13

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2015

Leeswijzer

Fokker C.5 – Export, licentiebouw en doorontwikkelingen

Na een eerste boek over de Nederlandse geschiedenis van de Fokker C.5 uit januari 2011, werkt auteur Edwin Hoogschagen ruim 4 jaar aan deel 2. De C.5, 1 van de meest succesvolle ontwerpen van Fokker, vliegt voor het eerst in 1924. Het laatste operationele vliegtuig wordt pas in 1959 buiten dienst gesteld. Maar in 1963 is er een laatste (Zweeds) toestel luchtwaardig – zelfs op de 50ste verjaardag van de KLu! – waarna het in een museum terechtkomt.

In een periode van 11 jaar bouwt Fokker 192 exemplaren, waarvan 70 voor buitenlandse klanten. Via 7 licentiecontracten rollen nog eens 722 toestellen van de band. In totaal vliegen 13 landen met de C.5. Dit boek vertelt dat verhaal, uiteraard weer voorzien van een onvoorstelbare hoeveelheid foto’s en afbeeldingen in kleur en zwart-wit die het boek een zeer verzorgd uiterlijk geven, zoals gebruikelijk bij Violaero. (A.M.)

‘Fokker C.5 – Export, licentiebouw en doorontwikkelingen’ met ISBN 9789086161171 is geschreven en samengesteld door Edwin Hoogschagen en uitgegeven door Violaero in Emmen. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 256 pagina’s, is geschreven in het Nederlands met Engelstalige samenvatting van ieder hoofdstuk en fotobijschriften. Het is voorzien van ruim 70 kleuren- en bijna 470 zwart-witfoto’s en -afbeeldingen. Het boek kost € 37,95. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.

Dienen in nood 1 – Het vliegende reddingsteam van de KLu 1959-1994

Wie anders dan Piet Schram schrijft in het jaar dat de KLu haar reddingshelikopters buiten dienst moest stellen, een boek over de roemrijke geschiedenis van SAR. Niet geheel een nieuwe uitgave trouwens, want in 2003 stelt Schram het boek ‘Boven de Wadden, dag en nacht...’ al samen. Dat boek minus de AB412-tijd is nu nieuw uitgegeven.

Schram, voormalig boordmonteur/redder op de Alouette III, beschrijft in het boek de periode 1959-1994 waarin de Alouettes II en later III opereren vanaf Ypenburg, Biak, Soesterberg en ten slotte Leeuwarden, met als vooruitgeschoven basis Terschelling.

Zoals gewoonlijk ziet deze Violaero-publicatie er weer zeer verzorgd uit, maar in dit geval zonder al te veel nieuw beeldmateriaal ten opzichte van de eerdere – maar niet meer te verkrijgen – editie. Het nog te verschijnen deel 2 gaat voornamelijk over AB412-periode van 1994-2014 en opheffing van de eenheid. (A.M.)

‘Dienen in nood 1, Het vliegende reddingsteam van de KLu 1959-1994’ met ISBN 9789086162345 is geschreven en samengesteld door Pieter L. Schram en uitgegeven door Violaero in Emmen. De hardback op formaat 22 x 28 cm telt 256 pagina’s en bijna 170 kleuren- en ongeveer 160 zwart-witfoto’s en -afbeeldingen. Het boek kost € 38,96. Kijk voor meer informatie op www.lanasta.com.

Ypenburg op 10 mei 1940

De jaarlijkse herdenking van de Slag om Ypenburg ligt al een tijd achter ons, maar dit jeugdboek was nog niet in deze rubriek behandeld. Wat op 10 mei 1940 gebeurt, staat centraal in dit boek. Tijdens de Slag om Ypenburg vinden 95 Nederlandse militairen de dood. Sommige namen komen terug op de straatnaambordjes in Ypenburg. Auteur Astrid Abbing geeft een aantal daarvan een gezicht door het verhaal van die soldaten opnieuw te vertellen. Het boek is geschreven als educatief project voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen. Leuk: het verhaal is verdeeld in hoofdstukken die steeds een tijdstip van die dag beschrijven: van 00:00 tot 21:30 uur. Op die manier is het verhaal heel overzichtelijk. Het boekje is voorzien van een duidelijke lijst die militaire begrippen uitlegt, foto’s uit 1940, diverse kaarten en tekeningen die het tot een aantrekkelijk geheel maken. Dit schooljaar komt ook een bijbehorende lespakket beschikbaar. (A.M.)

‘Ypenburg op 10 mei 1940’ met ISBN 9789079591022 is geschreven door Astrid Abbing en is door haar zelf uitgegeven met steun van de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en Lions Quest in samenwerking met de Historische Vereniging Buitenplaats Ypenburg. De hardback op formaat 25 x 17 cm telt 72 pagina’s en is voorzien van zo’n 50 kleuren en zwart-witfoto’s en -afbeeldingen. Mail voor meer (bestel-)informatie naar hvby@historischypenburg.nl.

Vastgoed onder vuur – De geschiedenis van de militaire bouw in Nederland

In opdracht van de Dienst Vastgoed Defensie (DVD), inmiddels opgegaan in het Rijksvastgoedbedrijf, schrijft Jan Schoeman dit boekje. Het geeft een inkijk in de geschiedenis van militaire bouw in Nederland. Of wat daar nog van over is, want veel objecten kregen inmiddels een nieuwe, en vaak heel andere bestemming. Of werden – helaas – gesloopt. In dit boek passeert een aantal voorbeelden daarvan de revue. Interessant te zien hoe verschillend met militair erfgoed werd en wordt omgegaan. De keuze van de objecten in het boek en de uitleg daarbij is echter niet altijd even duidelijk. Dat geldt ook voor de foto’s. Want hoewel rijk geïllustreerd, wat doet bijvoorbeeld een militair in voormalig Joegoslavië in dit boek (over Nederlands vastgoed), evenals een artist impression van het Nationaal Militair Museum? Dat is bovendien al in december vorig jaar volledig afgebouwd en inmiddels volledig bedrijf. Het is dan ook meer een boek over de (voormalige) DVD dan het een (volledig) overzicht geeft van militair vastgoed. (A.M.)

‘Vastgoed onder vuur - De geschiedenis van de militaire bouw in Nederland’ met ISBN 9789082080049 is geschreven door Jan Schoeman en uitgegeven door QV Uitgeverij in Nijmegen. De hardback op formaat 25 x 170 cm, telt 128 pagina’s en is voorzien van 100 foto’s. Het boek kost €17,95 is verkrijgbaar in de boekhandel en de webwinkel van QV Uitgeverij. Kijk voor meer informatie op www.qvuitgeverij.nl.

x