x

In Memoriam

Op 12 februari overleed Jan van Dijk. Als burgerambtenaar was hij werkzaam bij het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW), locatie Dongen, in de functie van senior engineer satcom. Hij was gehuwd en had een dochter. Van Dijk is 58 jaar geworden.

Op 18 februari overleed luitenant-kolonel Harm van der Heide. Als reservist specifieke deskundigheid was bij diverse CLSK-evenementen betrokken. Hij was gehuwd en had een zoon. Van der Heide is 60 jaar geworden.

Op 25 februari overleed Fred Modderman. Als burgerambtenaar bekleedde hij de functie van senior verwerver bij het Inkoop Uitvoeringscentrum van de afdeling Programma Management van het LCW. Hij was gehuwd en had twee dochters. Modderman is 54 jaar geworden.

x

Nederlander ontvangt SACEUR recognition award

Veiligheidsfunctionaris sergeant-majoor Leon Lux ontving maandag 9 februari de SACEUR Recognition Award. Hij kreeg de onderscheiding vanwege buitengewoon goed functioneren op de E-3A Component in Geilenkirchen. De Supreme Allied Commander Europe (SACEUR), de Amerikaanse generaal Philip M. Breedlove reikte zelf het houten schild met bijbehorende oorkonde uit.

Lux werkt al geruime tijd op de NAVO-vliegbasis en werd onder meer geprezen voor zijn expertise en zijn plichtsbesef. Hij weet gecompliceerde kwesties op eenvoudige en gedetailleerde wijze uit te leggen, waardoor hij zijn commandanten in staat stelt weloverwogen keuzes te maken. Daarnaast lost hij vaak problemen op voordat ze zich voordoen. De sergeant-majoor leverde ook een wezenlijke bijdrage aan de realisatie van een nieuw indringer-detectie-systeem op de NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Naast Lux ontvingen nog 11 personen de SACEUR Recognition Award. Foto: SHAPE

x
x

Reünie

Wat: Multinationale Force & Observers Reünie

Waar: Oranjekazerne, Schaarsbergen

Wanneer: 10 april

Voor wie: militairen van alle krijgsmachtdelen die deel hebben uitgemaakt van het Nederlandse Contingent van de Multinationale Force & Observers in de Sinai Egypte. Tevens zullen geaccrediteerde Egyptische, Israëlische en Amerikaanse Defensieattachés aanwezig zijn.

Informatie en aanmelding: voor 29 maart op jacobsz@kpnplanet.nl of secretariaat.isb@gmail.com of kijk op www.steenrode-baretten.nl.

Bijzonderheden: Omdat het de 15e reünie/3e lustrum ISB betreft, is er tevens een Buitengewone Vlaggenparade. Verzoek zoveel mogelijk in bonds-, veteranen, kaki MFO-tenue of DT te komen.

kaderlijn

Wat: Fighter Pilots Call

Waar: Nationaal Militair Museum

Wanneer: 10 april vanaf 16.00 uur

Voor wie: ex- en actief dienende jachtvliegers van KLu en Marine Luchtvaartdienst

Informatie en aanmelding: Overnachten (250 pax) kan in ‘Wolfhound gym’ op het Wallaard Sacre kamp. Daarvoor tijdig opgeven en zelf slaapzak/kussen meenemen. Busvervoer vanaf NMM heen en terug aanwezig. ’s Morgens gratis ontbijt in “De Brik” op Camp New Amsterdam. Kosten bedragen rond de € 35,-. De storting van deelname op de rekening Jachtvliegers is tevens entree NMM (verder inschrijven niet nodig).

Iedere 75e inschrijver krijgt een JSF-model. Meer info op www.jachtvliegers.com onder de tab ‘Laatste nieuws’. Stuur dit bericht svp door aan collega’s. Nieuwe e-mail adressen graag naar barneybooij@hetnet.nl. Vragen graag naar: jachtvliegers@outlook.com.

kaderlijn
x

Wat: Reünie LIMOS kazerne Nijmegen

Waar: voormalig LIMOS terrein, Nijmegen

Wanneer: 12 september 2015

Voor wie: kaderleden, leden van de vaste staf en burgermedewerkers die ooit op de LIMOS hebben gewerkt en hun partners

Informatie: Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat de regering stopte met het oproepen van Nederlandse jongemannen om te voldoen aan hun dienstplicht. Ook de Luchtmacht Instructie en Militaire Opleidingen School (LIMOS) werd gesloten. De dag staat in het teken van een gezellig samenzijn. Tevens is er de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleiding over het voormalig LIMOS-terrein. De ontvangst is vanaf 11.00 uur in café-restaurant “De Kolonie” in de voormalig Krayenhoffkazerne. Omstreeks 16.00 uur wordt de dag afgesloten. Uiteraard wordt gedurende de dag de inwendige mens niet vergeten. Voor meer informatie, mail naar stafvoorlichting@eindhovenafb.nl

x

Nederlandse generaals bezoeken Fort Hood

Commandant Defensie Helikopter Commando (DHC) commodore Jan Willem Westerbeek en commandant 11 Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal Kees Mattijssen brachten eind januari een bezoek aan Fort Hood. Ze werden ontvangen door major-general Jeffrey Colt, commandant van de 1st Army-Division West. Ze bespraken onder andere de trainingsmogelijkheden voor het DHC en 11 Luchtmobiel en bezochten tevens de Nederlandse opleidings- en trainingseenheid op Ft. Hood, het 302 Squadron. Foto: Staff Sgt. Tony Foster.

x
x

VN-medaille voor Minusma-militairen en commando-overdracht

Nederlandse en Deense militairen van het hoofdkwartier van de All Source Information and Fusion Unit (ASIFU) van Minusma ontvingen op 2 februari de VN-medaille voor Vredesoperaties. Dat gebeurde onlangs op Camp Bifrost in Bamako. De militairen kregen het ereteken uit handen van de Force Chief of Staff van MINUSMA, de Franse brigadegeneraal Christian Thibault. Hij prees het aangetreden personeel voor hun inzet om het ASIFU-concept werkend te krijgen. Dit concept zorgt voor betere inlichtingen voor VN-vredesoperaties. Kern is de centrale sturing door het hoofdkwartier van ASIFU en decentrale inzet van een Nederlandse inlichtingencompagnie in Gao en een Zweedse in Timboektoe. Laatstgenoemde is nog in opbouw.

