01

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 07 | 2024

Verschuiving naar Hoofdtaak 1

DHC werkt aan voortzettingsvermogen voor ’fight tomorrow’

Iedere maand richten een andere commandant en stafadjudant zich in het voorwoord van de Vliegende Hollander tot jullie. Deze keer het woord aan de Commandant Defensie Helikopter Commando commodore Pier Schipmölder, zijn Stafadjudant Daniëlle Bruins-Kuypers en Chef der Equipage adjudant Marcel Vreeswijk. Volgende maand zijn dat de Commandant Air Combat Combat en zijn stafadjudant.

Commandant DHC commodore Pier Schipmölder
Commandant DHC commodore Pier Schipmölder.

“Het Defensie Helikopter Commando bestaat al weer 16 jaar en zorgt voor helikopter air power, OGRV-capaciteit en host nation-voorzieningen. Samen met zijn partners 11 Luchtmobiele Brigade, het Commando Zeestrijdkrachten, Korps Mariniers, Special Operations Command en de veiligheidsregio maakt het met helikopters het verschil. Verdeeld over de Vliegbases Gilze-Rijen en Deelen, het Maritiem Vliegkamp De Kooy en Fort Cavazos in Texas werken de militairen en burgers van de luchtmacht, marine en landmacht samen in deze joint eenheid. Dat joint-karakter komt ook tot uiting door een Chef der Equipage naast de stafadjudant. Hij staat als marineman zowel Commandant DHC als de groepsoudste van de Marineluchtvaartdienst – tevens Plaatsvervangend Commandant DHC – bij.”

“De helikopters blijven hard nodig als altijd. Bijvoorbeeld in Irak waar een Chinook detachement zowel de NATO Mission Iraq als Operation Inherent Resolve ondersteunt. Maar ook in de Rode Zee. Afgelopen maanden stond een Cougar aan boord van Zr.Ms. Karel Doorman als vlaggenschip van de EU-operatie Aspides, tegen de Houthi-agressie en belemmering van de vrije zeevaart. Recent nam als deel van een wereldreis aan boord van Zr.Ms. Tromp, ook een NH90 deel aan Operation Prosperity Guardian tegen de Houthi’s. Om vervolgens door te varen naar de Straat van Taiwan en de Zuid-Chinese Zee. De verslechterende veiligheidssituatie is concreet merkbaar in de aard van de contacten met eenheden van de Russische Federatie en China.”

Schipmölder: ‘Om “fight tonight’ waar te maken, gebeurt er veel’

“Ook is het DHC volop bezig om zijn operaties te prioriteren voor verdediging van het NAVO-grondgebied en host nation support die nodig is om in tijden van crisis buitenlandse toestellen te hosten. Om ‘fight tonight’ waar te maken, gebeurt er dus veel. Zo zijn de Chinooks recent naar de laatste F-standaard gebracht en loopt het vervangingstraject voor de Apaches. De squadrons werken hard aan het verhogen van hun gereedheid.”

Stafadjudant DHC Daniëlle Bruins-Kuypers.
Stafadjudant DHC Daniëlle Bruins-Kuypers.

Bruins-Kuypers: ‘Een mindset die past bij operaties voor Hoofdtaak 1’

“Een mooi voorbeeld hiervan is het 930 Logistiek- en technisch-squadron. Dat trekt er zelf op uit voor oefenweken om de individuele gereedheid, militaire vaardigheden en trainingen en de mindset te krijgen die past bij de verschuivende operaties naar Hoofdtaak 1. Daar hoort ook een proactieve houding bij, als werken aan verbinding tussen de verschillende afdelingen en vakgebieden. Inzicht in elkaar als persoon en het werk en hoe dat samen tot succes leidt is noodzakelijk. Dit zorgt voor een sterk team dat de uitdagingen van deze tijd aan kan.”

x

Schipmolder: ‘Capaciteit om nieuwe medewerkers en bijzondere groepen te begeleiden'

“Ook werkt het DHC aan zijn robuustheid en voortzettingsvermogen om ’fight tomorrow’ vorm te geven. Met gerichte extra werving pakken we personele knelpunten aan. Doordat we samen met de Koninklijke Militaire School Woensdrecht extra opleidingen verzorgen, stromen er meer nieuwe collega’s in. Vervolgens zetten de squadrons extra capaciteit in om deze nieuwe medewerkers en ook bijzondere groepen als Dienjaar, Defensity College en reservisten te begeleiden. Dat voelt tegenstrijdig, want het gaat ten koste van dagelijkse operaties, maar het is noodzakelijk om gevulde eenheden te krijgen.”

Chef der Equipage DHC adjudant Marcel Vreeswijk.
Chef der Equipage DHC adjudant Marcel Vreeswijk.

Vreeswijk: ‘Erachter te komen wat verschillende generaties nodig hebben’

“Het loslaten van het 'door hoepeltjes springen' hoort hier ook bij. Daarmee moeten we flexibel omgaan. Stafonderofficieren hebben hierin een belangrijke rol. Zij vangen de geluiden van de werkvloer op en delen dat met de leidinggevenden. Samenwerken, over de generaties heen, is noodzakelijk. We moeten ons in de ander verdiepen om erachter te komen wat de verschillende mensen en generaties nodig hebben. Zijn wij klaar voor nieuwe generaties en zijn zij klaar voor ons?”

x

Foto's: Hans Roggen en KLu