08

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07 | 2024

Leeswijzer

Tekst Arno Marchand

x
Leestijd 5 minuten

Dutch Boys – Almost 150 exciting short tales by 62 Dutch Fighter Pilots

Verhalen van jachtvliegers blijven binnenkomen bij samensteller en schrijver Martin Leeuwis. Daarom is het na ‘Jachtvliegers doen een boekje open’ uit 2020 en ‘Jachtvliegers – vertellen hun verhaal’ van het jaar erna, tijd voor een nieuwe bundel. In Dutch Boys verzamelde Leeuwis 143 korte verhalen van 62 Nederlandse jachtvliegers, waaronder enkele van hem zelf. De verhalen zijn geselecteerd uit vier eerder verschenen Nederlandstalige boeken en daarna vertaald naar het Engels.
De complete Nederlandse jachtvliegerij na de Tweede Wereldoorlog passeert de revue, van Gloster Meteor en F-84G tot aan F-16 en zelfs F-35. Ook verhalen over lesvliegtuigen als de Tiger Moth, Fokker S.11 en de Harvard komen voorbij. En een piano die het niet overleeft... Verhalen gaan over avonturen, ongelukken, bijzondere ontmoetingen en dito formaties. Vrijwel alle bijdragen zijn voorzien van passende foto’s (zowel in zwartwit als in kleur) en soms door illustraties van cartoonist Ton van Andel. De omslag is werk van tekenaar Peter van Stigt.

Het boek is niet verdeeld in hoofdstukken; de verhalen staan in willekeurige volgorde achter elkaar en worden elk afgesloten met een voornaam of tactical. Achterin het boek staat een complete lijst met alle schrijvers. Een overzicht van alle gebruikte afkortingen en een index completeren het geheel. Een heerlijk boekje om even terug te gaan naar (soms niet eens zo lang) vervlogen tijden. (A.M.)

‘Dutch Boys – Almost 150 exciting short tales by 62 Dutch Fighter Pilots’ met ISBN 978949000, is samengesteld door Martin Leeuwis en uitgegeven door Martin Leeuwis Publicaties. De softback op formaat 14,8x20,8 cm, telt 208 pagina’s en is voorzien van vele tientallen foto’s in zwartwit en kleur. Het boek kost slechts € 18,95 en daarvoor wordt het binnen Nederland nog gratis verzonden ook. Bestellen kan via http://www.jachtvliegers.info of kijk op https://www.leeuwispubli.nl.

Vliegkamp Soesterberg - Theehuis Soesterdal – en de Permanente Luchtvaarttentoonstellingen op Soesterberg

Na al acht eerdere werken over Soesterberg presenteerde de in Noorwegen wonende Dik Top onlangs zijn nieuwe boek over hetzelfde onderwerp: Soesterberg dus. Dit boek loopt zoals de schrijver aangeeft ‘gedeeltelijk parallel met het vorige van elf jaar geleden, maar bevat heel veel andere informatie en de foto's zijn niet dezelfde’. Daarmee doelt Top onder andere op een fotocollectie van het Theehuis Soesterdal waarover hij pas na de publicatie in 2013 de beschikking kreeg. Ook heeft Top een aantal films toegankelijk gemaakt door het plaatsen van QR-codes.
Theehuis Soesterdal was het eerste Soesterbergse luchtvaartmuseum, gevestigd aan de rand van de vliegheide, later het vliegkamp en het vliegveld. Het groeide in korte tijd uit tot de drukst bezochte tentoonstelling in de buitenlucht van Nederland. ‘Het verhaal daarover is fascinerend en tragisch’, zo geeft Alfred Staarman, Hoofd collecties van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, in zijn voorwoord aan. Het museum vind zijn einde in Tweede Wereldoorlog. Hoe en wat precies lees je in dit prachtig vormgegeven boek dat haast overloopt van het – zeer goed bewerkte – beeldmateriaal. Daarmee heeft Top een ongekend naslagwerk samengesteld over de luchtvaarttentoonstelling rond Soesterberg.

Het boek is ingedeeld in tien genummerde hoofdstukken die vooraf worden gegaan door een voorwoord van Staarman en een inleiding door de auteur. Het boek sluit af met vijf appendices en vijf pagina’s noten. Verdeeld over het boek staan zeven QR-codes waarmee filmpjes te zien zijn met oude beelden van de vliegbasis. Een prachtig verzorgde aanvulling voor de boekenkast van militaire luchtvaartliefhebbers. (A.M.)

‘Vliegkamp Soesterberg - Theehuis Soesterdal – en de Permanente Luchtvaarttentoonstellingen op Soesterberg’ met ISBN 9789090379500 is geschreven door Dick Top en uitgegeven in eigen beheer. De hardback op formaat 27x24 cm telt 238 pagina’s die voorzien zijn van ruim vijfhonderd zwartwit- en kleurenfoto’s en -afbeeldingen. Voor €38,50 kan het boek worden besteld bij Bert van Soeren van de website Oud Soesterberg op bertmarja@kpnmail.nl.

Fokker D.21 – Fokkers laatste eenmotorige jager (2e Gewijzigde Druk)

De Fokker D.21 wordt in de jaren dertig van de vorige eeuw ontworpen door een uit Duitsland gevluchte Joodse ingenieur. Voor drie kleine neutrale landen Nederland, Denemarken en Finland is het dé jager van WO II. De Militaire Luchtvaart biedt in de Meidagen flink verzet tegen de Luftwaffe en diverse vliegers behalen dan ook successen. Na de capitulatie van Nederland en Denemarken is de rol van het type uitgespeeld. De ontwikkeling en productie gaat echter in Finland nog verder, waar de D.21 tot en met 1944 tegen de Russen strijdt.

In 2012 komt het tot nu toe meest omvattende boek uit over deze Fokker. Peter de Boer vervolmaakt dan een 2005 in Frankrijk verschenen boek over dit type. Het ontwerp wordt volledig herzien, prachtig vormgegeven en voorzien van vele nieuwe feiten, informatie en foto’s die bovendien in een logischer volgorde staan. Daarmee is dit boek het eerste grote, Nederlandstalige werk dat het complete verhaal van de Fokker D.21 weergeeft en al zijn internationale facetten uit de doeken doet.
Maar de tijd staat niet stil, want in 2012 was er geen complete D.21 meer over. Laat staan een vliegende. Maar dat punt is vorig jaar toch bereikt met herbouw van een D.21 door Jack van Egmond in Hoogeveen. Dat is dan ook de grootste aanvulling die in deze tweede gewijzigde druk is terug te vinden. Ook uit Finland kwam een aantal nieuwe foto’s. En voor wie het nog niet wist: in Denemarken bouwen ze eveneens aan een vliegwaardige D.21.

Het zeer verzorgde boek is prachtig geïllustreerd met tientallen kleurenfoto’s, diverse tekeningen en afbeeldingen in kleur, en honderden zeer goed bewerkte zwart-wit foto’s en afbeeldingen. Stond het boek nog niet in je kast omdat het uitverkocht was, dan is dit je kans. (A.M.)

‘Fokker D.21 – Fokkers laatste eenmotorige jager (2e Gewijzigde Druk)’ met ISBN9789464564006 is geschreven door Peter de Jong en uitgegeven door Lanasta, een imprint van Walburg Pers. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 248 pagina’s, is voorzien van Nederlandse tekst en Nederlandse en Engelse bijschriften. De prijs is € 39,99. Kijk voor meer informatie op www.walburgpers.nl.