Luchtmachtkolonel Peter Loukes droeg op dezelfde dag het commando over de ASIFU-compagnie over aan landmachtcollega en ranggenoot Hans van Dalen. Foto’s: Minusma

x
x

Roeier Vermetten wint op Europees kampioenschap

Edwin Vermetten werd op 31 januari Europees Kampioen op de 1000 meter indoor-roeien.

Vermetten is minder valide en nam deel in de TA-klasse (Trunk & Arms). Hij verbeterde zijn persoonlijk record met 4 seconden in een tijd van 3:37.8 min. Het EK werd gehouden in de Azoty Arena in Szczcen in Polen. Vermetten werkt als burger bij 932SQ op Vliegbasis Gilze Rijen en komt voor het Bureau Internationale Militaire Sport uit in de Nationale Militaire Roei-equipe. NOC/NSF heeft Vermetten opgenomen in de Nationale Paralympische Selectie. Op 17 januari won Vermetten al het NK Indoorroeien in de TA-klasse. Foto’s: Defensie

x
x

Volkel helpt gestrande Thunderbolt

Een Amerikaanse A-10 Thunderbolt maakte op – ongeluksdag – vrijdag 13 februari een voorzorgslanding op Schiphol. Het toestel was met nog 11 anderen op weg van de Lajes Field op de Azoren (Portugal) naar Spangdahlem Air Base in Duitsland. Boven de Noordzee kreeg het motorproblemen en week daarom uit naar de nationale luchthaven. Daar landde het toestel veilig – net als een begeleidende collega – maar kreeg wel een klapband. Luchtmachtpersoneel van de vliegbasis Volkel werd in allerijl opgetrommeld en hielp in de vroege avonduren met het verplaatsen van het jachtvliegtuig. Daardoor kon de baan al weer snel operationeel worden gebruikt en leidde het voorval nauwelijks tot hinder voor passagiersvliegtuigen.

De A-10 Thunderbolt is speciaal uitgerust voor het vernietigen van pantservoertuigen en tanks. De Amerikaanse luchtmacht is de enige gebruiker van dit type vliegtuig. In verband met de stijgende spanning tussen Europa en Rusland, stuurt de USAF telkens voor de periode van 6 maanden, extra jachtvliegtuigen naar Europa. Ze doen hier onder andere mee aan diverse oefeningen. Foto’s: KLu

x
x

Patriotmissie Turkije beloond

Het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) kreeg op 26 februari een hoogste groepswaardering van de Koninklijke Landmacht. De luchtverdedigers werden beloond met het Bronzen Schild voor de 2 jaar durende Patriot-missie in Turkije. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Mart de Kruif reikte de onderscheiding uit op de Luitenant-Generaal Bestkazerne in het Limburgse Vredepeel. “Door de hoge mate van inzet, motivatie en flexibiliteit van het personeel en met steun vanuit het thuisfront, maakte de eenheid zijn opdracht 24/7 waar in Turkije. De missie heeft veel van het materieel, personeel en thuisfront gevraagd”, aldus De Kruif. Het Bronzen Schild wordt alleen bij hoge uitzondering gegeven. Met de overhandiging wil De Kruif zijn grote waardering aan het personeel overbrengen. Het Bronzen Schild werd slechts 9 keer eerder uitgereikt. Foto’s: Bart Nijs Fotografie

x
x

Schnitger tekent voor European Personnel Recovery Centre

Luitenant-generaal Schnitger en zijn Belgische collega generaal-majoor Vansina ondertekenden op 9 januari de European Personnel Recovery Centre Technical Arrangement (EPRC TA). Later deze maand volgden hun 5 collega-commandanten van de overige samenwerkende landen. Het EPRC is een Europese onafhankelijke organisatie in oprichting, die de leiding neemt bij de ontwikkeling van doctrine, standaardisatie en training voor Personnel Recovery activiteiten, zowel voor civiele als militaire doeleinden. De organisatie wordt opgericht op de Italiaanse luchtmachtbasis Poggio Renatico en opent officieel op 9 juli 2015. Het EPRC is een initiatief van de European Air Group Steering Group (EAG SG). Het EAG bestaat uit de luchtmachtcommandanten van België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Foto: Defensie

x
x

Successen bij internationale testvliegeropleiding

Als overall best student en als beste helikopterstudent slagen op de vermaarde Britse Empire Test Pilot School (ETPS). Ga er maar aan staan, maar respectievelijk luitenant-ter-zee 1 Michel de Koning en kapitein Marieke Fikkert presteerden het. Samen met kapitein John Campfens (Flight Test Engineer Cougar/NH90) legden ze in 2014 de Rotary Wing Test Pilot Class met goed gevolg af. De 1 jaar durende opleiding staat bekend als uitdagend en veeleisend.

Fikkert heeft bovendien de primeur als eerste vrouwelijke testvlieger van de Koninklijke Luchtmacht. Zij en Campfens zijn inmiddels werkzaam bij het Kantoor Testvliegen van het 299 Squadron. De Koning, nu testvlieger NH90, zet zijn werkzaamheden in Nederland voort op zowel het DHC als het LCW. Foto: KLu