‘Dit geeft spirit en inspiratie’

Majoor Joey Ermens van de luchtmacht is één van de vele defensiewerknemers die een rol vervullen bij de Olympische Spelen in Parijs. Naast hem zijn beveiligers met honden van hetzelfde krijgsmachtdeel en marechaussees van de Bereden Brigade van de partij, in hun geval om de veiligheid te dienen. Aan wielerscheidsrechter annex commissaris Ermens van de internationale wielrenunie Union Cycliste Internationale (UCI) de taak om de tijdritten en wegwedstrijden in goede banen te leiden.
 

Tekst: Jack Oosthoek  I  Foto’s: archief Joey Ermens en ANP

Joey Ermens afgelopen weekeinde na afloop van de individuele tijdrit.

‘Bang voor meehollende toeschouwers ben ik niet’

Als UCI-scheidsrechter gaat Ermens vanaf de motorfiets na of de wedstrijden volgens het boekje verlopen. Zo moet een ploegleidersauto in de tijdrit circa 25 meter achter de renner blijven en is inhalen bij de wedstrijden aan strikte regels gebonden. “Meters moeten worden gerespecteerd waarbij de scheidsrechters aangeven wat wel en niet mag”, vertelt Ermens, die vorig weekeinde zijn eerste wapenfeit ‘neerzette’ met de tijdrit voor dames en heren.

Door de stromende regen waren er veel valpartijen op het parcours. “Een scheidsrechter pakt dan zijn fluit en geeft aan hoe de renners langs de gevallen coureur moeten rijden. Daarnaast kijkt hij waar voertuigen zich bevinden, want die mogen het sportieve aspect niet beïnvloeden. Verder mogen de renners alleen vanuit hun eigen ploegleiderswagen worden geholpen en staat veiligheid met stip op één. Niemand mag elkaar hinderen. Al met al moet een scheidsrechter annex commissaris veel managen. Nee, bang voor meehollende toeschouwers zoals in de Tour de France ben ik niet. Dat gebeurt meestal tijdens beklimmingen en die komen bij de Olympische wedstrijd in en rond Parijs niet voor. Bovendien is het evenement goed beveiligd.”

Joey Ermens met collega-scheidsrechters.
Joey Ermens (midden) met het team van nationale en internationale wielerscheidsrechters.

‘De Spelen zijn een soort militaire operatie’

Met opa op ‘juryverhoog’

Komend weekeinde kan Ermens opnieuw aan de bak, bij de wegwedstrijd voor mannen en vrouwen. Aan ervaring geen gebrek bij de voormalig amateur-renner. “Ik eindigde altijd in de middenmoot, maar leerde het vak wel. Zo kan ik een wedstrijd beoordelen en me inleven in een renner. Koerste ik niet, dan zat ik naast mij opa op de ‘juryverhoog’ op de finishlijn om de uitslag op te maken. Later, als achttienjarige, werd ik scheidsrechter annex commissaris van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU). Jarenlang was ik de jongste, nu niet meer”, lacht Ermens die uiteindelijk doorgroeide naar zijn huidige baan binnen de UCI.

In die functie is hij betrokken bij wereldberoemde evenementen als de Giro d ’Italia, het wereldkampioenschap (vorig jaar in Glasgow), de klassieker Milaan-San Remo en nu dus de Spelen, zijn eerste. Elke dag weer kijkt hij zijn ogen uit. “Als je ziet wat er allemaal uit de kast is gehaald…. De Spelen zijn een soort militaire operatie en tegelijkertijd één groot feest waarbij iederéén er voor iederéén is. Respect voert de boventoon. Iedereen moedigt elkaar aan.”

‘In mijn hotel in Parijs werk ik als het ware ‘thuis’’

Thuiswerken in Parijs

Tussen de bedrijven door gaat Ermens’ dagelijkse werk bij de afdeling Safety op het hoofdkwartier van de luchtmacht in Breda gewoon door. “In mijn hotel vlakbij de altijd bijzondere Eifeltoren werk ik als het ware ‘thuis’. Ik ben dankbaar en vind het waardevol dat Defensie mij toestaat om mijn luchtmacht- en wielerfunctie te combineren. Het geeft me spirit en inspiratie. Daarnaast kan ik mijn bij de luchtmacht opgedane ervaringen op het gebied van veiligheid hier goed gebruiken. Bijzonder om dit allemaal te mogen meemaken.”

Demi Vollering fietst zichtbaar vermoeid.
De Nederlandse Demi Vollering zwoegt naar de finish tijdens de tijdrit voor dames. Foto: ANP