12

Dit artikel hoort bij: de Vliegende Hollander 02 | 2015

99,8% van de tijd paraat

Tekst Evert Brouwer
Foto sergeant Hille Hillinga

Active Fence zorgt voor integratie KL- en KLu-personeel

x
x

Het is een missie die zeker sporen achterlaat bij het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC). Operatie Active Fence, op zo’n 100 kilometer van de Turks-Syrische grens, heeft een zware wissel getrokken op de militairen van het DGLC. “Het is een hele toer geweest deze missie 2 jaar vol te houden. Het is echter wel een uitzending die bijdraagt aan een snelle en volledige integratie van de 2 krijgsmachtdelen bij het DGLC.”

x
Nederlandse Patriots met op achtergrond Adana.

De uitzending is het DGLC niet in de koude kleren gaan zitten. Aanvankelijk duurt de missie 1 jaar, als Turkije in 2013 de NAVO vraagt om bescherming tegen mogelijke raketaanvallen vanaf Syrisch grondgebied. De verlenging met nog een jaar trekt een zware wissel op mens en materieel. De eenheid bestaat uit 225 militairen, zeker niet alleen van de luchtmacht. In de loop van de uitzending verschijnen er steeds meer ‘vreemde eenden’ bij. Landmachtmilitairen van het DGLC krijgen een omscholing naar de Patriot om de collega’s van de luchtmacht te ontzetten.

x
In 1991 waren tijdens de Golfoorlog Amerikaanse Patriots op Incirlik geposteerd. Door de restanten van hun onderkomen zijn de Nederlandse Patriots te zien.

NASAMS

Zoals eerste luitenant Lennart Meijer, normaal werkzaam bij de NASAMS. “Als luchtdoelartillerist heb ik vorig jaar de opleiding voor de Patriot gevolgd, compleet met de praktijk op Fort Sill in Lawton, Oklahoma. Dat was bijzonder. In een heel korte tijd heb ik heel veel geleerd. De luchtmacht is al bijna 30 jaar los op de Patriot, wij zijn nog maar net bezig met de NASAMS. Heel veel kennis die ik hier heb opgedaan, neem ik dus mee naar mijn eigen eenheid. Al hebben we onze culturele verschillen, het wordt nu echt een paarse organisatie. We hebben hier daadwerkelijk geheel geïntegreerd gewerkt. Dat moeten we doorzetten en profiteren van elkaars kennis.”

x
De laatste nacht dat de Patriots operationeel waren, zorgde voor een haast sprookjesachtig beeld op Incirlik. De fire unit aan de rand van Adana was al eerder opgebroken.
x

Goed gemotiveerd

Kolonel Niels Vredegoor kijkt terug op 2 succesvolle jaren in Turkije. “In deze periode zijn geen projectielen op Turks grondgebied afgevuurd en hebben wij dus niet in actie hoeven komen. In die 2 jaar hebben we 99,8% van de tijd, totaal meer dan 17.000 uur, klaar gestaan. Dat vraagt om goed getraind en gemotiveerd personeel. Ga er maar aan staan: 24 uur per dag, elke dag weer, klaar zijn voor dat ene moment dat kan komen.”

x
Kolonel Niels Vredegoor tijdens de overdracht van de Nederlandse verantwoordelijkheden aan een Spaanse Patrioteenheid (l.). De Turkse generaal Adem Huduti dankt hem daarna voor de Nederlandse inzet.

Onderhoud

Halverwege maart kan het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando beginnen met het onderhoud aan de Patriot-systemen, de voertuigen en het overig materieel dat 2 jaar lang in Turkije stond. De 160 voertuigen en 70 containers komen dan aan in de Eemshaven. Daarmee komt voor de Nederlandse militairen echt een eind aan de operatie.

Kijk in onderstaande clip naar een impressie van de Nederlandse Patriot-missie. Beelden sergeant-majoor Peter van Bastelaar.

x
De mannen en vrouwen van het DGLC steken de handen uit de mouwen om alles op tijd gereed te hebben voor transport naar Nederland. De Patriots en al het andere materieel gaan daarna over de weg naar de haven.