ervaring deelde.

De opening van het gronddefilé begint met het luchtdefilé dat twee keer over de liefst honderdduizend bezoekers in de Haagse binnenstad vloog.

Dat werd in dit geval gevormd door: twee NH90’s (860 Squadron) met een EC135 en twee AW139's (politie), een duo AT-6 ‘Harvards’ (KLu Historische Vlucht), vier PC-7’s (131 EMVO Squadron), een C-130 (336 Squadron) en tot slot een kwartet F-35’s (322 Squadron, foto). Foto: Phil Nijhuis

Nederlands Nieuw-Guinea-veteranen van de luchtmacht maken zich klaar om aan de vier kilometer lange route door Den Haag te beginnen.

Een van de KLu-detachementen marcheert voor het nationaal defilé door het centrum van Den Haag.

...onder goedkeuring en applaus van onder anderen (van links naar rechts) de (plaatsvervangend) operationeel commandanten André Steur (CLSK), Jan Swillens (CLAS) en Harold Liebregs (CZSK).

Onder de bijna vierduizend veteranen die meelopen is ook jaarlijks een detachement van sporters van de Invictus Games, inclusief hulphond.

Vanwege ‘80 jaar vrouwen bij de Krijgsmacht’ was er dit jaar een groot detachement vrouwelijke militairen van de luchtmacht aanwezig.

Op de eerste veteranendag in 2005 kreeg sergeant Jeffrey Kloek (samen met zijn collega Rolf) het Kruis van Verdienste voor zijn inzet in Irak.

Dit jaar vroeg hij zijn vriendin ten huwelijk en ze zei ‘ja’. In het defilé liep een detachement mee van de Vereniging Dragers Militaire Dappersheidsonderscheidingen.

Het defilé eindigde op het Malieveld, dat was ingericht als muziekplein. Daar vonden de hele dag publieksactiviteiten plaats.

Het Orkest Koninklijke Luchtmacht waarvan een delegatie ook meeliep in defilé, verzorgde de muziek, samen met onder anderen zanger Xander de Buisonjé.

Dit is waar de veteranendag ook voor is: met elkaar verhalen van vroeger tijden ophalen. En dat kan behoorlijk gezellig zijn.

De veteranendag leidt tot verbroedering. Of je nu landmacht- of luchtmachtveteraan bent, je spreekt dezelfde taal.

.