04

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 10 | 2015

In Formatie

In Memoriam

Op 24 juli overleed Ton Huijsman. Hij was sinds 2008 werkzaam binnen de stafafdeling Faciliteiten en Ondersteuning van het Defensie Helikopter Commando te Gilze-Rijen. Huijsman is 65 jaar geworden.

 Op 25 oktober overleed eerste luitenant Herman Vaneker. Hij was werkzaam als Engineer level 1 bij de sectie grondgebonden luchtverdediging van het Defensie Munitiebedrijf in Utrecht. Vaneker is 55 jaar geworden.

x

Erekoord voor levensreddende handeling

Voor het redden van een 89-jarige man uit een brandende auto, kreeg korporaal Walter Bloemendal op 1 oktober het Erekoord uitgereikt. Terwijl de luchtmachter die werkt bij het 980 Squadron op 25 september door Lunteren reed, raakte een andere chauffeur van de weg. Door het ongeval scheurde de benzinetank en vatte de auto vlam. Zonder een moment te aarzelen, rende Bloemendal naar de auto, forceerde de deur en bracht de bejaarde man in veiligheid. De onderscheiding die Bloemendal dit kordate en heldhaftige optreden kreeg, mag hij op het uniform dragen. Foto: Jan Schram / Beeldnet 

x

C-LSK bezoekt luchtmachters in Midden-Oosten

De mannen en vrouwen van de Air Task Force Middle East kregen in oktober bezoek van luitenant-generaal Sander Schnitger. De C-LSK noemde zijn personeel “professioneel en betrokken en met vertrouwen geeft u onze gezamenlijke taak in de internationale coalitie vorm, voor een veiligere regio”.

Tevens sprak de generaal met Belgische detachementsleden, In de Force Protection-rol verantwoordelijk voor de bescherming van de Air Task Force. 1 van hen, adjudant-chef Pascal, kreeg een tevredenheidsbetuiging vanwege zijn bijdrage aan de goede integratie en samenwerking tussen de Nederlanders en de Belgen. Sinds juli maken onze zuiderburen deel uit van het Nederlandse detachement. Kijk voor meer over de ATF elders in dit blad. Foto: ATF ME

x

Gouden eretekens voor inzet MH17

Voor hun inzet in de nasleep van de MH17-ramp in juli vorig jaar, ontvingen op 5 november 5 militairen het Ereteken voor Verdienste in goud. Onder de gedecoreerden waren 2 luchtmachters. Commodore Theo ten Haaf werd na de ramp de belangrijkste adviseur van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Daarnaast zette hij in Oekraïne een netwerk op voor de repatriëring van de stoffelijke overschotten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers. Kolonel Johan van Soest was als commandant van Vliegbasis Eindhoven verantwoordelijk voor de luchtbrug tussen Nederland en Oekraïne en de ontvangst van de stoffelijke overschotten van vlucht MH17 op de vliegbasis. “Het georganiseerde eerbetoon aan de slachtoffers van MH17 heeft zowel nationaal als internationaal zeer positieve erkenning gekregen”, zei minister Hennis tijdens de uitreiking. “Dat maakte zeer veel indruk.” Naast de luchtmachters, kregen 2 militairen van de marechaussee en 1 van de landmacht het ereteken. Foto’s: Defensie

x

ODOPS reünie in Den Helder

Iedereen die bij de ODOPS (operationele dienst operaties) dient of heeft gediend, kan op donderdag 26 november tijdens de Oplijndag van de ODOPS-vereniging met (oud)collega’s in contact komen. Natuurlijk onder het genot van muziek, hapjes en drankjes. De entree van 10 euro kan aan de deur van de Witte Raaf in Den Helder worden voldaan. De reünie is alleen voor leden van de vereniging toegankelijk. Aanmelden kan gratis via www.odops.nl.

x