Al twee decennia jaarlijks eerbetoon aan (ex-)militairen
Twintig jaar geleden vond in Den Haag de eerste Nederlandse Veteranendag plaats. Een moment waarop de inwoners van ons land de duizenden militairen – en later ook uitvoerders van andere dienstbare beroepen – danken voor hun (wereldwijde) inzet. Twee decennia later vat koning Willem-Alexander het aan het begin van de dag treffend samen: “De veteranendag is ingeburgerd. Nederland heeft deze dag omarmt als een jaarlijks nationaal moment waarop wij samen onze veteranen eren.”
Tekst: Arno Marchand | Foto’s: Frank van Beek, Keesnan Dogger, Phil Nijhuis en Herman Zonderland
De veteranendag is een moment voor erkenning en waardering voor militairen die zich sinds de Tweede Wereldoorlog hebben ingezet voor vrede en veiligheid. Maar ook van herkenning van militairen onderling, iets wat de hele dag door gebeurd. Tot aan het overlijden van prins Bernhard op 1 december 2004, was het bevrijdingsdefilé in Wageningen de plek waar hij en het Nederlandse volk de Nederlandse (WO II-)veteranen een eerbetoon brachten. Het jaar erop werd als herinnering aan de ‘veteraan der veteranen’ de verjaardag van prins Bernhard – 29 juni – gekozen als Nederlandse Veteranendag. Destijds viel dat op een woensdag. Sinds vindt 2008 vind het evenement plaats op de laatste zaterdag in juni.
Volgend jaar is de veteranendag vooralsnog op zaterdag 28 juni. Echter, door de NAVO-top in Den Haag van 24-26 juni kan de stad waarschijnlijk niet de gebruikelijke ondersteuning bieden. De exacte datum, invulling en plaats van de dag wordt aan het einde van deze zomer verwacht.